Articole

articol matrimoniale, sfaturi femei barbati
De cate ori nu am auzit sau citit un cuvant, o propozitie , care  fiind pentru unii dintre noi un cliseu, am sarit peste ea cu o totala lipsa de interes. De ce? Pentru ca uneori suntem superficiali si nu incercam sa despicam firul in patru, pentru a deslusi esenta zicerii sau cuvantului repetat de zeci de ori, multumindu-ne sa dam o replica de genul "M-am saturat sa mi se tot repete chestia asta! Este un doar un cliseu!"

Dar fiindca nu cunoastem cu adevarat ce inseamna, ce ni se poate intampla daca aplicam acea zicere, ne lipsim, clar din vina noastra, de o viata plina de placeri si fericire, sanatate si prosperitate, in ciuda tuturor urarilor de genul, primite de la toti prietenii si unele cunostinte, cu diferite ocazii, in decursul unui an. Adica refuzam sa fim eudaimoni!

Toata lumea vrea sa fie eudaimon si e de acord cu faptul ca asta inseamna a trai in fericire si a face bine, dar putini stiu cum.

Dupa parerea mea, primul lucru pe care merita sa-l incercam cand suntem hotarati sa pornim pe un drum la capatul caruia ne asteapta eudaimonia, este sa aplicam zicerea atat de cunoscuta si neglijata total de catre noi: "Cunoasteti-va si deveniti ceea ce sunteti!"

Tradusa corect, zicerea ne indica o chestie fundamentala: pentru a ne fauri o viata fericita, pozitiva, este esential sa ne iubim cu adevarat pe noi insine. Dar aceasta iubire, ca orice iubire de altfel, este o mare provocare. Cu adevarat, iubirea de sine este incredibil de complexa. Nu este vorba aici doar de mesaje sau comentarii pozitive, daca ne referim la matriland sau sa o rupem cu partenerii nostri care ne trateaza ca pe niste gunoaie, daca ne referim la viata reala,  ci de investigarea si evaluarea fiecarui aspect al vietii noastre duale, virtuala si reala, de a continua sa o facem tot timpul , pentru tot restul vietii noastre.

Adevarul este ca atunci cand vine vorba de iubirea de sine, toti suntem implicati constient sau nu, asa ca am adunat cateva dintre memento-urile mele preferate despre aceasta, pe care sa le tin minte. Va puteti inspira din ele sau puteti crea altele, specifice voua sau ne puteti impartasi pe cele pe care deja le-ati aplicat.

A ne iubi inseamna sa ne permitem sa simtim suferinta, durerea, fara a ne judeca! Cand pe matriland un tip de care ne-am legat, simtindu-ne excelent cu el, dispare, cand in real relatia noastra se sparge, cu siguranta vom suferi. Sa incercam totusi sa gandim ca  suferinta noastra nu este cea mai grava din lume, asta neinsemnand ca durerea nu este valida. Sigur, unii dintre noi ar putea simti o suferinta mai mare decat altii, dar iubirea de sine inseamna sa ne oferim permisiunea sa simtim ceea ce simtim, sa ne manifestam cum dorim sub aceasta suferinta, fara a ne judeca vreodata, fara a considera ca noi suntem de vina. Sa fim noi, naturali, nu sa ne inabusim simtirile si sentimentele sau sa ne turnam cenusa in cap.

A ne iubi inseamna sa acceptam alegerile proaste pe care le facem! Cu totii, fara nicio exceptie, facem alegeri bune si alegeri gresite, acestea fiind doar o parte a vietii noastre. Refuzul de a accepta alegerile proaste pe care le facem, nu este o modalitate buna de a ne arata iubirea de sine. Acceptarea noastra si a altora, atat a alegerilor bune cat si a celor rele, este unul dintre aspectele vitale ale iubirii de sine. Cand vom intelege ca nu putem folosi o decizie proasta a noastra ca un punct dureros la care sa ne intoarcem din nou si din nou, ci ca pe oportunitate de a invata sa facem mai multe alegeri pozitive in viitor, viata noastra va fi din ce in ce mai apropiata de a unui eudaimon!

A ne iubi inseamna sa fim optimisti! De cele mai multe ori, majoritatea dintre noi ne imaginam scenariile cele mai nefavorabile pentru viitor, ceea ce intra in natura umana. Ne imaginam aceste lucruri pentru a ne pregati in eventualitatea unui esec, sperand ca-l vom evita. Dar cum ar fi daca am alege sa ne concentram pe cele mai bune scenarii? Am fi intr-adevar mai putin pregatiti? Cel putin, putem alege sa ne concentram pe cel mai bun scenariu, avand pregatite si cele cu repercursiunile cele mai negre. Atitudinea noastra, fie ea optimista sau pesimista, influenteaza felul in care gandim si actionam, dar optimismul este un act legat strans de iubirea de sine.

A ne iubi inseamna sa cream o comunicare clara cu cei din jurul noastru! Acest lucru este valabil in ambele lumi ale noastre. De multe ori am intalnit pe matriland controverse atingand apocalipsa, legate de interpretarile noastre aiurea a scrisului partenerilor nostri de dialog. Cand vom intelege ca si atunci cand cunosti pe cineva extrem de bine, nu poti sti niciodata cu certitudine 100% ce gandeste, ca niciodata ipotezele noastre despre intentiile altora nu pot fi adevarate in totalitate, ne vom apropia cu mult mai mult de ceea ce ne dorim cu adevarat: a fi eudaimon! Ipotezele sunt bariere in calea relatiilor noastre cu ceilalti, relatii care influenteaza legatura cu noi insine. Ori de cate ori incercam sa presupunem  ceea ce gandesc ceilalti, sa ne reamintim ca stim sigur doar ceea ce este in mintea noastra, restul sunt doar presupuneri.

A ne iubi inseamna sa ne analizam profund supararea si furia! Toata lumea se supara, din cand in cand atat pe matriland, cat si in lumea reala si eu consider ca este normal acest lucru. Dar poate nu totdeauna constientizam ca furia noastra, care este un raspuns cat se poate de natural si de cele mai multe ori automat, provine din frica sau  durere. Mania este de fapt un simptom al bolii, nu boala insasi. Stiind acest lucru, poate, inainte de a ne repezi ca un pitbull sa muscam pe cineva sau sa ne stergem contul, reusim sa intelegem mai bine ceea ce simtim cu adevarat. Daca ne simtim furiosi, reactia noastra este sa gandim "sunt suparata!". Dar mi se pare normal sa incerc a afla ce se gaseste in profunzimea acestei simtiri intime. Cand vom face aceasta introspectie, nu numai ca vom intelege mai bine problema cu care ne confruntam, dar ne vom intelege mai bine si pe noi insine.

A ne iubi inseamna sa lasam lucrurile sa se intample de la sine! Nu trebuie sa analizam totul, sa ne facem griji cu privire la ceea ce urmeaza a se intampla sau ceea ce anticipam ca vor face alti oameni. De fapt, cheltuind prea mult timp pentru a pregati viitorul sau pentru a trai in trecut, putem rata prezentul. Sa fim prezenti este o provocare, este libertatea noastra pe care am castigat-o pe buna dreptate, este fericirea noastra sa putem profita din plin de minunile prezentului. Stiu ca nu este usor sa ne inchidem mintile ingrijorate de viitor dar eu consider ca nu este treaba noastra sa ne imaginam viitorul. Meritam cu mult mai mult sa fim aici si sa ne bucuram acum. Asta inseamna sa fim eudaimoni!

A ne iubi inseamna sa intelegem ca nu putem placea pe toata lumea si nu toata lumea ne va placea pe noi! Odata ce vom intelege acest lucru, ne vom elibera de  stres si durere inutila. Pe matriland sau in real, majoritatea dintre noi isi pierde mult din timpul pretios pentru a incerca sa se faca placuta sau sa placa pe altii, in loc sa inteleaga ca nu toti oamenii sunt meniti sa fie legati unii de altii. Acest lucru nu inseamna, bineinteles, ca nu trebuie sa-i tratam pe toti cu bunatate si respect, dar nici nu inseamna ca trebuie sa fim bff (best friend forever) cu fiecare persoana pe care o intalnim. Iubirea de sine inseamna sa ne rezervam timpul si energia pentru cei care ne intereseaza cel mai mult.

A ne iubi inseamna sa ne permitem a spune "NU", fara nicio scuza. Toti cei care ne iubim si ne respectam pe noi insine, ne rezervam dreptul de a ne folosi de  oricare moment din viata noastra asa cum credem de cuviinta. Stim prea bine ca atunci cand spunem da cuiva sau la ceva, spunem nu altcuiva sau la altceva, adica de fiecare data cand spunem nu la ceva ce nu vrem sa facem, mai ales daca acel ceva nu este bun pentru noi, spunem da pentru noi. Sa fim foarte atenti cand si de ce spunem da, folosindu-ne de constiinta de sine.

A ne iubi inseamna sa ne infruntam durerea si nu sa fugim de ea. Nu de putine ori am incercat sa fugim de durerea, suferinta, frustrarea, furia sau orice alta emotie umana pe care o experimentam de-a lungul vietii, in loc sa ne ocupam de ea. Cand oare vom intelege ca fuga sau pozitia strutului nu este un mod corect de a ne ocupa de emotiile noastre, ci trebuie sa intampinam dificultatile cu toata dragostea si intelegerea noastra.

Este adevarat ca nu putem controla tot ceea ce ni se intampla, dar putem controla povestea pe care ne-o spunem despre ce ni se intampla. Tot ceea ce experimentam pe parcursul vietii, filtrat de mintile noastre, devine povestea pe care ne-o spunem noi insine. Povestea noastra este adesea mai importanta decat experienta reala, deoarece ramane cu noi si are impact major asupra experientelor viitoare. Recunoastem sau nu, mintea noastra este imperfecta, amintirile pot fi inexacte, emotiile pot fi exagerate si faptele distorsionate, dar putem alege sa profitam cat mai mult de informatiile pe care le avem, luand lectii din vremurile grele si insusindu-ne din plin vremurile bune. Alegerea povestii pe care o spunem e una dintre modalitatile in care putem sa ne aratam iubirea. Iubirea de sine nu vine intotdeauna usor, indiferent cat de mult ne dorim sa o facem o prioritate in viata noastra. Dar merita sa incercam permanent sa ne iubim si respectam, pentru a avea o viata fericita, pentru a deveni un real eudaimon!

Acest articol este proprietatea matrimoniale.ro si nu poate fi reprodus, partial sau total, fara acordarea creditului si publicarea link-ului catre sursa. Daca v-a placut puteti sa-i dati Share pe Facebook folosind butonul de mai sus.

Comentarii

cod de securitate