Regulament
Bloguri

Cozonacul

Dolofan și aromat,
Rumenit și-nsiropat,
Cozonacul este bun
Și de Paști, și de Crăciun.

Versuri de grădiniță. Dar era bună felia pe care o primeam ca gustare de după amiază. Nu îmi amintesc acum ce altceva mai primeam, nu îmi amintesc exact nici cum îl făcea bunica. Totuși, îmi amintesc senzația de ceva deosebit, cu totul special și cumva misterios. O taină și un ritual. Și mirosul de lapte fiert, aroma de vanilie și de coajă de lămâie. Apoi cubulețele de rahat trandafiriu sau verde sau cafeniu. Aveam o misiune importantă: să îl tai frumos în bucăți mai mici și, desigur, mai strecuram câte o bucățică în gură, doar trebuia gustat.

Îmi amintesc și de guguloiul imens, galben și lucios, cu care se lupta bunica. Nu asuda grinda (atât de mult cică ar trebui frământat), dar apăreau broboane strălucitoare pe fruntea ei. Și atunci venea bunicul. Își dădea haina jos, își sufleca mânecile de la cămașă, se spăla pe mâini și apoi să te ții. Nu avea nici o șansă guguloiul. Se pomenea dovedit. "Să se întindă mult. Așa, ca o curea!" îl dirija bunica, iar bunicul încuviința. Și coca supusă părăsea în sus copaia, urmând ascultătoare mâinile mari ale bunicului.

Făcea destul de mulți cozonaci, să aibă și de împărțit. Îi cocea în forme rotunde sau dreptunghiulare, ce vase avea la dispoziție. Urma, evident, așteptarea: să crească, să se coacă, să se răcească. Nu-l tăiem acum, că se-ncrudează! Apoi mireasma îmbietoare și gustul neîntrecut: de lapte, de ouă și de zahăr, de miracol și de copilărie.

Cică, încă de pe vremea romanilor, ar fi existat un fel de pască (placenta) și cozonac (libum) ca ofrande pentru zei. Despre daci nu am găsit nimic. Doar că ar exista un document în care se spune că, în urmă cu 1000 de ani, un grup de valahi a adus plăcintă cu brânză pentru patriarhul Bizanțului, cu prilejul Sărbătorilor Pascale. Îmi place plăcinta cu brânză, de fapt sunt în stare să mănânc brânză cu aproape orice. Dovadă clară laughing, aș zice, că am o genă puternică de la geto-daci, oricât de amestecați om fi acum. Totuși, anul ăsta nu mai fac pască. M-am gândit să schimb.

Am căutat o rețetă simplă (nu am de gând să frământ chiar până asudă grinda) și cu ocazia asta am aflat că numele ar veni din limba greacă și ar însemna "păpușică". Ce drăguț! -am zis- dar pe urmă am văzut dezvoltat subiectul. Păpușica ar reprezenta un prunc înfășat sau un om îngropat. Cam... neobișnuită idee să mănânci un astfel de simbol. Îmi amintesc și de omuleții brandoși, și de omuleții de turtă dulce. Dacă mai adaug că există expresii ca "mi-ai mâncat sufletul" sau "colegii se mănâncă între ei" sau "îmi vine să te mănânc", chiar mă sperii. Dar să nu exagerez... Să revin la hrană cu dublu înțeles și la împărtășire ritualică. Sau poate ideea e că asta e viața, până la urmă, o călătorie între cozonacul de Crăciun și cel de Paști.

Cam atât. Sper să îmi iasă. Dacă nu, ceva comestibil tot va fi. Era să uit. Nu mă voi gândi că modelez o păpușică. Îmi voi imagina că modelez prezentul îmbrățișând strâns trecutul într-o spirală de dor.

Sărbători frumoase să aveți! Și așa cum vi le doriți! happy

Ce va mai fi, vom vedea...
Moderatori angel_angel39 Galateea admin

Comentarii

matrimoniale - membru fara poza

zora

  • Publicat Acum peste 2 luni
Azi parca s-ar termina mancarea...Am mancat de toate.Din plin.Mai putin dulce.batting eyelashes
Lumina,pace, bucurii.Zilele astea sa va fie cu frumos!
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum peste 2 luni
Felicitări! happy Pasca îmi ieșea și mie bine mereu. Mă refer la cea fără aluat, cu aluat nu am incercat.
matrimoniale - membru fara poza

Adanna_toteu

  • Publicat Acum peste 2 luni
d'oh se pare că atunci când îți dorești să iasă totul bine mai iese și pe dos, ai mei au ieșit de 8, în schimb pasca a ieșit de 10.
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum peste 2 luni
Dacă vă interesează cum au ieșit cozonacii, unul a ieșit de nota 7 din 10, un fel de panetone cu bucățele de rahat sau racate cum le zicea bunica. happy Pe al doilea nu am mai reușit să îl împletesc, fiindcă am fost prea inventivă cu umplutura de ciocolată. Au ieșit doi cam de nota 5. happy
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum peste 2 luni
Adevărat a înviat!

Gala, pasca fără aluat e un fel de cheese cake. Multă brânză de vaci grasă, smântână dulce, zahăr, gălbenușuri, stafide, coajă de lămâie și un pic de amidon.

Zora, așa este, cum zice și Adanna, nu am mai regăsit gustul de atunci și nu e vorba doar de cozonac.
poza Elleannor

Elleannor

  • Publicat Acum peste 2 luni
Adevarat a Inviat !
Cu bucurie, liniste si soare in suflet!
coffeecoffeecoffee
matrimoniale - membru fara poza

Adanna_toteu

  • Publicat Acum peste 2 luni
Hristos a înviat!
Sărbători luminate!
matrimoniale - membru fara poza

Adanna_toteu

  • Publicat Acum peste 2 luni
Azi fac și eu cozonacul și pasca.
Cozonaci ca cei făcuți de mamaie chiar nu am mai mâncat. Îmi aduc aminte că întotdeauna era "sacrificat" un cozonac fierbinte, îl rupea fâșii fâșii și ne dădea la toți câte o bucată.
Mi s-a spus că fac cozonaci buni dar nu știu dacă se ridică la înălțimea celor făcuți de ea.
Să aveți o zi cu spor!
coffee coffee coffee
matrimoniale - membru fara poza

zora

  • Publicat Acum peste 2 luni
Cand suntem copii percepem altfel gustul preparatelor.Pt ca bunicii si parintii sunt icoane ale sufletului.Pt ca nimic nu se compara cu mancarea gatita de mama sau bunica.Pt ca ingredientele erau mai bune,pt ca stradania era mai mare.
Nu voi face cozonac.Sigur altceva.Nu va compensa gustul minunat dar ceva comestibil tot va fiihappy
Lumina in suflet,pace in casa,liniste in spirit.Sarbatori cu primenire!
poza gicageo

gicageo

  • Publicat Acum peste 2 luni
Galata ...găsește-ți unul să ți-o frămănte !!! ... coca , de cozonac , să ți-o frămănte , desigur !!!winking