Articole

articol matrimoniale, sfaturi femei barbati
Sunt gelos pe fostul iubit al iubitei mele

„Persoanele geloase ii supara pe ceilalti, insa pe ele insele se tortureaza cu adevarat”. William Penn

Gelozia este in mod normal directionata catre viitor – ea reprezinta teama de a nu-ti pierde in viitor partenerul in favoarea altcuiva. Pierderea este o posibilitate imaginara care inca nu s-a materializat, dar persoana in cauza banuieste ca acest lucru are mari sanse sa se intample. Poate o astfel de persoana sa fie geloasa in mod retrospectiv pe comportamentul fostului iubit si lucrurile care s-au intamplat inaintea relatiei din prezent?

Gelozia retrospectiva

„Gelozia nu inseamna altceva decat sa te simti singur in fata dusmanilor ascunsi”.
  Elizabeth Bowen

Gelozia romantica implica o pierdere cat se poate de dureroasa: atunci cand suntem intr-o relatie exclusiva si partenerul prefera pe altcineva. De obicei, gelozia implica teama de a pierde partenerul  in viitor in favoarea unei persoane rivale, ceea ce adesea da nastere dorintei de razbunare pe respectivul partener si persoana rivala. Poate oare gelozia romantica sa se indrepte catre trecut?

Emotiile fata de trecut sunt oarecum asemanatoare emotiilor fata de personajele fictive. In ambele cazuri este prezenta componenta motivationala, dar accentul cade in principal pe comportamentul nostru imaginar. Dupa cum sugereaza William Lyons in cartea sa Emotion (Emotie), chiar daca ne-am dori ca o persoana decedata sa fie readusa la viata, astfel de dorinte nu se materializeaza intr-un impuls care sa genereze actiunea. Aceasta dorinta poate fi inutila, dar nu este neaparat ilogica. Desi trecutul pare a fi iremediabil si imposibil de schimbat, atitudinile noastre fata de evenimentele trecute si, prin urmare, impactul trecutului asupra noastra se schimba in mod constant. William Faulkner a reusit sa redea acest lucru perfect in cuvinte atunci cand a afirmat ca „trecutul nu e nicicand mort, nici macar nu este trecut”. Trecutul nu poate exista in termeni fizici, ci dintr-o perspectiva emotionala, el fiind cat se poate de viu.

In gelozia retrospectiva, persoana in cauza constientizeaza comportamentul din trecut al partenerului, ceea ce da nastere unei atitudini emotionale negative. Urmatoarea intamplare reala descrie un caz de gelozie retrospectiva (patologica).

Un barbat italian de 99 de ani a dat din intamplare peste niste scrisori pe care sotia lui le scrisese unui iubit secret in anii 1940. Femeia de 96 de ani a marturisit ca a avut o aventura cu 60 de ani in urma si apoi a incercat cu disperare sa-si convinga sotul sa nu o paraseasca. El a refuzat si a inaintat cererea de divort, in ciuda faptului ca relatia celor doi avusese loc cu sase decenii in urma. Ar trebui mentionat faptul ca aceasta a fost ultima picatura in relatia lor furtunoasa: cu 10 ani inainte, sotul s-a mutat sa locuiasca impreuna cu unul dintre fii, dar s-a intors cateva saptamani mai tarziu.

Acest tip de gelozie este retrospectiva si reprezinta motivul pentru care un eveniment din trecut a cauzat divortul. Comparativ cu durata casniciei lor, importanta data acestui eveniment este disproportionata, iar reactia in ansamblu pare a fi patologica. Gelozia este retrospectiva si nu retroactiva, deoarece ea nu schimba trecutul si nu introduce in evaluarea trecutului elemente prezente care nu au existat in trecut.

Atitudinea emotionala retrospectiva, generata atunci cand persoana iubita dezvaluie relatiile amoroase anterioare, este de obicei mai apropiata de tristete decat de gelozie. Frica de a pierde partenerul in favoarea persoanei pe care acesta a iubit-o in trecut nu poate exista din cauza perioadei de timp care a trecut si a lipsei de contact dintre cei doi. O astfel de frica poate aparea intr-un sens mai general, in care comportamentul trecut poate indica un comportament viitor, in sensul ca „daca ai inselat o data, vei insela mereu”. Aceasta atitudine poate fi mai puternica la inceputul relatiei, cand este inca dificil de stiut cum va evolua relatia. Tristetea in aceste circumstante nu poate fi asociata cu teama de a pierde partenerul, ci cu tristetea cauzata de faptul ca partenerul nu este persoana corecta care a parut a fi.

Gelozia retroactiva

„Gelozia inseamna exagerare.” Johann Christoph Friedrich von Schiller

Activitatea retroactiva inseamna judecarea unui eveniment din trecut din perspectiva unui element nou care nu a fost prezent in trecut. De exemplu, un impozit retroactiv este unul care tocmai a fost impus, dar care se aplica pe o perioada de timp inainte de adoptarea legii fiscale. Acest lucru are rezultate practice in sensul ca persoana in cauza poate fi pedepsita in prezent pentru un comportament din trecut care nu a fost pedepsit atunci cand a avut loc fapta.

In gelozia retrospectiva, persoana in cauza constientizeaza comportamentul anterior al partenerului, acest lucru generand o atitudine emotionala negativa. In gelozia retroactiva, persoana in cauza introduce noi elemente prezente in circumstantele originale din trecut si judeca negativ comportamentul partenerului din perspectiva acestor elemente. Astfel, gelozia sotului italian in varsta nu este retroactiva, deoarece modul in care el vede comportamentul trecut al sotiei sale se bazeaza pe elemente care au fost prezente in trecut. Totusi, sa analizam urmatorul caz.

Jim si Carol, care sunt casatoriti cu alte persoane, s-au intalnit in urma cu sase luni si dupa doar cateva saptamani relatia lor a devenit una romantica, intensa. Dupa un timp, ei si-au povestit reciproc, in mare, aventurile extraconjugale din trecut. O saptamana mai tarziu, Carol a mentionat ca intr-una dintre aventurile ei cu un barbat casatorit, intensitatea sentimentelor lor a fost atat de puternica incat, dupa o zi, ei au inceput o relatie intima intensa; relatia a durat, totusi, doar cinci luni. Jim i-a spus ca a fost prea dureros pentru el sa auda despre aceasta aventura si a decis sa o paraseasca.

Gelozia retroactiva este atunci cand un eveniment din trecut (aventura din trecut a lui Carol) este judecat negativ de partenerul actual, deoarece el ia in considerare un element prezent absent in circumstantele initiale (relatia amoroasa dintre el si Carol) si actioneaza in consecinta (o paraseste pe Carol). Asemanarea dintre situatia din trecut si cea din prezent in care se afla Carol contribuie la generarea atitudinii negative a lui Jim. Astfel, atitudinea emotionala negativa a lui Jim ar fi putut sa nu apara daca aventura din trecut a lui Carol s-ar fi petrecut cand ea nu era intr-o relatie sau nu era casatorita, asa cum este in prezent.

Gelozia retroactiva este o atitudine extrema. O atitudine emotionala mai obisnuita si mai putin extrema in aceste circumstante este tristetea. Daca ar avea o astfel de atitudine, Jim nu ar fi considerat ca iubita sa, Carol, a facut ceva gresit si, in consecinta, nu ar fi vrut sa o paraseasca.

Un fenomen mai natural, in comparatie cu gelozia retroactiva, este gelozia cauzata de aventurile fostului iubit. In acest caz, persoana in cauza poate avea in continuare sentimente romantice fata de fostul iubit (chiar daca poate nu il vrea inapoi, deoarece poate fi multumita de relatia sa actuala), iar un oarecare grad de gelozie poate fi ceva normal. Cu toate acestea, intrucat nu exista nicio legatura intre cele doua persoane, componenta motivationala in cazul acestui tip de gelozie nu are aproape deloc importanta, iar atitudinea este, de asemenea, mai apropiata de o oarecare tristete.

In general, situatia emotionala a lui Jim este una complexa pentru ca, pe langa gelozie, ea poate include si teama si tristete, despre care tocmai am discutat, precum si emotii precum furia, invidia si mandria.

Daca atitudinea lui Jim este gelozia retroactiva, atunci furia este un sentiment normal, deoarece furia reprezinta raspunsul la raul nejustificat pe care cineva ti l-a facut. Raul este adesea, ca in cazul lui Jim, un fel de insulta personala si, astfel, dorinta de razbunare este, de asemenea, fireasca.

Poate fi prezenta si invidia, deoarece se poate ca Jim sa fi vrut sa fie in locul fostului iubit a lui Carol, caz in care el si Carol ar fi avut o relatie intima intensa din prima zi – Jim a avut nevoie de cateva saptamani ca sa ajunga in acest punct. Poate fi prezenta si mandria dat fiind faptul ca, in ciuda numerosilor fosti iubiti ai lui Carol, ea a decis in cele din urma sa fie cu el si doreste ca relatia lor sa continue multi ani de acum inainte. In acest sens, Carol i-a rezervat lui ultimul dans, iar Jim este mandru de asta.

Concluzii

„Persoanelor geloase li se aplica proverbul: de ce te temi, de aceea nu scapi Dorothy Dix

Uneori gelozia denota atentie si dragoste; totusi, gelozia retrospectiva si gelozia retroactiva sunt distructive si pot deveni chiar patologice. Gelozia retrospectiva este distructiva, deoarece gandurile permanente despre trecut sunt daunatoare si pot bloca posibilitatea ca actuala relatie sa evolueze. Gelozia retroactiva este si mai distrugatoare. Intr-un fel, ea poate trada convingerea unei persoane ca partenerul va fi proprietatea ei pe vecie, chiar inainte ca respectiva persoana si partenerul acesteia sa se fi cunoscut.

Emotiile sunt complexe, iar emotiile pozitive, cum ar fi iubirea, se pot transforma cu usurinta in emotii negative, cum ar fi gelozia retrospectiva sau gelozia retroactiva. Dupa cum a afirmat si marele filozof antic Aristotel, moderatia este cheia reducerii acestor riscuri.
Acest articol este proprietatea matrimoniale.ro si nu poate fi reprodus, partial sau total, fara acordarea creditului si publicarea link-ului catre sursa. Daca v-a placut puteti sa-i dati Share pe Facebook folosind butonul de mai sus.

Comentarii

matrimoniale - membru fara poza

capelo

  • Publicat Acum peste 2 luni
Gelozia : o boala si o prostie.
cod de securitate