Regulament
Bloguri

E (doar) un joc (?)

E doar o recenzie, nu e o recomandare. De fapt, nici măcar recenzie, ci pur și simplu am simțit nevoia să vorbesc despre asta.

Ieri am recidivat, după mulți ani, și am făcut binge watching. Ultima dată când o mai făcusem fusese în urmă cu vreo 15 ani. Cu Arabela, că iar mă apucase nostalgia copilăriei. Dar atunci m-a luat somnul. Era iarnă și eram nedormită, iar filmul nu mai părea chiar așa de captivant. S-au terminat câteva episoade până când m-am trezit, dar somnul a fost foarte odihnitor.

De acest serial am aflat întâmplător. A făcut cineva o parodie și se entuziasmau comentatorii că a ajuns și Sqvid Game la Lvzarii de pe Electrolisei. Zic: hm, coreean pentru adolescenți... Cine știe ce aiureală, dar hai să văd și eu la ce se uită tinerii din ziua de azi.

S-a dovedit că am înțeles greșit.

Primul episod a fost la început cam plictisitor, că încerca să descrie contextul. Zic, ok, dacă tot am început, hai să stau să aflu și eu ce e cu jocurile astea ale copilăriei, de sunt atât de periculoase. Și dacă tot stau, să aflu câte ceva și despre mentalitatea coreenilor. Nu am văzut decât mici diferențe, restul tot ca la europeni și la americani.

Ei, și pe urmă a început. Violență la maxim. Zic: pe bune? Hai că nu mă mai uit. Dar nu! Să mai stau puțin să aflu ce alte jocuri mai sunt, că primul era ca al nostru "un', doi, trei la perete stai!".

Și am stat. Să mă uit. Aproape 8 ore, cu mici întreruperi. De ce? Pentru că are de toate: și mister, și acțiune, și analiză de fin psiholog. Acțiunea se dezvoltă gradat, personajele evoluează natural. Umor e mai puțin, dar ironie există. Mai mult tristă, din păcate.

Nu mai plânsesem de mult la un film. De data asta am tras și o tură de plâns în timpul unuia dintre episoade. Plângeau și personajele, unele dintre ele. Și nu, nu era film indian, și nu plângeam pentru că mureau oameni (deja mă obișnuisem și oricum refuzam să fac legătura cu realitatea, tot așteptam să se spună că nu au murit, de fapt). Plângeam pentru că arăta așa de convingător atât în ce abis poate să coboare un om când e disperat la culme, cât și că mai există altruism, încredere sau naivitate și dorința de a fi bun.

Cam atât. Autorul zice că a încercat să facă un film în limbaj universal, să prezinte comportamentul oamenilor în situații extreme și să abordeze teme cu care poate rezona oricine.

Zic și eu că a reușit. Nu mă așteptam să mă captiveze așa de mult un film atât de lăudat.

Bine, exponenții capitalismului sălbatic au fost prezentați cam schematic, explicabil poate pentru că nu erau importanți decât ca pretext. Sau poate din alt motiv: că nu a vrut sau nu a putut să îi descrie mai mult.

Și în final o replică din film. Nu este exactă, dar e ceva de genul:"Uite, de asta ești unde ești, sărac, trăind de pe o zi pe alta, pentru că pui întrebări tâmpite și îți faci prea multe scrupule." Întâmplător sau nu, personajul căruia i se adresează aceste cuvinte e cam de vârsta autorului. Și totuși, se poate și altfel, zice tot autorul, direct sau indirect.
Moderatori angel_angel39 Galateea admin

Comentarii

poza Stavka

Stavka

  • Publicat Acum peste 2 luni
Mda, de ce nu ești bărbat (așa e vorba) și nu dai o dezmințire cum că nu eu sunt cel care te bâzâie in privat?
Nu de alta, dar mai vine câte o fata mare bătrână rândașa ce se crede arendășa cu minte după cum îi plouă puțin pe moșie, și care moșește nunti de mahala și iese altceva. Părerea mea.
Vrei sa reformulezi, te rog frumos, fă-o ptr mine! ...că sa te parafrazez.
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum peste 2 luni
Mda, și mai sunt păreri că filmul e slab, scenariul e neverosimil și nici acțiunile personajelor nu sunt credibile.

CoanaAri, din păcate, se pare că nu ajunge doar să ignori.
poza Stavka

Stavka

  • Publicat Acum peste 2 luni
Unde-i moșia stearpă nici arendașul nu se bagă oricât l-ai plati...
poza Stavka

Stavka

  • Publicat Acum peste 2 luni
Iar ai încurcat pasta de dinți cu apa de gura din roua de trandafir și ai sărit ca deșteapta in puț.
applause
matrimoniale - membru fara poza

CoanaAri

  • Publicat Acum peste 2 luni
Hai că-ncep să pricep, nenea ăsta cu desene pe brațe, ăsta de vorbește mai mult singur pe aici și care pare o Melanie, vorba lui Pastiluță, e cauza supărării lui Blue.

Blue, rămân la sfatul meu, ignoră.
poza Stavka

Stavka

  • Publicat Acum peste 2 luni
Dincolo de zvonuri mi-ai fost muzs pentru blog așa că mă opresc aici. Gura lumii slobodă, iar părerile ei au valoarea la sfatu' Coanei, care își plimbă limba in gură și la sfârșit afirma senin că nu știe despre ce e vorba. Să nu deconspirăm misterul celor mai grei la deabla.
matrimoniale - membru fara poza

CoanaAri

  • Publicat Acum peste 2 luni
Blue, ignoră. Să nu ai nici o reacție la șicane și mizerii e ca și cum îl lași pe respectivul/ respectiva să se înece cu propriul venin. laughing

Nu știu despre ce e vorba, am dat doar un sfat.
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum peste 2 luni
Cocoșilă, chiar nu știu ce să mai zic în acest moment. Nu blochez contul respectiv pentru că se vor șterge și mesajele, așa cred. Le las așa, poate se vor lămuri cumva lucrurile. Oricum, nu mi-aș fi imaginat unde poate să ducă plictiseala.
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum peste 2 luni
Asta e varianta ușoară a mizeriilor pe care le-am primit în privat de pe câteva conturi. De ce? Pentru că am reacționat civilizat la niște mizerii inimaginabile (pentru mine, cel puțin). Vezi că te ignor și totuși aberezi în continuare. De ce? Sunteți în gașcă? Vă distrați? Se fac pariuri privind reacția mea?
poza Stavka

Stavka

  • Publicat Acum peste 2 luni
Mie imi place de capitaliștii de la Jilet că au scos aparate de ras și pentru femei. Alea ptr bărbați sunt cu albastru și alea ptr femei au etichetă roz. Dacă ar citi blogul asta cineva de la marketing ar bagă la comercializare pachete duble, că lumea a pauperizat.