Regulament
Bloguri

"Vizita bătrânei doamne"

Am ascultat-o în timp ce făceam ordine în dulap, fiindcă auzisem mai demult de ea și eram curioasă. După cum începea, am crezut că e o comedie și o satiră obișnuită a slugărniciei și a ipocriziei. Dar nu... E mai mult.

M-a surprins fiindcă mi-a plăcut și mi-a displăcut în același timp.

Mi-a plăcut pentru că e bine scrisă. Are o tentă de scriere polițistă. Misterul crește gradat și se dezvăluie treptat. Chiar m-a captivat.

E o poveste despre dragoste pierdută, durere, obsesie, răzbunare dusă spre extrem, ipocrizie și josnicie. M-a dus cu gândul și la o tragedie antică, la sacrificiu ritualic dedicat zeului "ban". Ironia fiind că aceeasi acțiune (trădarea), care a adus falimentul, aduce de data asta prosperitatea.

Mi-a displăcut pentru că mi s-a părut complet misogină. Există un personaj, care se vrea a fi vocea rațiunii și a adevărului, dar și el e misogin. Nu mi-a venit să cred! Până și personajul principal feminin e misogin față de sine.

Tot încercând să arate că banii pot cumpăra orice, autorul pare să scadă importanța suferinței pe care a trăit-o femeia, deși drama ei e punctul de pornire.

Nici nu știu ce întrebare să pun, fiindcă e greu de răspuns la întrebările din piesă. Cât de departe ai merge cu răzbunarea, dacă ai avea posibilități aproape nelimitate? Care ar fi lucrul cel mai josnic pe care ai fi dispus să îl faci ca să scapi de sărăcie?

Acestea fiind zise, dacă într-o zi aveți de făcut ordine în dulap și încă nu ați ascultat/văzut piesa...
Moderatori angel_angel39 Galateea admin

Comentarii

matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum peste 2 luni
Înainte de 89 nu îmi amintesc să fi umblat prea mult singură prin oraș. Știam doar drumul spre școală, spre locul unde lucra mama, spre policlinică, spre piață, spre cinematograful de cartier si spre gară. Nici după ce am ajuns la liceu nu am fost prea plimbareață. Îmi pare rău într-un fel că nu am dat la Gheorghe Lazăr. Citisem Cișmigiu et Co și mă gândeam să merg acolo. Pe urmă am ales alt liceu. Asta a fost. Amintiri din alte vremuri.
Filmul Călăuza l-am văzut prin 90 și un pic, când eram deja majoră și mergeam mult mai mult prin București.
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum peste 2 luni
Cocoșilă, îmi plac filmele vechi.happy Cred că o să îl văd anul ăsta.
Am fost de câteva ori la cinematecă. Filmele văzute acolo aveau un farmec aparte. Nu îmi amintesc însă decât de Călăuza acum.
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum peste 2 luni
V, și ce doamnă interesantă este. Bine, nu-i chiar atât de amuzantă ca doamnele din "Arsenic și dantelă veche", dar are și ea farmecul ei straniu.
Mă rog, asta atâta vreme cât știu că nu e real.
poza gicageo

gicageo

  • Publicat Acum peste 2 luni
vrajitoare ... ce fantezii ai !!!silly
poza Vrajitoarea_din_Orz

Vrajitoarea_din_Orz

  • Publicat Acum peste 2 luni
Coco,
Nu am reușit sa dau nicio carte pe grupul de ajutorare. Dacă ofereai chiloți, te scăpăm de ei...
poza Vrajitoarea_din_Orz

Vrajitoarea_din_Orz

  • Publicat Acum peste 2 luni
Ha, ha, ha! Bătrâna doamna a lui Dürrenmatt are 63 de anișori, exact ca mine. hee hee