Regulament
Bloguri

Blog de voie

Nu vă întreb cum și lângă cine dormiți, spun e bine că dormiți, fiindcă eu nu am somn. După cum am inceput, e clar că nu am idee despre ce să scriu, dar e prea liniște în jur.

Mă gândeam să pun o poezie, e mai simplu, dar nu îmi vine în minte niciuna patriotică. Oricum, cred că patriotismul se execută, nu se discută. Și mai și spun unii că nu ar fi 1 decembrie chiar ziua Marii Uniri, fiindcă nu atunci s-ar fi oficializat. Plus nu e vremea potrivită iarna, fiindcă lumea hibernează în loc să se adune pentru a-și reafirma apartenența.

Ok, nu am avut de lucru și l-am întrebat pe gugăl, pardon, pe cel cu rățușca. Așa am aflat că a fost un moment foarte emoționant, dacă e să ne luăm după declarații.

„Națiunea română așteaptă și pretinde, după multe suferințe de veacuri, afirmarea și valorizarea drepturilor ei nestrămutate și inalienabile la deplina viață națională”. (18 octombrie 1918, Vaida- Voevod în Parlamentul de la Budapesta)

„Noi vrem separarea deplină de Ungaria”. (Iuliu Maniu, la 14 noiembrie 1918)

„Din ceasul acesta, oricum ar decide puterile lumii, națiunea română este hotărâtă a pieri mai bine decât a suferi mai departe sclavia și atârnarea”. (manifestul-protest intitulat „Către popoarele lumii”, la 20 noiembrie 1918)

„Convocăm Adunarea Națională a națiunii române din Ungaria și Transilvania, la Alba Iulia, cetatea istorică a neamului nostru, pe ziua de duminică, 18 noiembrie (1 decembrie, pe stil nou) a.c., la orele 10 a.m. ARAD 7/20 noiembrie 1918, secretar Gh. Crișan, prezident dr. Ștefan Cicio-Pop”.

„Veniți cu toții la Marea Adunare Națională care se va ține la 1 decembrie în Bălgradul lui Mihai Viteazul. Veniți cu miile și cu zecile de mii! Lăsați pe o zi grijile voastre acasă, căci în această zi vom pune temelia unui viitor bun și fericit pentru întreg neamul nostru românesc”. (ziarele vremii)

„Pe două părți a șoselei care urca din orașul Alba Iulia în Cetate, apoi pe baza zidurilor Cetății, erau înșirați, la câte 20-30 de pași, gardiști din gărzile românești din Munții Apuseni. Moți tineri, voinici, toți în haină de panură albă, cu căciuli negre. Pe umeri, arma. Lângă poarta Cetății, în care mai e și azi o celulă în care a fost închis Horea, patru gardiști, ca patru statui, strănepoții celor frânți pe roată – acum victorioși. Și ca aspect – dar mai ales ca semnificație – era o priveliște splendidă, șirul de ostași-țărani, stăpânind Cetatea dușmană cucerită” (Ionel Sava, participant la 1 decembrie 1918)

„Acum slob.ozește, Doamne, pe robul tău, căci ochii mei văzură mântuirea neamului românesc”.(Gheorghe Pop de Băsești)

"Zece zile mai târziu, pe 11 decembrie 1918, Regele Ferdinand I semna Decretul Regal nr. 3631, care stipu.la la articolul 1, unirea cu România a „ținuturilor cuprinse în Hotărârea Adunării Naționale din Alba Iulia de la 1 decembrie 1918”. Recunoașterea internațională a deciziilor de la Alba Iulia va veni odată cu semnarea Tratatului de la Trianon, dintre România și Ungaria, pe 4 iunie 1920."

Au trecut 105 ani de atunci. Mă întreb dacă astăzi, când ne certăm pentru diverse, ar mai fi posibil. Poate că da. Cine știe...

La mulți ani! Atâți câți vor mai fi.

https://historia.ro/sectiune/general/1-d … .html
Moderatori angel_angel39 Galateea admin

Comentarii

poza PisicaNeagra33

PisicaNeagra33

  • Publicat Acum peste 2 luni
Alex, big hug glasses
poza alexducu

alexducu

  • Publicat Acum peste 2 luni
multumesc pisicii pt frumoasa dubla surpriza: si cantecul si interpreta sunt deosebite. am ascultat si alte melodii ale ei. minunat.
si blogul este top!
poza Geagi

Geagi

  • Publicat Acum peste 2 luni
Da , sunt veșnic mîndru ca sunt român !

Calitatea de a fi român e una frumoasă , specială , deosebită , rar întîlnită , ce aparține doar românilor adevărați și
nu e similară cu noțiunea de a fi român . Mîndria este o parte înălțătoare a acestei calități fiind continuu manifestarea
inegalabilă și de necontestat a sufletului curat pur romanesc ce dăinuie de-a pururi .
Ferice de cei ce o au .
happy
matrimoniale - membru fara poza

zora

  • Publicat Acum peste 2 luni
Gica spune-mi te rog,te-ai vedea din alta natie cu atitudinea asta?Cica polonezii au o varza murata mai buna decat a noastra.
Nu suntem in frunte, dar nici codasi nu suntem.
Ca sa fiu mai exacta suntem taman cum trebuie si unde trebuie.Daca vrem mai mult trebuie sa muncim mai mult.
In general nu imi plac acriturile/muraturile.Si nici sarea prea multa.Si daca ar fi sa aleg intre dulce ,acru si sarat,as alege dulcele.happy
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum peste 2 luni
Mi-am amintit de ceva. Am citit relativ recent o discuție pe o platformă de socializare. Habar nu avusesem că și în unele state americane există localități fără apă curentă. Cu WC în curte, cum ar veni. Asta discutau americani între ei, în urmă cu 2 ani. Nu cred că au rezolvat de atunci.

Nu cred că suntem noi buricul lumii, dar nu cred că e bună nici atitudinea de scepticism sau, și mai rău, de dispreț față de țara de care te simți legat, altfel nu ai vorbi deloc despre ea. Vorbesc acum la modul general.

Eu nu exult, dar nu mă simt nici decepționată de faptul că m-am născut aici. Aceștia sunt oamenii, cu ei defilez. Si cu speranța, poate naivă, că apuc să văd mai multe atitudini echilibrate și mai mult bun simț. Din nou, vorbesc în general.
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum peste 2 luni
Si la mulți ani și ție, chiar dacă (aparent) nu te interesează! big hug
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum peste 2 luni
GicăGeo, unde am scris de mândrie? Am scris despre un moment emoționant. Foarte bine că nu au stat să o lălăie și să se teamă atunci când au avut prilejul să schimbe ceva. Foarte bine că nu au lăsat ca sacrificiile (făcute de bună voie sau nu) să se irosească.
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum peste 2 luni
Mulțumesc, Geagi! Una rece, una caldă! Două calde. happy La mulți ani! big hug
poza gicageo

gicageo

  • Publicat Acum peste 2 luni
A mai rămas , de ieri , careva măndru că-i romăn !?? ... sau a trecut cu zeamă de varză !?? silly
poza Geagi

Geagi

  • Publicat Acum peste 2 luni
Uite , pun eu versuri , dacă tot ziceai de poezie :

https://youtu.be/kxooRunnw-U?si=K6-xAv-C … solEQ

Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
Ţara mea de glorii, ţara mea de dor?
Braţele nervoase, arma de tărie,
La trecutu-ţi mare, mare viitor!
Fiarbă vinu-n cupe, spumege pocalul,
Dacă fiii-ţi mândri aste le nutresc;
Căci rămâne stânca, deşi moare valul,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc ………

https://youtu.be/x9pj4wNcxh4?si=6nabiZjY … NQins

Trăiască România , trăiască poporul român , spiritul sufletului românesc .

happy