Articole

articol matrimoniale, sfaturi femei barbati
Modul in care functioneaza creierul unui narcisist poate ajuta la elucidarea intrebarii daca acestia isi ranesc cu intentie partenerii sau nu.

Daca esti intr-o relatie cu un narcisist, cu siguranta ai trecut printr-un montagne russe de stari.

La inceput totul pare minunat. Ai putea chiar sa te gandesti ca ti-ai gasit sufletul pereche. Dar dupa un timp lucrurile incep sa capete un gust amar.

Aceasta se intampla pentru ca dupa cateva saptamani, luni, sau chiar ani, narcisistul nu va mai vedea vreo valoare in tine. Imediat ce realizeaza ca esti doar un om, si de aceea ai si defecte, incepe sa aiba dificultati in a-ti gasi o utilitate. Va incepe sa te invinuiasca pentru diferite lucruri, sa tipe la tine, sau chiar sa rupa relatia cu tine, lasandu-te cu o multime de intrebari legate de ce nu a functionat.

Dar din cauza multor motive, este dificil de raspuns la intrebarea: "Vor narcisistii sa raneasca alte pesoane?"

Narcisistii se supara foarte usor

Elinor Greenberg, terapist si autoarea cartii "Adaptari borderline, narcisistice si schizoide: Cautarea dragostei, admiratiei si sigurantei", a dezvaluit revistei Business Insider ca narcisistii sunt ultra-sensibili prin definitie.

"Narcisistii sunt auto-protectori, si au propriile antene pentru lipsa de respect, fiind in adancul lor foarte nesiguri", a spus aceasta. "Avem o intreaga categorie de persoane care sunt ultra-sensibile, le lipseste empatia, dintr-un motiv sau altul, nu se simt rau atunci cand tu te simti, asa ca te pot rani fara ca macar sa realizeze."

In ciuda acestor lucruri, sentimentele unui narcisist pot fi zdruncinate foarte usor. Din cauza puternicei lor sensibilitati, orice maruntis pe care il face partenerul lor poate fi vazut ca un atac, si orice situatie in care nu sunt in centrul atentiei partenerului este foarte dificila pentru ei.

"Dintr-un motiv oarecare, vezi o persoana care este foarte nesigura, si nu are o incredere interioara pe care sa se sprijine" a spus Greenberg. "Narcisistii sunt dependenti de validarea externa."

In lipsa acestei validari permanente din partea partenerului, narcisistul nu obtine ceea ce doreste, in final cautand-o in alta parte. De aceea multi narcisisti adeseori insala.

Intr-o fractiune de secunda, narcisistul poate deveni extrem de nemilos. Poate spune lucruri pe care majoritatea persoanelor au dificultati sa le spuna persoanei iubite. Greenberg afirma ca aceasta se datoreaza unui concept numit "constanta obiectiva".

"Constanta obiectiva se refera la abilitatea, daca cineva face un lucru care te dezamageste, sa pui aceasta in contextul intregii relatii", afirma auroarea. "Pot sa ma simt ranit sau dezamagit dar nu te urasc. Esti inca persoana care-mi este prieten apropiat, acesta este contextul. Daca nu ai constanta obiectiva, nu exista niciun context."

Cu alte cuvinte, atunci cand narcisistul tipa la tine din cauza a ceva ce considera ca ai facut, nu exista amintiri ale momentelor frumoase in mintea lui. Traieste doar momentul singular in care este furios pe tine. In acel moment te uraste cu adevarat.

Chiar si cele mai mici certuri pot degenera

Relatiile sunt dificile, chiar si atunci cand esti cu o persoana non-narcisista. Toate cuplurile au certuri si trebuie sa navigheze prin diverse dificultati care pot aparea atunci cand traiesti cu o alta persoana. Dar aceste contre zilnice devin mai serioase si devastatoare pentru o relatie cand persoana cu care le ai se considera mereu o victima. Aceasta face ca si cele mai mici dezacorduri sa escaladeze in certuri in toata regula, ceea ce poate fi extrem de epuizant pentru partenerul narcisistului.

"Am vazut o serie de femei in practica mea clinica, nelinistite si deprimate, cu capacitatea de functionare diminuata, din cauza partenerilor narcicisti" a mai spus Greenberg. Uneori acestia nu vor sa raneasca. Fiind sensibili la orice, asa functioneaza creierul lor. Si atunci cand sunt, dupa logica lor, atacati - vor raspunde intr-un mod dur.

Oricum, prin natura lor, s-ar putea ca uneori sa vrea sa te raneasca, deoarece aceasta ii face sa se simta superiori.

Daca relatia merita efortul depinde doar de tine

De cele mai multe ori nu merita efortul de a intelege care sunt cu adevarat intentiile narcisistilor deoarece rezultatele sunt aceleasi. Partenerii acestora se simt prinsi in aceleasi stari conflictuale periodic, stari urmate de pedepse care pot fi confruntari explozive sau tratament rece si tacut (in functie de tipul de narcisist cu care au de-a face).

Greenberg a scris si cateva articole legate de modul de abordare a narcisistilor atunci cand ne aflam in confict cu ei. Modul lor de gandire este complet diferit, deci argumentele pentru stingerea conflictului trebuie de asemenea sa fie diferite.

"Nu va asteptati la scuze directe", completeaza terapeutul. "Folositi limbajul bazat pe <<noi>> si nu le cereti sa constientizeze ce s-a intamplat - nu pot face asta."

In final, este epuizant sa fii intr-o relatie cu un narcisist si sa accepti faptul ca nu va empatiza niciodata cu sentimentele tale, indiferent cat timp aveti de cand sunteti impreuna. Unii pot invata in timp sa fie auto-constienti si sa observe cand va fac rau. Dar aceasta nu garanteaza ca le va pasa.

"Narcisistii sunt pregatiti sa fie abuzivi deoarece sunt atat de sensibili, nu au empatie, si nu au constanta obiectiva" spune Greenberg. "Deci sunt pregatiti sa se simta ofensati si sa fie abuzivi, nu sa inteleaga cu adevarat...Este mult de munca pentru partenerul non-narcisist."


Acest articol este proprietatea matrimoniale.ro si nu poate fi reprodus, partial sau total, fara acordarea creditului si publicarea link-ului catre sursa. Daca v-a placut puteti sa-i dati Share pe Facebook folosind butonul de mai sus.

Comentarii

matrimoniale - membru fara poza

Brunhilda

  • Publicat Acum peste 2 luni
Kmicic, scopul acestor articole nu este atacul personal, atunci cand nu iti convine parerea cuiva. Greutati de intelegere a psihiatriei mai au si altii...Psihiatria nu este o "parere", ci ocupa tomuri intregi. In caz ca domnia voastra ar dori sa o studieze. Multe succes!
matrimoniale - membru fara poza

Kmicic

  • Publicat Acum peste 2 luni
Ai greutati in a intelege suficient ceea ce scriu.Si insisti! Nu confund si nu ma autoincant. Asta, cel putin ,il consider un atribut feminin iar eu tin la o anumita linie ca barbat.Si pretind si atentie cand ma adresez cuiva.Ceva de domenul trecutului, in acest caz.
matrimoniale - membru fara poza

Brunhilda

  • Publicat Acum peste 2 luni
A nu se confunda individualismul ca valoare cultivata intr-o anumita societate cu narcismul ca tulburare de personalitate.

Si daca vrei sa te incanti cu zestrea spirituala, vezi cum s-au comportat unii si altii in perioada de restrictii din cauza Covidului...
matrimoniale - membru fara poza

Kmicic

  • Publicat Acum peste 2 luni
Brunhilda, aici parerile nostre difera usor. Narcisismul e cu mult mai la el acasa in lumea celor care si.au pierdut demult zestrea spirituala. Pentru noi inca din fericire, el mai poate fi asimilat destul de usor cu ingamfarea, nesimtirea, lipsa de intelegere, oportunismul... cam p.acolo. Ceilalti? ei sunt liberi sa fie cum vor, nimeni sa n.aiba treaba .... oricum nu pentru mult timp!
matrimoniale - membru fara poza

Brunhilda

  • Publicat Acum peste 2 luni
Narcisismul nu tine cont de culoare, nationalitate, continent, est, vest, Romania, Sua, Uk, culoare politica sau apolitica, orientare religioasa etc...Narcisismul are acelasi pattern , scuzati, model, indiferent unde pe glob. Si mai este desigur si pe grade de intensitate.
matrimoniale - membru fara poza

Kmicic

  • Publicat Acum peste 2 luni
Este o idee cat se poate de proasta sa importam articole ale psihologiei occidentale in general.Noi romanii, prin excelenta avem un fond sufletesc diferit, o bunacrestere si conceptii bazate pe o cu totul alta ordine a lucrurilor. Noi , cand iubim, daruim...ei, socotesc.Si socotelile astea nu se sfarsesc niciodata pentru simplul motiv ca umplu buzunarele psihologilor, fara de care societatea lor perversa nici nu mai functioneaza.Cel mult snobismul poate justifica adoptarea unor atitudini interesate si bazate pe asemenea cunostinte teoretice nelalocul lor, in ceea ce ne priveste , si cei mai grotesti sunt cei care se intorc de acolo cu asemenea conceptii.
Articolul este prost si destul de..unilateral sa zicem. Oricum simplist, chiar daca opereaza o anumita sofistica,Modul in care descrie narcisismul face o trimitere directa la psihopatie, ceea ce n.ar fi tocmai de neiertat, dar face grosolana eroare de a atribui barbatilor caracteristica cu preponderenta.La a doua lectura descoperi fara mare surpriza ca Greenberg este chiar femeie.Experienta vietii noastre, de departe mai incercate, ne arata insa suficiente fapte care pun serios la indoiala asemenea concluzii pseudostiintifice.Multi dintre noi stiu inca prea bine ca nu tot ce zboara prin reviste se mananca.Mai mult, am putea zice ca, din ratiuni financiare, de consum adica, nimic din ceea ce zboara la ei nu se mananca... numai daca vrei sa sfarsesti la fel de fericit...ceea ce numarul sticlelor de bautura goale ascunse prin boschetii parcurilor exprima mai fidel decat orice sondaj sau trepadus din asta psi.Culmea , ca definind aceasta " constanta obiectiva" o si atribuie printr.un implicit destul de straveziu sexului frumos.Bun, asta ar fi preambulul meu, fiindca discutiile punctuale pe marginea articolului se pot intinde ceva mai mult.Cei si cele carora flirtul nu le ocupa tot timpul sunt invitati deopotriva.
poza secret_obssesion

secret_obssesion

  • Publicat Acum peste 2 luni
Excelent articol.
Imi lamureste in mod profesionist ( si de catre o profesionista) ce s-a intamplat ani de zile in relatia mea. Stiam ca este narcisist, dar toata cohorta de comportamente asociate nu credeam ca provine din tulburarea asta de ordin psihic.
Vedeam concret ca lucrurile se repeta identic, an dupa an fara sa pot schimba mare lucru, ca conflictele au exact acelasi scenariu de fiecare data, ca desi trece timpul, calitativ, relatia ramane in acelasi punct . Nici o picatura de empatie, doar uzura in plus, care a dus evident la colaps.
Articolul acesta m-a pus pe treba, nu pentru ca imi vreau inapoi narcisistul incurabil, ci pentru ca e un subiect fascinant : am inceput sa caut articole asociate problematicii.
Multumesc cui a avut ideea de a-l posta !
matrimoniale - membru fara poza

Brunhilda

  • Publicat Acum peste 2 luni
Rea, esti sigura ca ai fost miloasa din...mila, sau ai facut gestul asta pt tine?
matrimoniale - membru fara poza

kidsplay

  • Publicat Acum peste 2 luni
Incredibil. Mi-am recunoscut in totalitate fostul partener. Trist, dar adevaratwinking Si cel mai neplacut e ca nu poate exista o solutie pt ca cel implicat nu ar face nimic sa indrepte lucrurile. Unde nu e dorinta, nimic nu se poate schimba in bine.
matrimoniale - membru fara poza

Brunhilda

  • Publicat Acum peste 2 luni
Te intreb despre c eintelegi tu prin oameni puri, pentru ca eu cand ma gandesc la puritate, imi imaginez o manastire, calugari si calugarite.. Restul oamenilor sunt asa, mai impuri si mai imperfectihappy
cod de securitate