Regulament
Bloguri

Armistițiul de Crăciun

Trebuie să recunosc că eu nu am știut de acest să îi spun eveniment până în urmă cu câțiva ani. Am aflat întâmplător și am vrut să scriu despre el, dar am uitat.

S-a întâmplat în 1914, în săptămâna dinaintea Crăciunului, la începutul primului război mondial, când se băteau englezii și francezii cu nemții. România încă nu intrase în război.

Se spune că era deja obiceiul, pe alocuri, să înceteze focul atunci când taberele își adunau morții și răniții, dar de această dată armistițiul a fost extins și ca durată, și în spațiu.

A început izolat, pe porțiuni, ca să se ajungă ca în Ajun și în ziua de Crăciun armele să tacă pe aproape tot frontul.

E o poveste frumoasă, cum nemții au împodobit ce pomi au găsit pe acolo, au aprins lumini și au început să cânte colinde, iar englezii au fost impresionați. Se mai spune că au făcut schimb de cadouri, au mâncat împreună, au jucat fotbal. În unele zone, armistițiul a durat până de Revelion.

Bineînțeles că în țările respective presa a tăcut mâlc, dar americanii au relatat și au apreciat armistițiul.

Sunt câteva explicații pentru ceea ce s-a întâmplat. Una este pragmatică și spune că era epuizată muniția, soldații erau și ei epuizați.

Alta, care îmi place, spune că războiul era la început, era tânăr, cum ar veni, și oamenii încă mai aveau acea inocență sau înclinație firească de a dori să trăiască și să îi lase și pe alții să trăiască.

Anul următor, din păcate, nu a mai fost la fel. Inocența, chiar dacă o mai fi existat, a fost înăbușită de autoritate.

E poate straniu sau poate de înțeles că peste aproape jumătate de secol, experimentul Milgram, făcut de americani, a arătat că omul este în stare să îi facă rău unei persoane necunoscute doar fiindcă așa îi cere o autoritate.

Sunt curioasă ce ar mai arăta experimentul acum, fiindcă de armistițiu spontan nu s-a mai auzit. Dar poate inocența e încă la locul ei și nu a găsit scânteia care să o scoată la suprafață.
Moderatori angel_angel39 Galateea admin

Comentarii

poza addi

addi

  • Publicat Acum peste 2 luni
Interesanta amintire. Dar si Primul Razboi a avut intimitatile lui. Spre deosebire de toate celelalte, in special in Occident, el a fost un razboi de transee cu miscari minime de trupe in cursul 1914-1917. Drept pentru care soldatii au constientizat ca in fata lor se afla alti soldati si nu demoni. Ce-i drept, propaganda era altfel construita, iar pe front, ea nu-si prea facea efectul. Primul Razboi nu a fost unul al faptelor de arme. In rest, filmul e oarecum romantic...
Sa aveti un Craciun Fericit, plin de armistitii, dar fara no man's land.
poza Vrajitoarea_din_Orz

Vrajitoarea_din_Orz

  • Publicat Acum peste 2 luni
Blue,
Ce film bun! Mulțumesc că mi-ai reamintit de el.

Rashela,
Mulțumesc! Crăciun cu bucurii!
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum peste 2 luni
Nop, britanicii și nemții sunt înrudiți, așa cum sunt și cei care se bat acum. Așa cum au mai fost războaie între frați, din păcate.

Fiindcă tot ai zis de film. Mi-am adus aminte de unul, nu cel despre armistițiu, dar cred că se potrivește armistițiului de atunci care nu a durat decât câteva zile și apoi au luat-o de la capăt. Awakenings se numește filmul, tradus la noi ca Revenire la viață.
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum peste 2 luni
Mulțumesc, Rashela. Impresionantă melodie! Sărbători fericite!
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum peste 2 luni
Mulțumesc, Gică! happy
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum peste 2 luni
Sweet, ca întotdeauna, bătălia pentru resurse continuă sub diverse forme. Nu e nicio garanție că va moșteni cineva Pământul (persoană, familie sau nație), dar unii tot mai încearcă, uitând că orice are un sfârșit. Sau poate zic, da, are, dar până atunci să fim stăpâni noi. Se tot vorbește de manipu.lare, dar nu e suficient să știi că există. E nevoie să știi și cum poți să o eviți. Din păcate, nu avem libertate deplină de a alege.
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum peste 2 luni
Bună seara, Zora happy ideea de atunci nu s-a pierdut pe drum. Cea de acum poate că se va pierde. Cine știe. Se spune că va veni IA și va aduce pace și prosperitate. Cică ar fi existat cândva o epocă de aur în care era armonie, pace și prosperitate și toată lumea arăta tânără. Epoca de acum ar fi cea de fier. Dar fiindcă nimic nu durează la infinit, cine știe ce metal va urma.
matrimoniale - membru fara poza

Nop_

  • Publicat Acum peste 2 luni
A fost si un film ! Dupa o suta de ani , in razboiul de azi , nu o sa fíe
nici o pupatura intre astia , de Craciun, cara emotii...
Unii urasc pe ceilalti, ceilalti nu inteleg de ce i urasc si eu ma crucesc
de lipsa de lógica si luciditate a color care alimenteaza acédate ura..
matrimoniale - membru fara poza

rashela

  • Publicat Acum peste 2 luni
On topic: https://youtu.be/HPdHkHslFIU?si=YuvMUqVK … kp0_q
Craciun fericit tuturor.
poza gicageo

gicageo

  • Publicat Acum peste 2 luni
BlueIris .... m-ai surprins plăcut cu această temă !!! .... felicitări !!!applause .... părerea mea , dacă îmi permiți , este că trebuie să rămănem optimiști !!!happy

https://i.postimg.cc/Pf8FQpQs/90091241-5 … n.jpg