Articole

articol matrimoniale, sfaturi femei barbati
Persoanele cu puternice tendinte narcisiste sunt cunoscute pentru anumite tipare sociale distructive. Oricine a avut ghinionul de a avea de-a face cu acest tip de oameni poate observa ca, ori de cate ori exista un conflict sau un oarecare dezacord, ei tind sa actioneze intr-un mod odios, dar totusi previzibil.
In acest articol vom explora comportamentele si scenariile tipice in care persoanele narcisiste si toxice, de altfel, (numite in continuare narcisisti) joaca rolul de victima si manipuleaza faptele.

Amagire si negare

Narcisistii nu pot face fata realitatii, deoarece aceasta contrazice ceea ce isi doresc ei sa fie adevarat, iar acest lucru da nastere la sentimente dureroase. Pentru a face fata, ei invata sa se amageasca ca ceea ce este real nu este de fapt asa, si invers.

Uneori ei vad lucrurile cu adevarat asa. Alteori este doar o poveste pe care si-o spun lor insisi si altora. Si, de cele mai multe ori, cu cat repeti mai mult o poveste, cu atat o crezi mai mult, chiar daca initial stii ca nu este adevarata. Astfel, in cele din urma, ei pot incepe sa o creada cu adevarat.

In orice caz, primul pas este crearea unei versiuni a evenimentelor care sa fie o alternativa la ceea ce s-a intamplat sau la ceea ce se intampla in realitate.

Minciuna

In timp ce amagirea este mai mult un proces intern, minciuna si negarea se refera mai mult la alte persoane.

Oamenii obisnuiti isi pastreaza pentru sine si isi rezolva de obicei singuri problemele. Sau le discuta intr-un cadru foarte intim: la sedintele de terapie sau cu persoanele foarte apropiate. Narcisistii nu au astfel de oameni in viata lor si nici nu prea ii intereseaza sa rezolve problemele sau sa fie introspectivi.

Narcisistii doresc pur si simplu sa stie ca au dreptate. Pentru aceasta, ei au nevoie de o falsa validare din partea altor persoane pentru a-si creste stima de sine subrezita. Ei trebuie sa gaseasca oameni care sa fie de acord cu ei. Pentru asta, ori trebuie ca ceilalti sa aiba o personalitate nesanatoasa si sa nu poata recunoaste tendintele lor toxice, ori ei insisi trebuie sa minta si sa prezinte o alta poveste decat ceea ce este de fapt adevarat.
In acest caz, narcisistul are tendinta de a-si asuma rolului persoanei care e buna, nobila, grijulie, virtuoasa, in timp ce cealalta persoana este rea, cruda, egoista si imorala. Ceea ce ne duce la urmatorul punct...

Proiectarea

Cel mai frecvent mod in care narcisistii inventeaza intamplari alternative este prin proiectare. In esenta, putem spune ca narcisistii adora sa proiecteze.

Daca spune ca cealalta persoana este geloasa pe el, atunci inseamna ca narcisistul este gelos. Daca spune ca cealalta persoana a fost cruda cu el, atunci sa stiti ca narcisistul a fost crud cu cealalta persoana. Daca spune ca cealalta persoana a mintit si a inselat, atunci sa stiti ca el a fost cel mincinos si a inselat.

Da, uneori nu este atat de simplu si ar putea exista un comportament neadecvat de ambele parti, dar cel mai adesea, ceea ce spune narcisistul despre o alta persoana e de fapt adevarat pentru el.

In orice caz, mecanismul este acela ca, in mintea lui, narcisistul incearca sa atribuie propriile trasaturi de caracter, propriul comportament nesanatos si propriile perspective celeilalte persoane pentru a distrage atentia si responsabilitatea de la el. Iar daca cealalta persoana "are" toate aceste caracteristici negative, el nu le poate avea – crede narcisistul – el e personajul pozitiv.

Distorsionarea faptelor

Narcisistilor le place sa omita anumite aspecte si sa prezinte doar partea in care persoana lezata a reactionat la comportamentul lor neadecvat, ca si cum asa ar fi inceput toata povestea.

Uneori distorsioneaza faptele folosind eufemisme si limbaj inselator ("Nu controlez nimic, vreau doar ce este mai bine pentru tine").

De exemplu, daca un narcisist nu te place si incearca sa te intimideze, iar tu nu cedezi in fata lui, acesta va prezenta lucrurile ca si cum el ar fi victima intimidarii. Varianta lui va fi ca el doar isi vedea de treaba sau doar glumea si tu ai inceput din senin sa fii rautacios cu el. Va omite pur si simplu ceea ce s-a intamplat inainte, si anume faptul ca a manifestat un comportament jignitor fata de tine, lucru care ar expica "rautatea" ta, care nu e decat o reactie normala la comportamentul lui toxic.

Astfel, omitandu-si sau minimalizandu-si agresivitatea, te determina sa devii defensiv si apoi sa considere asta o agresiune impotriva lor. Si apoi se gandeste: "Cum indraznesti sa reactionezi asa sau sa ma provoci?! Esti prea sensibil si nedrept! Tocmai de aceea meriti tot ce ti se intampla!"

Calomnie, triangulare, suprimarea caracterelor

Exista mai multe moduri in care un narcisist se foloseste de minciuni si proiectii, iar scopul este intotdeauna sa-i intoarca pe ceilalti impotriva ta, in speranta ca acestia nu vor incerca sa afle adevarul.

Unul dintre modurile prin care face asta este triangularea. In psihologie, inseamna controlul si manipularea comunicarii dintre doua parti. Este in stransa legatura cu barfa, defaimarea si calomnierea, si se intampla atunci cand narcisistul raspandeste informatii false. O versiune extrema a tuturor acestor fapte este suprimarea caracterelor, cand minciunile sunt mult mai grave si daunatoare.

O analiza mai atenta

Daca examinezi indeaproape povestile unui narcisist, vei observa rapid ca sunt pline de detalii care nu se leaga.

De exemplu, daca analizezi un parinte narcisist care le spune altora cat de mult il raneste o persoana si cat de rautacioasa este fata de el, vei observa repede ca el e cel care isi jigneste, nu isi respecta si isi manipuleaza copilul adult. Iar cand copilul ia atitudine si inceteaza sa ii mai ofere resurse (timp, bani, atentie), narcisistul vede acest lucru ca pe o agresiune, deoarece se simte indreptatit la toate aceste resurse.

Daca analizezi mai atent, vei observa nu numai ca parintele narcisist nu respecta limitele impuse initial de copilul adult, dar ca se si razbuna, manipulandu-i pe altii sa ii tina partea.

La fel se intampla si in mediile profesionale sau in relatiile personale. Un narcisist are un comportament toxic, partea agresata reactioneaza si il opreste sau se distanteaza de acesta, apoi narcisistul se razbuna incercand sa modeleze opinia celorlalti povestind intamplari in care el apare ca fiind cel bun si drept. Uneori, chiar ii convinge pe altii sa intimideze si sa hartuiasca persoana vizata.

Aceste tactici se bazeaza adesea pe faptul ca persoana vizata nu are parte de un grup de sprijin sau este izolata. Astfel, narcisistul are mai mari sanse ca ceilalti sa se alieze cu el si nu cu victima.

Rezumat si note de final

Narcisistii nu pot accepta faptul ca s-ar putea ca ei sa nu fie oameni minunati. De asemenea, sunt incredibil de fragili atunci cand se confrunta cu ideea ca poate au facut ceva gresit, mai ales daca si altii pot vedea asta. Prin urmare, daca exista un conflict, vor face orice le sta in putere pentru a sustine iluzia ca ei sunt intotdeauna buni, si ca, in acelasi timp, ceilalti sunt rai.

In plus, ei au nevoie de validarea altor persoane pentru ca iluzia lor sa devina adevar. Pentru acest lucru, ei nascocesc povesti oribile, calomnioase si manipulatoare. Si din moment ce multi oameni nu sunt dispusi sau nu sunt in stare sa vada adevarul din spatele vorbelor, narcisistul poate obtine acea validare pe care si-o doreste cu disperare si chiar isi duce la bun sfarsit fanteziile de razbunare. Adesea, motivul este pur si simplu faptul ca nu suporta ca altii sa fie fericiti cand el este nefericit.

Drept urmare, uneori oamenii au mult de suferit – pe plan social, financiar, emotional sau chiar fizic. Dar narcisistilor nu le pasa de asta. De fapt, ei se bucura in general, pentru ca, in versiunea lor, persoanele vizate isi merita soarta pentru ca sunt "rele", deci orice li se intampla este justificat.

Desigur, nu toata lumea poate vedea adevarul cand asculta un narcisist, dar este destul de evident cand privesti din exterior sau daca ai suficienta perspectiva si experienta psihologica. Si daca esti suficient de intelept si educat, vei putea evita sa sa te amesteci in astfel de situatii, reusind sa reduci la minimum neajunsurile, sa tai orice legatura cu astfel de persoane si sa te protejezi mai bine.
Acest articol este proprietatea matrimoniale.ro si nu poate fi reprodus, partial sau total, fara acordarea creditului si publicarea link-ului catre sursa. Daca v-a placut puteti sa-i dati Share pe Facebook folosind butonul de mai sus.

Comentarii

matrimoniale - membru fara poza

Brunhilda

  • Publicat Acum peste 2 luni
Pardon: "Narcisistule care esti!"happy
matrimoniale - membru fara poza

Brunhilda

  • Publicat Acum peste 2 luni
Io cre' ca pan' la urma sa-i zici cuiva "Mei, esti un psihopat!" o sa devina un complimenthappy)))))))
matrimoniale - membru fara poza

Cocidius

  • Publicat Acum peste 2 luni
Rai tare narcisistii astia olling on the floor. In urmatorul articol cred c-o sa aflam misterul: Astia au adus covidul dom’le! De rai ce sunt ei,ca se iubesc doar pe ei!
matrimoniale - membru fara poza

markus_d

  • Publicat Acum peste 2 luni
Admir punctul de vedere exprimat in articol , elaborat , aproape stiintific , veridic...
*
'' run Forresta ....ruuuun ! '' asta ar fi concluzia la articol , imi pare trist si totusi ...
confruntarea fusese decisa simplu, '' Forresta '' agitase in vant un vas al iubirii bine mirositor
cu tamaie , busuioc, rozmarin ,alte mirodenii numai de ea stiute spre partenerul ei de cuplu
narcisist in timp ce fredona aproape in extaz '' iubeste-ti aproapele ...iubeste-ti aproapele ...''
jumatatea ei narcisista prizoniera placerilor adanc telurice , o fixa cu o privirea rece
hipnotizatoare...... '' ssstai Forresta.... ssssa-mi infig coltii in venele tale diafane, sssstai ...''
*
https://youtu.be/uV6pkW9Gpec?t=3
Societatea ajuta cu ceva ? in mod calificat desigur ca nu , doar indiferenta .. .Sa ne amintim ca
a existat experimentul de promovare a '' omului nou revolutionar '' , el trebuia sa fie din toate punctele
de vedere evoluat , rezulta niste supermani in gandire si sentimente , stiti foarte bine povestea !
O alta natie europeana a promovat conceptul de '' rasa superioara pura '' , adica niste produse umanoide
atat de evoluate incat sa te uiti la ei ca la niste zei , si pana la arderea totala a planetei la propriu a fost
doar un pas , episod suprarealistic , stresant ,devastator pentru toti.
Dar ce va urma in viitor? Desigur ca geneticienii isi vor baga nasul si ei ,plini de interes vor remedia defectiunile
tuturor narcisistilor si nu numai , contra cost desigur , Narcisismul va deveni parte a unei istoriei negre , dezavuate
....oare ?
cod de securitate