Articole

articol matrimoniale, sfaturi femei barbati
Nu spun ca partenerul tau / partenera ta e materialist(a), dar ...

Un studiu recent asupra modului in care bogatia influenteaza atractia a aratat ca masura in care o persoana este considerata atragatoare de un potential partener de cuplu este intr-adevar determinata de cunoasterea statutului financiar al respectivei persoane, desi nu in modul in care am crede si nu pentru motivele de care multi dintre noi am fost mereu convinsi.

Pe scurt, barbatii si femeile, in egala masura, au tendinta de a „vana banii”, ca sa spunem asa, cercetarile demonstrand faptul ca ambele sexe prefera sa aiba relatii ocazionale cu persoane bogate.

Partea buna, insa, este ca motivele lor sunt mult mai nobile (sau cel putin, mai de inteles) decat am putea presupune.

Studiul in cauza, „Flexibilitatea strategiei formarii cuplului in laborator: cum se schimba preferintele pentru relatiile pe termen lung sau scurt in functie de variabilele relevante din punct de vedere evolutiv”, a fost publicat in ultima editie a Evolution and Human Behavior (Evolutie si comportament uman) si a fost realizat de cercetatori de la Universitatea Swansea din Marea Britanie. Echipa de cercetatori a supus 75 de barbati heterosexuali si 76 de femei heterosexuale (151 de persoane in total) unui proces cu trei etape, pentru a afla mai multe despre lucrurile care sunt mai mult sau mai putin atragatoare la un posibil partener de cuplu cand vine vorba de o relatie pe termen lung sau scurt.

Experimentul a fost urmatorul:

1. Participantilor li s-au aratat imagini cu 50 de potentiali parteneri de cuplu si li s-a cerut sa ii sorteze in doua grupuri: cei cu care ar prefera o relatie pe termen lung si cei cu care ar prefera o relatie pe termen scurt.

2. Participantilor li s-au aratat fotografii ale unor obiecte de lux asociate in mod normal cu bogatia, cum ar fi vile uriase, bijuterii, masini scumpe si bani.

3. Participantilor li s-au aratat aceleasi imagini cu potentialii parteneri de cuplu si li s-a cerut sa ii sorteze din nou in functie de tipul de relatie dorita, adica pe termen scurt sau lung.

Psihologii au descoperit ca, dupa ce subiectii au vizionat imaginile asociate cu persoanele care aveau o situatie financiara buna, atat participantii de sex masculin cat si cei de sex feminin au sortat semnificativ mai multe persoane (cresterea fiind de 16%) in categoria relatiilor pe termen scurt.

Deci regula veche, potrivit careia barbatii prefera sa se casatoreasca cu femei frumoase si femeile prefera sa se casatoreasca cu barbatii bogati, este cel putin 50% falsa, deoarece doamnele care au participat la studiu au avut aceeasi tendinta ca si domnii de a pune persoanele cele mai bogate in categoria relatiilor ocazionale.

Potrivit cercetatorului care a condus studiul, dr. Andrew G. Thomas:

„Nu toti oamenii prefera relatii pe termen lung. Psihologii evolutionisti considera ca, faptul ca cineva prefera o relatie de scurta durata in favoarea uneia pe termen lung depinde partial de circumstante, de exemplu, cat de dificil ar fi sa creasca copiii ca parinte singur. Este important faptul ca, atunci cand aceste circumstante se schimba, ne asteptam ca oamenii sa isi schimbe preferintele in functie de ele ... Dupa ce participantii au aflat de existenta nenumaratelor resurse, ei au avut tendinta sa aleaga indivizii pentru o relatie pe termen scurt.

Credem ca acest lucru s-a intamplat deoarece la oameni a evoluat capacitatea de a interpreta mediul si de a adapta tipurile de relatii pe care le prefera in functie de acesta. De exemplu, intr-un mediu cu multe resurse, ar fi fost mai usor pentru mamele de odinioara sa creasca copii fara ajutorul tatalui. Acest lucru facea ca o relatie pe termen scurt sa fie o optiune viabila pentru ambele sexe atunci cand resursele erau abundente. Credem ca si omul modern ia aceste decizii.”


Cu alte cuvinte, daca stii ca mama potentiala sau tatal potential al copilului tau nenascut este bogat(a), probabil ca te va preocupa mai putin durabilitatea relatiei sau casatoriei cu persoana respectiva, pentru ca poti sta linistit(a) stiind ca viitorul tau copil sau viitorii tai copii vor beneficia de sprijinul financiar al parintelui bogat, indiferent daca voi veti fi sau nu impreuna mereu.

In plus, cercetatorii au descoperit ca banii nu sunt singurul lucru care influenteaza preferinta oamenilor de a avea o relatie ocazionala sau de durata.

„De asemenea, am constatat ca alte lucruri au contat”, spune Thomas. „Cand participantii au primit indicii ca existau si copii mici, au  avut tendinta de a alege persoanele pentru o relatie pe termen lung. Circumstantele periculoase pareau sa determine atat barbatii cat si femeile sa aleaga in general parteneri pe termen lung, desi unele femei au ales in general parteneri pe termen scurt.”

Deci, iata cum stau lucrurile. Acei oameni despre care spunem pe buna dreptate ca „vaneaza banii” pot sa para la prima vedere ca urmaresc doar iahturile, masinile sau diamantele dar, de fapt, poate ca ei participa proactiv la bunastarea viitorilor lor copii intr-un mod inteligent, practic si biologic.

Poate ca asta iti va schimba iremediabil parerea despre celebra familie Kardashian.
Acest articol este proprietatea matrimoniale.ro si nu poate fi reprodus, partial sau total, fara acordarea creditului si publicarea link-ului catre sursa. Daca v-a placut puteti sa-i dati Share pe Facebook folosind butonul de mai sus.

Comentarii

cod de securitate