Articole

articol matrimoniale, sfaturi femei barbati
Stii ca esti autoconstient. Ai opinii puternice, scopuri bine definite, si la nivelul cel mai launtric, stii cine esti.

Apoi intr-o zi, aparent fara motiv, incepi sa te indoiesti de unele lucruri. Te intrebi in legatura cu mobilul celor din jur. Incerci sa ghicesti cine esti si ce vrei. Increderea ti se transforma in suspiciune. Te simti nevrotic si paranoic. Incepi chiar sa te intrebi "o iau razna?".

Nu esti nebun.

Daca poti identifica cel putin unul din sentimentele enumerate mai sus, ai putea fi victima unui fenomen al trendului de dating modern: Gaslighting.

Ce este gaslightingul?


Gaslighting este o tehnica de manipulare in care o persoana, pentru a castiga putere si control, sadeste samburii incertitudinii in victima. Indoiala de sine si scepticismul constant, cauzeaza incet si meticulos ca individul sa-si puna intrebari asupra realitatii percepute.

Definitia gaslightingului

Poate cel mai bun mod de a examina acest comportament abuziv este sa mergem drept la sursa, filmul "Gaslight" produs in 1944. Acesta prezinta povestea unui sot care sistematic isi spala pe creier sotia pana in punctul in care aceasta incepe sa se intrebe in mod legitim daca innebuneste. Sotia lupta sa-si protejeze identitatea in timp ce sotul incearca in mod vicios sa i-o ia.

Desi nu a disparut niciodata, sapte decenii mai tarziu, gaslightingul a reaparut in toata splendoarea sa in lumea datingului. In plus, termenul a reaparut recent in unele publicatii online pentru a descrie comportamentul presedintelui Donald Trump.

Mai mult, filmul Gaslight abordeaza si cum acest tip de abuz emotional poate determina victima sa dezvolte o forma a sindromului Stockholm. Victima devine atat de nesigura de propriul simt al realitatii incat ajunge intr-un final total dependenta de abuzator.

Care sunt riscurile?

Unul din cele mai periculoase riscuri ale gaslightingului este ca oricine este expus acestuia. De fapt, este o metoda folosita uzual de liderii de cult si de dictatori. Dar chiar nefacand parte dintr-un cult, putem experimenta gaslightingul in relatiile noastre personale fara ca macar sa realizam.

Din nefericire, gaslightingul este de asemenea folosit de abuzatori si narcisisti, si uneori poate fi dificil sa realizati ca aveti aceste persoane in viata voastra. Mai mult, gaslightingul se desfasoara intr-un mod incet si precis pentru ca abuzatorul sa fie sigur ca victima nici macar nu realizeaza ce se intampla.

Este dificil de recunoscut acest tip de abuz deoarece, pe langa faptul ca minte, abuzatorul poate fi incredibil de sarmant. La inceput, poti chiar sa te simti vinovat ca-ti pui intrebari legate de persoana respectiva. Aceasta foloseste diverse tehnici pentru a-ti inlatura dubiile si in scurt timp incepi sa-ti ignori propriul instinct. Daca te-ai inselat de cateva ori inseamna ca te inseli mereu. Aceasta confuzie este exact ce urmareste abuzatorul. Intr-un final, fara ca macar sa realizezi, te afli intr-o relatie abuziva.

Exemple de gaslighting

Asadar, esti o victima a manipularii de tip gaslighting? Arunca o privire pe urmatoarele indicii ale acesteia:

1. Minciuni flagrante

In primul rand, persoanele care folosesc gaslightingul spun minciuni evidente. Iti dai seama ca mint. Problema este cum reusesc sa minta cu atata usurinta. In acest mod pun in scena un model abuziv. Incepi sa-ti pui intrebari cu privire la orice, chiar si la cele mai simple chestiuni. Aceasta indoiala este exact ceea ce urmareste abuzatorul.

2. Negare, negare, negare

Din nou, stii ca au spus ce au spus. Cu toate acestea, abuzatorii neaga cu inversunare ca ar fi rostit vreodata respectivele cuvinte. Ar putea chiar forta lucrurile pana sa te puna sa "dovedesti", stiind ca ai doar amintirea conversatiei care ei neaga ca ar fi avut loc. Incepi sa ai indoieli asupra memoriei si realitatii tale. Te intrebi daca nu cumva abuzatorul are dreptate, poate chiar nu a spus ce iti amintesti. In consecinta, din ce in ce mai des, te indoiesti de realitatea ta si o accepti pe a lui.

3. Folosirea a ceea ce iubesti impotriva ta

In plus, persoanele care folosesc aceasta tehnica de manipulare, utilizeaza ce iti este mai apropiat impotriva ta. Daca iti iubesti jobul, vor gasi diferite probleme legate de el. Daca ai copii, te vor determina sa crezi ca era mai bine daca nu ii aveai. Aceasta tehnica abuziva de manipulare va face victimele sa-si puna intrebari legate de fundamentul lor si de ceea ce le este mai drag.

4. Moartea inceata a sinelui

Una din partile cele mai terifiante ale gaslightingului este cronologia metodica folosita de abuzator. Manipularea se produce gradual si in timp victima se transforma intr-o persoana total diferita. Cea mai increzatoare persoana poate deveni o umbra palida a sa fara ca macar sa-si dea seama in timpul procesului de transformare. Realitatea individuala a victimei se diminueaza si se transforma in cea a abuzatorului.

5. Cuvinte vs actiuni

In mod considerabil, o persoana care foloseste gaslightingul vorbeste si iar vorbeste. In orice caz, cuvintele ei nu valoreaza nimic. De aceea este important sa va uitati la ceea ce face. Problemele se afla in actiunile sale abuzive impotriva victimei.

6. Dragoste si magulire

O tehnica obisnuita a manipulatorilor este sa te doboare si apoi sa te ajute sa te ridici, doar ca sa te doboare din nou. Oricum, neobisnuitul vine din dragostea si magulirea care ii insotesc actiunile. Chiar daca realizezi sau nu, incepi sa te obisnuiesti sa fii doborat. Cu toate acestea, laudele abuzatorului te pot determina sa consideri ca nu este o persoana chiar atat de rea.

7. Confuzie

Fara indoiala, oamenii tanjesc dupa stabilitate, si abuzatorul stie asta. Confuzia constanta pe care a determinat-o face ca victima sa devina disperata dupa clarificari. In mod frecvent, aceasta cauta clarificarile in abuzator, astfel continuand ciclul si crescand puterea manipulatorului.

8. Proiectie

Daca persoana care foloseste tehnici de gaslighting este una care minte si inseala, aceasta te va acuza frecvent de aceste fapte. In mod constant vei simti nevoia sa te dezvinovatesti de lucruri pe care nu le-ai facut.

9. "Esti nebun"

Abuzatorul stie ca deja iti pui intrebati legate de sanatatea proprie. Stie de asemenea ca incerci sa obtii clarificari de la el, cel care in mod intentionat a cauzat confuzia. De aceea, daca iti spune ca esti nebun il crezi.

Mai mult, acesta poate spune si altor persoane ca esti nebun. In acest fel, daca vreodata le vei aborda pentru a le cere ajutorul in legatura cu relatia ta cu abuzatorul, nu te vor crede. Acesta a avut grija sa le dea deja indicii ca lucrurile se vor intampla asa. Esti prea "nebun" sa fii luat in serios.

10. Toti ceilalti sunt mincinosi

Abuzatorul ar putea sa-ti spuna ca toti ceilalti sunt impotriva ta si ca toti sunt mincinosi. Din nou, ideea ca toti te mint iti face simtul realitatii sa fie si mai incetosat. Cei care folosesc gaslightingul doresc ca victimele lor sa apeleze la ei in legatura cu orice problema pentru a putea continua abuzul.

Deci cu cat mai devreme poti detecta aceste tehnici de gaslighting, cu atat mai norocos vei fi in evitarea abuzului si in mentinerea unui simt al realitatii nealterat.

Abuzul de tip gaslighting

Gaslightingul este o forma de abuz mental si emotional. Acesta produce anxietate, depresie si poate determina caderi nervoase.

In cultura populara femeile sunt vazute ca super emotive, fiinte fragile care plang din orice. Mai mult, eticheta "nebun" este imediat atribuita oricarui individ care isi exprima sentimentele intr-un mod mai inflacarat. Daca nu-ti plac anumite comportamente - esti nebun. Daca ai propriile opinii - esti nebun. Drept urmare, "nebun" a devenit un termen pe care ceilalti il folosesc pentru a-si ascunde propriul comportament reprobabil.

Oricum, gaslightingul nu este despre femei prea emotionale sau nebune. Este un abuz psihologic care nu poate fi trecut cu vederea.

Cum sa gestionezi gaslightingul

Acest tip de abuz emotional provoaca stres psihologic victimelor sale. Acestea fiind spuse, daca ai experimentat o forma sau alta de gaslighting, nu esti singurul.

Urmatoarea lista te poate ajuta sa faci fata gaslightingului:

1. In primul rand incearca sa clarifici cine te abuzeaza si cum. Noteaza-ti de fiecare data cand ai dubii legate de propria perceptie a realitatii. Pentru a trece mai departe trebuie confirmarea ca gaslighting-ul se intampla.
2. In plus, rezerva-ti timp pentru a medita. Astfel vei ramane cu picioarele pe pamant si obiectiv daca realitatea situatiei in care te afli este neclara.
3. Vorbeste cu prieteni sau membri ai familiei in care ai incredere. Cauta ajutor specializat la un psihoterapeut.
4. In final, schimba-ti perspectiva. Nu mai esti o victima, esti un supravietuitor.
Acest articol este proprietatea matrimoniale.ro si nu poate fi reprodus, partial sau total, fara acordarea creditului si publicarea link-ului catre sursa. Daca v-a placut puteti sa-i dati Share pe Facebook folosind butonul de mai sus.

Comentarii

matrimoniale - membru fara poza

Mary10

  • Publicat Acum peste 2 luni
Foarte bun articolul! Ar trebui citit de toti membrii. Acesti psihopati transfera asupra victimei ceea ce fac ei: minciuna, inselat, mizerii. Sub pretextul "dragostei" incep prin a te controla in continuu (mesaje foarte dese, convorbiri telefonice pe perioada drumului la si de la serviciu, mers la cumparaturi numai impreuna, etc), te indeparteaza de prieteni si familie ca sa aiba control total asupra ta, dupa care incep sa te acuze sistematic de toate inchipuirile lor. Daca propui sedinte la psiholog nu accepta sub nicio forma, iar cand considera ca te controleaza, devin violenti atat verbal cat si fizic. O alta caracteristica remarcata de mine: considera ca sefii lor sunt niste idioti, colegii sunt niste prosti, la serviciu cred ca numai ei muncesc si fac treaba celorlalti... mani****rea o practica si la serviciu, nu numai in viata familiala.
matrimoniale - membru fara poza

Brunhilda

  • Publicat Acum peste 2 luni
Stai linistit , Dann31, cine mai are un simt al echilibrului, va simti si intelege...De obicei, aceste persoane , cand li se spune adevarul in fata, reactioneaza urat, violent etc...Evident ca pe aceste persoane le deranjeaza tematici despre problema lorhappy Asa ca vor ataca verbal o astfel de temahappy
matrimoniale - membru fara poza

Brunhilda

  • Publicat Acum peste 2 luni
Luati aminte: 5 afir**** facute de manip...ulatori, ca sa te dezechilibreze emotional si psihologic:

1. Exagerezi;
2. Ei urasc drama;
3. Esti prea sensibil/a;
4. M-ai inteles gresit;
5. Nu esti in mintile tale;

https://psihologiadeazi.ro/5-fraze-spuse … ABP4#

Recunoasteti "interpretul"?happy))
matrimoniale - membru fara poza

Brunhilda

  • Publicat Acum peste 2 luni
Un articol ajutator, despre escroci sentimentali:

https://devorbacutine.eu/despre-idioti-s … RPyzE
poza Vaall

Vaall

  • Publicat Acum peste 2 luni
Am suferit asemenea abuzuri din partea parintilor ...cel mai mult din partea mamei...m-a costat o viata pana sa sesizez aceste comportamente anormale...M-am despris cu greu din hatisul lor...dupa niste internari la psihiatrie...Am avut o casatorie esuata dupa 12 ani...mama controla tot...frigiderul...dulapul de haine...lemnele din soba...programul la serviciu...si intotdeauna folosea cuvinte ..grele ..urate ...umilitoare...jicnitoare...Acu m aflata la varsta senectutii...nu-si reamiteste nimic..adica isi aminteste doar ce vrea ea ..nimic din ceea ce ar incrimina-o cumva....nici gestul acela cu mana la cap...cand indrazneam s-o contrazic...carevasazica sunt nebun ...doar am fost la psihiatrie....
Acum sunt desprins din hatisul mintii sale si desi mai incearca abuzuri emotionale...nu-i mai cad in plasa...dar am mult de muncit ...mult de reparat...mult de construit ...pe drumul spre o noua viata...una normala...una frumoasa ...asa cum e natural...cum e firesc...
matrimoniale - membru fara poza

Brunhilda

  • Publicat Acum peste 2 luni
Ate, complet de acord...Sa vedeti numai cum reactioneaza un mani****tor din asta , care de fapt e un psihopat, atunci cand e contrazishappy)))) avand de a face cu o persoana cu incredere in sine, clara si bine definita.

Sa va spun?

"Esti o scursura.
Esti o secatura.
Esti nebun/a.
Familia de nimic pe care o ai si ti/au dat o proasta educatie.
Esti dement/a.
Esti deteriora/a psihic si intelectual."..si alte asemenea...

Replicile astea pline sunt declansate de orice chestii care ii ating o secunda egoul....si contravin imaginii despre sine pe care si-a construit/o el, psihopatul, si pe care a scos-o in public..

Cum se cheama asta? incercare d eumilire...Da, exista o chestie care se cheama tulburare de personalitate de tip narcisist//Gasiti toata gama de manifestari..happy
poza ATE

ATE

  • Publicat Acum peste 2 luni
Numai o persoană egoistă si cu multe lipsuri evidente față de ceilalţi poate încerca acest gen de mani****re cu cei de alături...din dorința de a-si simţi superioritatea.Oricum un lucru este clar.Anume că oamenii cu adevărat inteligenți si puternici nu abuzează de superioritatea lor.Niciodată!Doar dacă au devenit bolnavi psihici.
matrimoniale - membru fara poza

Brunhilda

  • Publicat Acum peste 2 luni
Consider ca este vorba de intensitate....care e pe grade...Intr-o relatie se poate sa fi simtit chestii din astea, dar cand lucrurile sunt duse la extrem, precum in film, cu buna stiinta si dupa un plan bine stabilit, inseamna ca dansul/dansa are o problema la mansarda...si nu e treaba ta sa rezolvi problema, ci a psihiatrilor sau a unor institutii specializate..cand lucrurile o iau cu totul razna...In film vedem ca respectivul o omorase pe matusa Paulei..si probabil avea acelasi plan cu Paula....si pana la urma a fost arestat...Deci?

Un om trebuie sa invete si sa spuna "nu", atunci cand simte ca celalat abuzeaza de bunatatea ta, intelegerea ta, omenia ta...e greu, nu-i asa?
poza irina_010

irina_010

  • Publicat Acum peste 2 luni
În relațiile abuzive este încălcat principiul reciprocității ! Un lucru destul de grav, să te devalorizezi, să ajungi sa crezi că nu ai valoare personală, că nu ai voie sa ai propria-ți gândire, emoții, opinii ! As pedepsi acești oameni, nu cu executarea pedepsei intr.o celulă, ci, obligându-l prin lege( ce păcat că nu există ! ) să plătească cval unor sute de ore in compania unui psiholog ! apoi sa fie monitorizat un timp mai îndelungat ! Ce păcat că nu se poate, deși, și aceasta este o formă de crimă- aceea împotriva spiritului celuilalt, doar că, nu e încadrată nicăieri !
matrimoniale - membru fara poza

Brunhilda

  • Publicat Acum peste 2 luni
Am vazut filmul...Excelent interpreteaza Ingrid Bergman...si e minunat cum la sfarsit, convinsa ca nu e nebuna si nu delireaza, ii intoarce sotului replicile ..Il invinge cu propriul scenariu..
cod de securitate