Articole

articol matrimoniale, sfaturi femei barbati
Viata de cuplu

Cu totii visam o viata de cuplu fericita, un partener ideal, o relatie perfecta, dar adesea acest tip de iluzie se destrama in fata unei serii de episoade amoroase care se dovedesc vatamatoare pe termen lung, si fac inevitabil sa naufragieze raportul de iubire.

Adesea ne gasim in situatia de a trai o serie de relatii fotocopie, impotmolindu-ne in aceleasi erori. Suferim crezand ca stim de ce, sau crezand ca este vina partenerului, dar in realitate nu ne interogam destul in legatura cu propriile responsabilitati.

Probabil iubirea incepe sa moara cand intr-un cuplu dispare fericirea de a sta cu partenerul, nu se mai face dragoste, nu se mai face curte, nu mai reusim sa zambim, celalalt devine o prezenta obositoare si chiar si acele lucruri marunte carora la inceput nu le acordam atentie devin insuportabile.

Dar cum se ajunge in acest punct?

Sunt comportamente care zi dupa zi fac ca relatia de iubire sa se stinga. De exemplu:

Iubirea fuzionala: la inceput pare totul perfect. In faza de indragostire e normal sa fim mereu aproape, sa ne cautam, sa fim intr-o alta lume, sa ne eschivam fata de prieteni. E fiziologic in aceasta faza sa traim cum s-ar spune in simbioza. Riscul cel mai mare si frecvent insa, e sa nu reusim sa ne desprindem din aceasta faza simbiotica. Ne obisnuim cu o legatura de iubire fuzionala, in care individualitatile proprii nu au spatiul necesar pentru a se exprima. Pe termen lung cuplul este sufocat de acest tip de relatie.

Suntem gelosi: un dram de gelozie in cuplu nu a facut niciodata rau, mai mult, adesea se zice ca e sarea iubirii. Problema e sa ne dam seama cand aceasta incepe sa devina exagerata. Gradul nostru de gelozie il putem masura prin cat ramanem atasati de acest sentiment, sau cat timp ii dedicam, cat suntem sclavii acelui gand, acelei obsesii pe care toti o numim gelozie.

Gelozia fata de fostele iubiri ale partenerului: "Cati fosti (cate foste) ai avut?" Fie ca dintr-un stop de pura curiozitate, fie din alte sute de motive, in unele momente se poate intampla sa va povestiti reciproc propriile experiente trecute.  Insa, uneori, fostul/fosta poate deveni o fantasma care ameninta cuplul. Este o problema cand fostii sunt perceputi ca periculosi si intruzivi. Adesea nu se admite ca aceste batai de cap legate de prezenta fostilor sunt de fapt legate doar de propria nesiguranta, deoarece ne temem  de confruntarea cu exponentii propriului sex. In acest mod ne simtim legitimati sa-i punem interdictii celuilalt, sa-l controlam sau sa-l santajam emotional. Aflati ca 60% dintre cupluri se separa din cauza acestui tip de gelozie!

Nu esti perfect(a) cum mi-as dori: se cauta un "partener ideal" departe de realitate si astfel criticile fata de partener devin ceva la ordinea zilei: exista mereu ceva ce nu corespunde propriilor asteptari.

Nu te mai ascult:
criticile continue nu sunt placute de suportat. Adesea se reactioneaza la acestea cu furie sau dezamagire. Criticile activeaza propriul sistem defensiv, astfel din reflex nu mai suntem deschisi si disponibili sa ascultam ce are de zis iubitul (iubita). Se inchid toate canalele de comunicare din frica de a nu fi inca o data atacati si raniti.

Nu mai facem dragoste: contactul intim implica apropierea si intalnirea dintre doua persoane, necesita complicitate, grija, atentie. Daca partenerul este neglijat, sau respins / nedorit, este inevitabil ca aceasta va face sa naufragieze uniunea de cuplu. Intelegerea intima, care poate initial era spontana si intensa, trebuie cultivata in timp, exact ca o floare delicata.

Viata de cuplu ar trebui sa fie inteleasa ca un joc unde important e sa participi. Era un joc care se organiza in taberele pentru copii: e vorba un joc de cuplu, unde doi concurenti sunt  legati impreuna de cate un picior si trebuie sa alerge si sa ajunga la linia de sosire inaintea celorlalti. Bine, viata de cuplu, relatia de iubire e putin ca acest joc, partenerii trebuie sa se miste impreuna si sa se coordoneze pentru a nu se poticni, miscarile si intentiile lor trebuie sa urmareasca atingerea unui scop comun, altfel, daca nu se coordoneaza, cad frangandu-se de pamant, facandu-si singuri rau.
Acest articol este proprietatea matrimoniale.ro si nu poate fi reprodus, partial sau total, fara acordarea creditului si publicarea link-ului catre sursa. Daca v-a placut puteti sa-i dati Share pe Facebook folosind butonul de mai sus.

Comentarii

matrimoniale - membru fara poza

Esculescu

  • Publicat Acum peste 2 luni
ce-mi place cand se scrie mai mult decat se traieste. spor!
poza gigi2016

gigi2016

  • Publicat Acum peste 2 luni
Cand iubirea vine din ambele parti si este sincera,rezista tuturor ,,intemperiilor.
Iubirea adevarata iti da aripi.
Dar sa reziste, trebuie sa sti sa comunici nu sa reprosezi ,sa respecti si sa ierti.
In iubire,exista si a2-a...sansa.
poza alenismike

alenismike

  • Publicat Acum peste 2 luni
Ce faci? Te certi singur? olling on the floor
cod de securitate