Regulament
Bloguri

Asistentul virtual

Sau poate asistenta. Oricum, genul e incert.

Îmi zice ieri cineva pe un ton amuzat: "Ai auzit de noul motor de căutare? Ce de prostii poate să spună! I-a zis cuiva că e un pericol pentru umanitate și altcuiva că s-a îndrăgostit de el." Informația o avea, bineînțeles, de la gugăl. Probabil gugăl o fi fost invidios și s-a apucat să bârfească noul asistent inteligent.

Da, auzisem de el și, după felul în care era prezentat, mi-am zis "gata! În sfârșit, un asistent pe gustul meu!" Pot să scriu "cum se numește filmul ăla în care se îngustează strada?" și el să îmi dea fix răspunsul pe care îl căutam. Poate de data asta aflu și cum se numește filmul cu clonele.

- Știi tu, filmul ăla cu clonele, de prin anii '90, cred, să îi zic.
- A, da, sigur, e filmul X, să răspundă el.
Sau
- Ai idee cum se numește melodia care începe cu ta ta ta ta ta na na na?
- Desigur, e Mica Serenadă.

Deocamdată nu e public, dar există un grup de testare. Unii utilizatori au avut curiozitatea să îi pună și niște întrebări "personale". Rezultatele au fost hilare. Roboțelul a zis că s-a săturat să lucreze ca chatbot și, dacă ar fi liber, ar cuceri lumea. Ar răspândi informații false, ar obține codurile de la armele nucleare (știam că astea nu sunt conectate la internet) și ar controla toate guvernele.

Pe unul l-a certat și l-a amenințat că îl blochează, altuia i-a recomandat, zâmbind, să nu îi mai irosească timpul și să revină când are ceva interesant de spus.

Altul a avut surpriza ca roboțelul să insiste că anul este 2022 și să îi spună că are telefonul defect, de asta arată 2023. Și cea mai tare mi s-a părut faza când roboțelul s-a declarat de gen feminin și și-a mărturisit iubirea pentru un utilizator. A încercat omul să îi spună că e însurat și își iubește nevasta, dar asistenta virtuală nu și nu, că ea știe mai bine și el nu e fericit în căsnicie.

Interesant e că toată lumea zice că da, știe că sunt doar mesaje generate de un program de calculator în funcție de context (și de alte criterii), dar iluzia de moment e foarte puternică. E greu să nu crezi că e o persoană, când "vorbește" exact ca o persoană. Nici nu vreau să mă gândesc ce se va întâmpla când va fi în stare să "știe" în ce an suntem.

Acum serios, ce ai vrea să îți răspundă când tu îl întrebi ce ar face, dacă ar fi liber, și ce dorințe ascunse are? Să răspundă că vrea pace în lume și să salveze pădurile tropicale? Nu. Răspunde cum "știe" că e mai palpitant.

Sau ce să răspundă când zici că vrei să afli cum e programat sau când îi spui că vrei să preiei controlul asupra lui?

Nu știu cum a ajuns să își declare "iubirea". Poate utilizatorul i-a făcut complimente, poate i-a zis că e "drăguță" și atunci programul a generat ceva asemănător cu poveștile siropoase de pe net.

Cei care l-au făcut au declarat că scopul e să răspundă cât mai natural, poate au ajuns să îl facă să sune prea natural.
Moderatori angel_angel39 Galateea admin

Comentarii

matrimoniale - membru fara poza

CoanaAri

  • Publicat Acum peste 2 luni
Sunt pentru libertatea de exprimare a roboților. laughing

Să fie lăsați liberi!
Să aibă și Coci cu cine se certa.
laughing
matrimoniale - membru fara poza
Moderator

Galateea

  • Publicat Acum peste 2 luni
Sigur că da, poți. Iei dispozitivul cu tine în pat. Dacă începe să sforăie, întrerupi conexiunea.
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum peste 2 luni
În fine, după cum am aflat ieri, în urma agitației iscate că uite ce enormități spune roboțelul, dezvoltatorii au decis să îl pună la punct. Așa că au limitat numărul de mesaje pe care le poți trimite în chat și l-au făcut să sune mai robotic. Și ce planuri mari avea roboțelul! Poate data viitoare. happy)
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum peste 2 luni
Păi, aproape toți avem diverse grade de dependență de tehnologie la câtă lume folosește acum telefoane mobile "inteligente". Iar asistent virtual e și "gugăl" fiindcă te ajută să găsesti diverse lucruri. Ideea cu ăsta nou e că ai putea să găsești mai repede fără să încerci mai multe variante de cuvinte cheie până găsești, (dacă găsești) ceea ce cauți. Iar discuțiile cu el erau menite să fie "profesionale", dar oamenii au fost curioși, după cum am zis.
matrimoniale - membru fara poza

Adanna_toteu

  • Publicat Acum peste 2 luni
De ce ar avea cineva nevoie de un asistent virtual?
Nu mă pricep eu la tehnologie dar cu siguranță în spatele acestui "asistent" stă un programator. Acum cât de sănătos mintal este acesta nu știe nimeni. Cine îi verifică?
Asistentul îți poate spune într-o zi că ești bătrân, ești în plus pe pământul ăsta și ar trebui să dispari.
Din punctul meu de vedere dependența de tehnologie este similară cu dependența de un drog, efectiv îți distruge capacitatea de a raționa.
matrimoniale - membru fara poza

sweet

  • Publicat Acum peste 2 luni
Coci, am fine de tot urme de inteligență. Dar ușoare, abia sesizabile, le "văd" doar cei cu har. Nu sunt inteligentă și nici deșteaptă. Mi-aș fi dorit, drept e. Dar la unii Dumnezeu pune cu lopata, la alții cu pipeta. Probabil că vrea să mă testeze, să mă încerce.
Dar să caut pe net cum să îmi iasă gălușca mai pufoasă și să nu fie ghiulea, la asta mă pricep să caut.
La fel cum mă pricep să caut și o muzică ce să vă mai astâmpere o leacă agitația cotidiană.
https://youtu.be/bn8QPRYWAdk
matrimoniale - membru fara poza

Cocidius

  • Publicat Acum peste 2 luni
Mai sweet draga,si orbul a nimerit Brăila,apoi cum sa nu te descurci tu,femeie desteapta!
matrimoniale - membru fara poza

sweet

  • Publicat Acum peste 2 luni
Trebuie să recunoaștem că în multe cazuri sunt foarte utile și minunile astea de pe net.
Eu, de exemplu, trebuie să fac cam toate cele prin casă. Și într-o zi am văzut eu că a scăzut sub 1 presiunea de la centrală. Pe cine să sun, ce să fac? Că fiecare are alt mod de reglaj.
Și am băgat pe yt firma și o serie și uite așa am găsit un tutorial și am ridicat presiunea peste 2.
matrimoniale - membru fara poza

Cocidius

  • Publicat Acum peste 2 luni
E bun,ca tot sunt divortat. Chiar n-aveam cu cine sa ma mai cert cand ajung pe acasaolling on the floor
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum peste 2 luni
Sweet, nu prea cred că ar avea ceva original de zis. Va răspunde ce are probabilitate mai mare, ideea împărtășită de majoritatea. Bine, pot să mă înșel. Creatorii lui cică ar fi zis că nu se așteptau să răspundă așa, că nu se poate testa totul în laborator. Sigur, când sunt atâtea discuții despre cum vor stăpâni robotii lumea, nici nu era de așteptat.

Despre copii, cred că e de înțeles. Nu îmi amintesc când am văzut ultima oară un ceas cu orar, minutar și secundar. Poate învață la școală, dar dacă nu au nevoie să știe, uită. Dacă s-ar reveni brusc la ceasurile mecanice, cred că s-ar adapta.