Regulament
Bloguri

Stan Nebunu

Omul avea PTSD, adică o tulburare profundă, produsă de un traumatism puternic, aș zice acum, după ce americanii au studiat și popu.larizat această afecțiune.

Pe atunci, știam doar că e un om de care trebuie să mă feresc, să-l ocolesc cât mai de departe.

Trecea, cu o pereche de desagi pe umăr și cu un toiag în mână, pe șoseaua care străbătea satul. Tăcut sau bombănind câte ceva.

Uneori saluta. Era eveniment. Și pe mine m-a surprins o dată.
- A dat Stan bună ziua, I-am zis bunicii într-o zi și cred că aveam o figură din aia cum i-am zice acum uau!, completă uimire.
Bunica a zâmbit. Poate de mirarea mea, poate la gândul că bărbatul mai avea urme din dorința de a fi între oameni.
- Păi mai dă bună ziua și el, când e în toane bune. Da' vezi tu să vorbești frumos și să stai mai departe de el.

Copiii, unii dintre ei, băieți neastâmpărați, îl sâcâiau câteodată. "Stan Ne-bu-nu/Trage cu tu-nu/Noaptea pe la u-nu", recitau repetat până când omul se enerva și începea să-i boscorodească și să îi amenințe cu toiagul. Reușeau uneori să îl facă să-i și alerge și o luau la fugă, râzând. Râdeau oricum, chiar dacă apărea vreun bărbat să clatine din cap încruntat sau vreo femeie să țipe la ei.

Câteodată putea fi văzut cum agită toiagul către cineva nevăzut, înjură sau strigă speriat și încearcă să se ascundă. Dar asta se întâmpla rar în văzul tuturor. Era văzut întâmplător cum poposește pe malul pârâului și își spală din lucruri sau vorbește tare și lovește sălciile. Asta vara. Iarna se spune că locuia cu sora lui într-un sat vecin.

Femeile îl chemau să mănânce. Îl strigau, când îl vedeau trecând, și el venea, se așeza pe iarba de la poartă și aștepta. Îi aducea femeia un castron de ciorbă și o farfurie cu mâncare. Stan mormăia "bodaproste" și apoi mânca singur, acolo, la poartă.

Bărbații, cum am spus, dădeau din cap încruntați, când îl vedeau. Era poate și compătimire și precauție, fiindcă știau ce se întâmplase cu el.

Omul fusese la război și cumva mintea ii cedase după aia. Nevasta îl părăsise, fiindcă se temea să nu o omoare, iar el își luase câmpii. Bine, nu chiar toți câmpii, doar pe cei din satele învecinate.

Și trecea pe drumuri tăcut, parcă fără să vadă pe nimeni, în lumea lui, care îl chinuia.
Moderatori angel_angel39 Galateea admin

Comentarii

matrimoniale - membru fara poza

CoanaAri

  • Publicat Acum peste 2 luni
Toți avem povești cu "nebunii" din satul sau copilăria noastră.
Frumos că ne-ai amintit de ei, Blue!
happy
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum peste 2 luni
Alex, da, așa era obiceiul, să oferi apă și mâncare celor mai săraci și călătorilor.
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum peste 2 luni
Markus, era respectat. Bunicii mi-au atras atenția să nu strig vreodată după el. Și, cum am scris, chiar primea mâncare de la săteni. Poate nu chiar de la toți, dar de la mulți dintre ei.
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum peste 2 luni
Sweet, de acord cu tine, că persoanele cu dizabilități trebuie tratate frumos, dar în situația povestită de mine și eu aș fi făcut la fel, nu aș fi lăsat un copil să se apropie de o persoană cu discernământ afectat și cu porniri agresive. Nu se poate ști ce halucinații avea și în ce moment i se declanșau.
poza alexducu

alexducu

  • Publicat Acum peste 2 luni
si la noi in sat era una, ana viloaiei. nu cred ca era nebuna, dar ceva defect avea, vorbea rar si greu, era singura si foarte saraca. am prins-o si eu. mica, slaba, desculta, vara ducea la piata imortele gasite pe camp in drum spre oras. unii strigau si dupa ea cate o rautate. mergea cu capul plecat dar cu ochii in toate partile sa se pazeasca de un eventual atac. tata ii dadea des ca si altor saraci de mancare. mama il certa ca nici pe noi nu ne dadeau bucatele afara din casa. "laaasa tu, ca si ei sunt oameni si nu din atata murim noi de foame".
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum peste 2 luni
Cocoșilă, nu știu dacă avea vreo treabă cu lacul. Așa ziceau și băieții din satul bunicilor, dar nu am scris eu toată strigătura.
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum peste 2 luni
V, posibil să fie așa, oamenii se aseamănă. Interesant detaliul cu inelul. Poate era vrăjit și de asta Ricu nu putea să vorbească: să nu fie tentat să dezvăluie secretul.
matrimoniale - membru fara poza

markus_d

  • Publicat Acum peste 2 luni
apoi no , Stan Nebunu face pe nebunu sa vada cat de sanatosi sunt oamenii sanatosi ,
dar daca facu si razbelu ,se schimba treaba ...merita si oarece respect ca nu fuse usor si nici nu fuse
vina lui ...si in definitiv fiecare se distreaza cum poate ,ba chiar unii ,, este ,, foarte inventivi , de exemplu si parol !
https://youtu.be/G_m7xE3oEM8?list=RDCMUC … ;t=34
poza Vrajitoarea_din_Orz

Vrajitoarea_din_Orz

  • Publicat Acum peste 2 luni
Cocosila,
Mulțumesc! Nu am vrut să mă dau marea samariteană, dar aș fi vrut să ajut, știi că eu am preocupări de genul. Uneori e greu și să ajuți... Avem un târg pentru fetița aceea bolnavă de care ți-am vorbit, am lucrat bijuterii handmade cu mare drag și mare grijă, dar nu au succes. Chiar dacă prețul este atât de mic încât abia acoperă cheltuielile cu materialele... sad
matrimoniale - membru fara poza

sweet

  • Publicat Acum peste 2 luni
Totul pe lumea asta e business.