Articole

articol matrimoniale, sfaturi femei barbati
Aceste sfaturi va vor ajuta sa discutati fara probleme.

Depresia afecteaza anual aproximativ 9,5% din populatia adulta, astfel e important sa stii cum poti ajuta pe cineva care sufera de depresie. Dar, inainte de a-ti oferi ajutorul, trebuie sa gasesti modalitatea ideala de a incepe o discutie cu un prieten sau iubit care pare sa fie deprimat.

Deoarece depresia este de asa natura incat determina oamenii sa se inchida in sine si sa devina retrasi din punct de vedere emotional, este extrem de important sa ajungi la sufletul lor si sa ii determini sa vorbeasca despre depresia lor, dat fiind faptul ca ei poate nici nu stiu cum sa ceara ajutor.

Inainte de orice, trebuie clarificat faptul ca, daca suferi de depresie, nu inseamna ca esti rau, slab sau nebun. Ceea ce unii oameni nu inteleg este ca depresia reprezinta una dintre principalele reactii naturale in fata stresului.

Iata cateva moduri in care se intampla acest lucru:

•    Cand suntem stresati, sistemul nostru nervos autonom este conceput pentru a genera un mecanism de supravietuire de tip „lupta, fugi sau ingheata”.
•    In timpul perioadelor de foamete, metabolismul nostru este proiectat sa se incetineasca si sa nu arda prea multe calorii pentru a spori probabilitatea supravietuirii noastre.
•    Cand suntem raniti, stim instinctiv ca trebuie sa ajungem intr-un loc izolat pentru a „ne linge ranile”, ceea ce ne creste nivelul de siguranta si ofera corpurilor noastre o sansa mai buna de a se vindeca.

Desi mediul s-a schimbat, mecanismul prin care reactionam la stres a ramas acelasi. Cand suntem combativi, cand devenim retrasi din punct de vedere social, cand ramanem in pat toata ziua sau cand ne supraalimentam pentru a ne asigura ca am acumulat calorii suficiente – toate sunt forme subtile ale instinctului organismului de a lupta, de a fugi sau de a ingheta, pentru a face fata greutatilor, ranilor sau durerii.

Exista un domeniu al stiintei numit psihoimunoneurologie, care spune ca stresul la nivelul mintii are impact direct asupra corpului. Un exemplu clasic in acest sens este cel al ulcerului, care poate fi un rezultat direct al stresului. In mod similar, anxietatea prelungita elibereaza cantitati crescute de adrenalina si cortizol care, in timp, pot interfera cu echilibrul chimic natural al creierului. Stresul poate fi cauzat de factori externi, cum ar fi pierderea unui loc de munca sau pierderea unei persoane iubite. De asemenea, stresul poate fi cauzat de factori interni precum nivelul scazut de stima de sine sau teama de a nu ne putea intretine.

Deoarece oamenii sunt supusi unui stres tot mai mare, este normal ca incidentele de depresie sa fie in crestere. E important de inteles ca exista un motiv legitim pentru care oamenii se confrunta cu starea de depresie, chiar daca este neclara cauza. Cel mai adesea, depresia este situationala si temporara; si in niciun caz nu este un motiv de rusine. Starea noastra de spirit si biochimia se schimba adesea odata cu aparitia sau disparitia unor factori de stres externi sau interni.

Daca banuiti ca o persoana iubita sufera de depresie, luati in considerare urmatoarele cinci aspecte atunci cand va pregatiti sa incepeti o discutie despre depresia acesteia.

1. Fiti pregatiti sa o ascultati cu adevarat, fara a o judeca.

Deoarece depresia tinde sa fie un rezultat natural al experimentarii stresului, greutatilor sau durerii, e nevoie de mult curaj din partea respectivei persoane pentru a-si putea deschide sufletul si e posibil ca ea sa se simta extrem de vulnerabila. Faceti tot ce puteti pentru a o ajuta sa se simta in siguranta cand va va face marturisiri. Fiti delicati. Puneti intrebari pentru a afla mai multe si fiti pregatiti sa nu va placa sau sa nu fiti de acord cu ceea ce auziti. Indiferent ce-ar fi, nu judecati. Amintiti-va ca sentimentele nu pot fie „corecte” sau „gresite”. Sentimentele doar exista. Faptul ca ascultati si intelegeti persoana in cauza reprezinta primul pas spre vindecarea ei.

2. Respectati dreptul persoanei de a avea propriile emotii, indiferent care ar fi ele.

In incercarea de a ajuta, este posibil sa dorim ca sentimentele negative sa dispara prin respingerea acestora sau prin a spune persoanei in cauza ca greseste sa se simta asa. Uneori, cand aflam de suferinta cuiva, putem sa suferim si noi si este cat se poate de normal sa vrem sa evitam sentimentele neplacute. Cu toate acestea, daca incercati sa schimbati sentimentele unei persoane inainte ca ea sa se simta pregatita pentru asta, respectiva persoana isi poate pur si simplu sustine si mai mult sentimentele pentru a incerca sa va faca sa o intelegeti sau se va inchide in ea, nemaivorbind, pentru ca i-ati dovedit deja ca nu o intelegeti.

Cand vine vorba de sentimente, cea mai buna cale este sa ne confruntam cu ele. O simpla remarca, cum ar fi „Inteleg de ce simti asa”, poate mentine dialogul pe fagasul cel bun si poate ajuta persoana sa gaseasca alinare.

3. Sustineti persoana in cauza.

Deoarece depresia este raspunsul fiziologic al modului in care interpretam stresul, este important sa ne dam seama ca persoana deprimata poate avea o capacitatea limitata de a privi lucrurile in perspectiva. Desi pentru noi paharul poate fi pe jumatate plin, persoana deprimata poate vedea doar partea goala, iar ceea ce e evident pentru noi, pentru ea poate fi invizibil.

Persoanele depresive sunt adesea cele care au asteptari mari, nerealiste de la ele insele. Acestea pot avea o falsa impresie proasta despre ele, considerandu-se lenese, lipsite de valoare sau incapabile de a se confrunta cu dificultati ori de a face lucrurile cum trebuie. Amintiti-le ca deprimarea nu inseamna ca au o problema sau ca nu sunt normale. Scoateti in evidenta tot ce puteti pentru a arata ca aveti incredere in ele si creati-le un sentiment de speranta si incredere in sine.

4. Nu va fie teama sa adresati intrebari legate de siguranta.

Deoarece depresia include o gama variata de stari, de la o stare de indispozitie generala pana la tendinta de suicid, poate fi dificil de stiut ce intrebari sa punem si pe care sa le evitam. Regula principala pe care o folosesc eu este urmatoarea: daca iti vine ceva in minte, intreaba!

Amintiti-va ca depresia este o forma a instinctului de fuga. Pentru a scapa de durere, oamenii pot recurge la o varietate de tactici periculoase, plecand de la consumul excesiv de droguri sau alcool si pana la a se taia singuri, a se infometa, a fugi de acasa sau a comite suicid, ultima fiind forma extrema a instinctului de fuga. Daca va ingrijoreaza faptul ca persoana iubita poate face lucruri care ii pun siguranta in pericol sau se gandeste sa-si faca rau singura, intrebati-o direct. Daca raspunsul e da, ajutati-o sa obtina ajutor specializat. Chiar daca nu doreste sa apeleze la astfel de ajutor, s-ar putea totusi sa ii salvati viata.

5. Intrebati persoana in cauza ce puteti face pentru a o ajuta.

Oamenii care sunt deprimati se simt de multe ori deznadajduiti sau jenati ca au nevoie de ajutor, asa ca nu pot sa ceara acest ajutor. Intrebati persoana in cauza daca exista ceva ce puteti face pentru a o ajuta. Uneori, este posibil ca ea sa nu stie de ce are nevoie, dar de cele mai multe ori va sti. Nevoile fiecarei persoane sunt diferite, dar luati in serios ceea ce va spune si faceti ce puteti. Chiar daca e indicat si uneori chiar necesar sa discutati cu un medic sau un terapeut, nu subestimati niciodata valoarea ajutorului pe care il puteti acorda unei alte fiinte umane doar ascultand-o, aratandu-i afectiune si fiind dispusi sa o ajutati.

Poate fi dificil sa vorbim cu o persoana iubita care este deprimata, dar pentru ca depresia este o reactie fireasca, multi dintre noi o vom resimti pe propria piele la un moment dat in viata. Din fericire, de cele mai multe ori, depresia este temporara si chiar si in cazul in care este cronica, exista medicamente care pot fi de ajutor. Studiile arata ca, atunci cand ne schimbam perspectiva in timpul discutiilor, se poate schimba si chimia creierului, asadar poate fi extrem de important pentru o persoana depresiva sa discute cu cineva la care tine.
Acest articol este proprietatea matrimoniale.ro si nu poate fi reprodus, partial sau total, fara acordarea creditului si publicarea link-ului catre sursa. Daca v-a placut puteti sa-i dati Share pe Facebook folosind butonul de mai sus.

Comentarii

matrimoniale - membru fara poza

vich_y_

  • Publicat Acum peste 2 luni
Suntem bipolari de cand am reusit sa aprindem focul...adevarata lupta este pentru adaptare...si este strict individuala..in nici un caz nu se poate generaliza..de fapt suntem niste animale cu ceva sinapse in plus si un instinct de supravietuire ceva mai inhibat...suportam consecintele oricarui modificat genetic...
poza IBRA36

IBRA36

  • Publicat Acum peste 2 luni
mai taie din ele junioaro,vrei cam multe
cod de securitate