Articole

articol matrimoniale, sfaturi femei barbati
Oamenii tind sa considere ca fiind normale anumite comportamente ale persoanelor apropiate, scuzand mereu unele reactii si comportamente cu expresii precum: “Asa e el” sau “E tipic pentru ea”.

Facem asta pentru ca, la momentul respectiv, alegem sa ramanem in relatie, chiar daca aceasta nu e una ideala. In unele cazuri, nu vrem sa recunoastem ca acceptam de fapt comportamente care nu ar trebui nicicand tolerate. Persoanele caracterizate de un tip de atasament insecurizant, ale caror nevoi emotionale nu au fost satisfacute in copilarie, fac acest lucru mai des si mai mult timp decat persoanele cu un tip de atasament securizant, care cel mai probabil nu vor accepta un comportament neadecvat, deoarece, pentru ele, acesta este anomal.

Cei care s-au obisnuit sa fie marginalizati, ignorati, batjocoriti sau hartuiti in copilarie, in sanul familiei, au o tendinta mult mai mare de a considera normale sau de a scuza comportamentele nepotrivite. Este ca atunci cand ai la usa o gramada de cizme si pantofi, cu care te obisnuiesti atat de tare, incat nu o mai vezi.

Instrumente de manipulare si putere

Toate aceste comportamente sunt modalitati de exercitare a controlului asupra ta si sunt semne ale unui dezechilibru de putere in relatie, precum si indicii pentru motivatiile celuilalt. Unele dintre ele sunt mai evidente decat altele, insa intrebarea este daca le respingi sau nu pentru ceea ce sunt ele sau daca te complaci in situatie, daca o aplanezi, daca incerci sa ti-o explici, sa o negi sau sa cauti scuze. Cu totii trebuie sa ne asumam responsabilitatea pentru felul in care sau daca toleram comportamente care nu ar trebui sa existe in nicio relatie.

1. Ti se marginalizeaza gandurile si sentimentele

Se intampla cand partenerul rade de tine si iti spune ca nu ii pasa, ca ceea ce crezi tu nu e in regula, sau ca sentimentele tale sunt lipsite de importanta ori penibile. Sau ca ce crezi tu e gresit – pentru ca nu gandesti lucid – sau ca esti “prea sensibila” sau “prea emotiva”. Acestea sunt caracteristici clare ale manipularii.

2. Te jigneste sau te discrediteaza

Una este sa te plangi ca cineva a facut sau nu a facut un lucru – ca nu s-a tinut de cuvant, ca te-a facut sa astepti o ora, ca nu a dus gunoiul etc, dar e cu totul altceva sa critici caracterul cuiva, folosind o sumedenie de exemple. Aceste critici incep de obicei cu aceleasi cuvinte: “Tu niciodata” sau “Tu mereu”, iar ceea ce urmeaza este o intreaga lista cu tot ceea ce partenerul crede ca faci gresit sau nu faci deloc. Acest comportament nu e niciodata indreptatit. Daca acesta e un obicei in relatie si te simti jignit sau discreditat de cele mai multe ori, nu incerca sa iti explici comportamentul celuilalt gasind scuze (“Mi-a spus asa doar pentru ca era suparat pe mine” sau “Chiar nu a vrut sa spuna asta. Au fost vorbe la furie.”) Cautand scuze, incurajezi comportamentul si, da, il faci sa devina unul normal.

3. Se joaca cu mintea ta

Acesta este un joc al puterii, folosit de oamenii care percep partenerul ca fiind mai slab sau mai usor de manipulat; parintii fac acest lucru cu copiii lor, folosindu-se de autoritatea pe care o au asupra lor, si la fel fac si partenerii care au intentia de a controla. Cel care se joaca cu mintea ta va arunca o umbra de indoiala asupra modului in care percepi realitatea, negand faptul ca s-a spus sau s-a intamplat ceva si sugerand apoi ca ai inventat tu lucruri sau nu ai inteles. O astfel de persoana se bazeaza pe faptul ca nu ai destula incredere in tine, facand din asta un joc.

4. Te trateaza cu dispret

Niciodata nu e in regula cand partenerul te batjocoreste, rade de tine sau face gesturi ciudate, cum ar fi sa dea ochii peste cap, pentru a-si arata dispretul fata de tine ori fata de vorbele si actiunile tale. Acest lucru demonstreaza intotdeauna ca vrea sa te controleze. Fiecare relatie sanatoasa necesita respect reciproc, iar absenta dispretului ar trebui sa fie o regula de baza pentru toata lumea.

5. Isi proiecteaza sentimentele asupra ta

In cartea sa, "Regandirea narcisismului", dr. Craig Malkin subliniaza acest lucru ca fiind un truc preferat al narcisistului, numindu-l “jocul emotional de-a popa prostul”. In loc sa-si asume responsabilitatea pentru propriile sentimente, narcisistul si le proiecteaza asupra ta – incercand ca furia lui sa devina furia ta, de exemplu. Acest lucru schimba echilibrul de putere intr-un mod subtil, deoarece, desi ii poti vedea furia – pumnii ii sunt inclestati, muschii ii tremura si fata lui e rosie – vei adopta o pozitie defensiva, spunand ca nu esti suparata.

6. Iti manipuleaza nesigurantele

Aceasta tactica este similara cu jocul cu mintea ta, insa merge si mai departe, pentru a te ingenunchia, a te face sa taci si a te forta sa te controlezi. Prin acest comportament, o astfel de persoana va profita de ceea ce stie despre tine – ca te enervezi cand cineva se enerveaza, ca e posibil sa cedezi daca esti suficient de provocat sau ca un comentariu oarecare despre greutatea ta te va face sa devii docil si sa iti cei scuze, de exemplu – si se va folosi de asta pentru a se asigura ca ramai “in banca ta”. Acest lucru poate fi mai greu de observat, dar daca devine un obicei, vei sti ca esti intr-o relatie toxica.

7. E insensibil fata de tine

Refuzul de a asculta sau chiar de a discuta despre o problema pe care ai ridicat-o este unul dintre cele mai toxice comportamente dintre toate, si la fel de frustrant si umilitor in acelasi timp. Cel mai rau lucru pe care il poti face este sa iti asumi raspunderea pentru refuzul cuiva de a comunica, mai ales daca autocritica sau invinovatirea devine un obicei, spre exemplu pentru ca iti alegi un moment prost pentru a initia astfel de discutii sau altele asemenea. Acesta este un comportament extrem de toxic si manipulator.

Toate aceste comportamente reprezinta eforturi de a controla si nu isi au locul intr-o relatie sanatoasa.
Acest articol este proprietatea matrimoniale.ro si nu poate fi reprodus, partial sau total, fara acordarea creditului si publicarea link-ului catre sursa. Daca v-a placut puteti sa-i dati Share pe Facebook folosind butonul de mai sus.

Comentarii

matrimoniale - membru fara poza

Brunhilda

  • Publicat Acum peste 2 luni
Uneori stau si ma uit si nu-mi vine sa cred. Textul e clar, frumos scris, pentru tot neamul...Totusi am senzatia ca unii traiesc la baza piramidei lui Maslow si un astfel de text le produce grave perturbari sau scurtcircuite interneuronale sau chiar intraneuronale...Si desigur ca atunci cand dau de o astfel de persoana , care traieste prin comportamentele in text descrise, se lasa dusi de val, traiesc din plin clipa, ba chiar se vor si indragosti lulea si pana peste urechi...
poza TudorMhai

TudorMhai

  • Publicat Acum peste 2 luni
Foarte tare, voi le stiti pe toate!
cod de securitate