Articole

articol matrimoniale, sfaturi femei barbati
Noi studii incearca sa inteleaga prejudecatile legate de diferenta de varsta din cupluri.

Esti atras de cineva considerabil mai in varsta sau mai tanar decat tine? Cum privesc oamenii din jur relatia voastra? Esti adesea subiectul unor priviri ciudate / comentarii rautacioase?

Sau esti tu cel care arunca priviri chiorase cuplurilor cu diferenta mare de varsta?

In timp ce majoritatea dintre noi ne indragostim de persoane apropiate ca varsta, exista destule exceptii de la aceasta regula. Uneori, cea mai buna potrivire pentru noi nu este cineva care "corespunde varstei". De obicei, relatiile cu diferenta considerabila de varsta sunt intre un barbat mai in varsta si o femeie mai tanara, desi si inversul are loc.

Vedem acest sablon al diferentei de varsta in relatiile celebritatilor americane , cu barbati mai in varsta si femei mai tinere (de exemplu Harrison Ford si Calista Flockhart, Lenny Kravitz si Barbara Fialho, Dane Cook si Kelsi Taylor), sau uneori cu femei mai in varsta si barbati mai tineri, precum Kate Beckinsale si Matt Rife, sau Hugh Jackman si Deborra Lee-Furness. Cuplurile cu discrepanta de varsta capteaza interesul si curiozitatea oamenilor devenind adesea subiect de barfa...dar de ce?

De ce observatorilor din exterior le pasa de diferenta de varsta dintr-o relatie? Si mai important, de ce acestia gasesc acest decalaj de varsta necorespunzator si inacceptabil?

Un studiu recent a fost efectuat la Universitatea din Oakland in privinta motivului pentru care observatorii externi au adesea reactii puternice, negative legate de cuplurile cu diferenta considerabila de varsta (Sela et al., 2018). Cercetatorii sustin ca persoanele din afara pot considera relatiile in care diferenta de varsta este mare, mai putin acceptabile decat cele in care aceasta este in limite rezonabile, deoarece acestia presupun ca exista o latura de exploatare in relatie (de exemplu sex contra unui anumit stil de viata) si nu le vad ca relatii bazate pe sentimente sincere. Prin prisma acestor presupuneri, acele persoane care au o atitudine mai putin favorabila fata de prostitutie sunt cele mai vehemente impotriva discrepantelor de varsta in relatii, au concluzionat cercetatorii. De asemenea, spunand  ca diferenta mare de varsta nu e normala ar putea fi protejate interesele celor care nu beneficiaza de asemenea aranjamente (de exemplu femeile mai in varsta, in cazul in care barbatii in varsta ar prefera femei mai tinere).

Testand aceste idei, Sela si colegii sai au intervievat 211 femei si 190 barbati legat de parerea lor legata de cuplurile cu diferenta mare de varsta, in particular cele in care barbatul este mai in varsta. Participantii au specificat in mod anonim cat de acceptabile/suparatoare/dezgustatoare percep aceste relatii, apoi le-a fost solicitata opinia legata de prostitutie.

O constatare cheie? Persoanele mai tinere sunt critici mai duri ai relatiilor in care diferenta de varsta este mare decat cele mai in varsta. Aceasta este o surpriza, deoarece ne-am putea astepta ca persoanele mai tinere sa fie, in general, mai deschise catre diferitele tipuri de relatii. Poate ca persoanele mai tinere  au mai mult de pierdut in ceea ce priveste reputatia decat cele in varsta, daca acest tip de relatii sunt percepute ca unele exploatatoare. Asa cum s-a prevazut, cu cat atitudinea subiectilor era mai putin favorabila fata de prostitutie, cu atat acestia erau mai dezgustati fata de relatiile cu diferenta considerabila de varsta.

Cine condamna mai mult relatiile cu diferenta mare de varsta: barbatii sau femeile? In ciuda asteptarilor, cercetatorii nu au observat diferente legate de sex in opiniile negative legate de acest tip de relatii.

Unde ne duce acest studiu? Aproximativ 7 procente din cuplurile din Statele Unite sunt alcatuite din barbati si femei intre care diferenta de varsta este de minimum 10 ani (date valabile in 2013), ceea ce inseamna ca un numar insemnat de cupluri sunt potential subiect de barfa printre straini sau prieteni doar din cauza discrepantei de varsta din relatia lor.

Modul in care relatiile cu discrepanta de varsta intre parteneri difera de cele in care potrivirea de varsta este mai buna abia a inceput sa fie studiat, dar presupunerea privind o relatie bazata pe un troc nu oglindeste neaparat realitatea. Ca in multe alte cazuri, partenerii de cuplu inteleg dinamica acestuia mult mai bine decat o persoana din exterior, dar acest studiu sugereaza ca daca suntem implicati intr-o relatie in care diferenta de varsta este mare ar trebui sa fim pregatiti sa infruntam diferite prejudecati, in special de la persoanele mai tinere.
Acest articol este proprietatea matrimoniale.ro si nu poate fi reprodus, partial sau total, fara acordarea creditului si publicarea link-ului catre sursa. Daca v-a placut puteti sa-i dati Share pe Facebook folosind butonul de mai sus.

Comentarii

poza irina_010

irina_010

  • Publicat Acum peste 2 luni
Nu in toate cazurile există interes material, punct ! Caz concret( deși el acum nu mai traieste) : el -galant, un domn cu adevărat fermecător, debordând de viată, mai mare decât Ea cu 17 ani, situatie materială așa si asa, îndrăgostit până peste cap de Ea.Ea, situatie materială cu mult mai bună, drăguță foc, cu oarece probl de sanatate la acea vreme, s-a îndrăgostit la rândul ei- dupa ce a fost curtată insistent( ea refuza mereu, deși îl plăcea la nebunie, motivul : nu stia cat mai are de trait)au format un cuplu minunat foarte-foarte multi ani, familia si prietenii lui de o viață au adorat.o pur si simplu, spunând că niciodată nu l.au văzut atât de fericit si bine îngrijit, etc. Formula aplicată la prima vedere, nu ține, indiferent de parerea lumii, nimeni nu stie ce-i poate lega/aduce împreună pe acei 2 oameni ...exclud cazurile exagerate, cele cu diferențe de 20, 30 de ani-
poza emilian_vran

emilian_vran

  • Publicat Acum peste 2 luni
ati vazut vreodata o fata de 25 de ani cu un sarantoc pensionar de 65 de ani? eu nu, dar am vazut 25 de anisori pe peluza piscinei unuia de 65 de ani. asta este raspunsul. si am vazut si un baiat bine facut de 25 de ani cu mamaia cu vila si masina, dar inca nici un cocosel tanar cu bunica care traieste din pensia data de stat (nu ma refer la judecatoare) este raspuns destul? sau trebuie sa mai adaug si desene?
poza alex447

alex447

  • Publicat Acum peste 2 luni
Daca ati fi vazut "Logan's Run" ati fi inteles:
https://****.imdb.com/title/tt0****12

Au ajuns si la noi conceptele acestea vestice nazistoido-rechini$te: de tinerete-invincibila, ce trece de 35 trebuie aruncat, etc. Deja peste 35 esti "prea batran" ca sa mai fii angajat undeva, e-e-e-etc !

Pe undeva justifiKKTe - adica: in societatea lor "perfecta" mananca numai gunoaie modifiKKTe-genetic si la 35 chiar ca arata de ... 65 ! (Sigur, marea masa !... "domnii" au numai mancare ECO si program lejer - desi !... uitati-va la Jean-Claude Pupoyu, fata de Johannis !... pai al nostru asa cum e el, arata mai tanar !)

OK, si prin urmare "partenera-invincibila" trebuie sa-si "exacteze" superioritatea si sa tina jos partenerul inferior. ... IN TEORIE !... in practica S-A VANDUT PE BANI si face scandal ca nu-i curge destul cascaval.

Acum e adevarat si ce s-a mai spus pe aici - cu preocupari/hobby_uri ... desi, eu personal am tras mereu catre discutii cu cupluri mai in varsta - ca am ce discuta. Gargaro-ieftinismele contemporane ma urca pe pereti (de unde vreau sa sar pe lampa !).

N-am remarcat factorul biologic: pt. facut copii diferente peste 10 ani ... nu prea recomandate.

Factorul de stabilitate: 10 ani mai in varsta barbatul = optim !... altfel el inerent se va uita dupa niste ani dupa fuste mai tinere. Este bine si la punctul de plecare: el cu cariera deja pusa pe roti. Pt. ca atunci cand apar copiii, costurile se tripleaza (in special la capitolul "neprevazute" !) si cineva in familie trebuie sa fie cu sursa de venit bine pusa la punct. Ea se simte tare bine cand cineva mai arunca ceva bani aiurea si el isi permite - altfel se tot cearta - si accepta mai usor diferenta de varsta (nu ca daca ar fi mai tanar ar fi mai fericita, dar zicea ea asa). El e mai matur si stie sa o conduca.

In oricare caz e bine sa nu se ia dupa modelele vestice, care sunt pline numai de contencios (semanat abil de papusarii din umbra, pt. a conduce societatea prin Razboiul-Sexelor, care ii epuizeaza pe toti: ca sa nu mai aiba timp/energie pt. revolutie !).

VIVA LA REVOLUCION !!!!
poza Marinmarcel

Marinmarcel

  • Publicat Acum peste 2 luni
Pustietate ești varză. Auzi la ea (el)în floare
poza cipndale

cipndale

  • Publicat Acum peste 2 luni
Asa si de ce persoanele trebuie sa-si conduca viata dupa pararea celor din jur?
matrimoniale - membru fara poza

Drifturi_in_rochita_de_matase

  • Publicat Acum peste 2 luni
Ok, am citit in ritm sportiv articolul, asta petru ca nu prea ma intereseaza detaliile in care nu sunt implicata direct, deci nu prea pierd timp. Am doua lucruri sa spun.
1. oamenii reactioneaza direct proportional cu nevoile/frustrarile/tintele lor, in subconstient sau impus, unii poate sunt si aplaudati pentru asta (haha!), aleg sau nu sa fie ACOLO sau doar sa comenteze considerand ca sunt fii ai lui Superiorus cand nu au ei altceva de facut, de fapt.
si 2. Ea - 45, el -28. Descoperiti pe net, pe un site nebun. Ea - nebuna si sexy, el - aratos, dulce si cu mult bun simt si care ii completeaza ei nebunia si prostelile. El super incantat, dupa cateva intalniri o duce deja si in familie, toata lumea super incantata si inca se intampla. Relatia- cu de toate, de la a gati impreuna, la a iubi pervers si frumos, de la a spune ,,te ador'' si ,,esti cel mai frumos lucru care mi s.a intamplat'' si la invitatii in familie, la masa, cu totii...Si inca se ...intampla, oh, Galilei!

Comentarii?
matrimoniale - membru fara poza

Ania_V

  • Publicat Acum peste 2 luni
cred ca opinia unei persoane care nu a experimentat cel putin una din optiunile de relatie cu diferenta majora de varsta nu poate fi pertinenta si nici nu ar trebui sa fie considerata intr-un studiu asupra functionalitatii unei asemenea relatii... poate intr-un studiu asupra prejudecatilor/mentalitatilor unei culturi/societati..
poza kiramocanu

kiramocanu

  • Publicat Acum peste 2 luni
Oricat de consevatori ar fi unii oameni,eu una sunt o minte deschisa catre nou si tot ce este inteligent pe lumea asta,dar nu pot fi de acord cu diferenta mare de varsta in cuplu,am studiat problema in cei 62 de ani de existenta,la un moment dat nu functioneaza,divergente de opinii,hoby uri ect,alta generatie ,am trait aceasta experienta cand eram tanara,aveam doar 31 de ani iar el 25,nu a mers,credeti ma ,el se uita la alte femei la un moment dat cu mult mai tinere,iar invers nu sunt de acord,cu mult mai in varsta,el devine gelos,frustrat de varsta si tot nu va functiona. Cea mai buna diferenta este de maxim 5 ani. Asta nu inseamna ca nu respect opiniile altora,sa incerce,casatoria este oricum un compromis,iar eu compromisuri nu fac pentru tot aurul din lume,ma bazez pe ce simt ,atat!
cod de securitate