Articole

articol matrimoniale, sfaturi femei barbati
Gelozia este un  sentiment coplesitor de nesiguranta. Odata sadit in minte se alimenteaza cu frustrare, manie, stare continua de irascibilitate si pierdere de control.

Cuvantul "gelozie" provine din francezul "jaluzele", derivat din "jaloux" care inseamna dedicat, pasionat, zelos, gelos.

Din "zelosus" care provine din latina a derivat cuvantul "zelos" care insemna "gelozie, ardoare, zel". Impletirea dintre sensurile "gelos" și "zelos" de-a lungul istoriei a dat lumii acest aspect important al definitiei cuvantului in sine: adica gelozia este o forta de natura  puternica, intensa, prin manifestarile sale energetice.

Zelos - Cuvantul grecesc inseamna "a fierbe", a fermenta, a da pe dinafara, a exploda, iar acest lucru sugereaza din nou o intensitate (toate acestea fiind actiuni care denota o expansiune greu de stavilit ce creste din interior si se propaga catre exterior).

Aceasta energie din interior numita intensitatea "zel" este reflectata in viata de cuplu ca o imagine de fierbere si fermentare. La baza acestor "fermentari" stau emotii, resentimente, amaraciune, toate conturate intr-un mod puternic, menite sa-l faca pe cel gelos sa creada ca tot ce se intampla in mintea lui este perfect adevarat, cand de fapt prin propria lui furie se face dusman cu el insusi.

Gelozia este peste tot: in familii, intre parteneri, intre frati, la locul de munca intre angajati si sefii lor sau colegii, in scoli intre elevi, intre profesori si elevi etc

Spunem ca suntem gelosi atunci cand avem impresia ca sentimentele partenerului scad in intensitate, ca distribuirea de resurse cu privire la iubire nu mai este una functionala ci oarecum intrerupta.
De asemenea, putem spune ca gelozia este teama, teama ca o alta persoana poate lua ceva ce ne apartine, iar acest fapt face din gelozie o  posesivitate in exces, sentiment care provoaca manie si resentimente ajungand in cazurile mai grave chiar la ura.

Multi dintre noi poate ne-am dorit la un moment dat un pic de gelozie din partea partenerului. Ne hazardam in a crede ca este o forma de a arata fara a dezvalui direct sentimentul de iubire. O astfel de gelozie usoara ca forma nu este una distructiva. Ea poate sa devina distructiva atunci cand este intensa, irationala si se manifesta frecvent  atingand pragul disperarii (cautarea in telefonul partenerului, verificarea e-mailului, cautatul in buzunare, mirositul hainelor, sunatul in exces ca forma de verificare, intrebari "unde ai fost?" "cu cine ai fost?" etc). Un astfel de comportament tiranic poate face o relatie sa sufere ajungandu-se de cele mai multe ori la despartire.

Gelozia excesiva poate atinge forme violente si poate avea implicatii periculoase care pot leza partenerul, uneori prin actiuni in afara legii. O astfel de manifestare extrema are nevoie de ajutor de specialitate. Gelozia in acest sens, cum este descris pe buna dreptate de Shakespeare, este ca un "monstru cu ochi verzi care se hraneste cu inchipuiri".

Acest tip grav de manifestare poarta denumirea de gelozie deliranta sau sindromul Othello, o tulburare psihologica  grava ce consta  in impresia individului privind presupusa infidelitate a partenerului. Afectiunea conduce la urmarirea insistenta si excesiva a partenerului ajungand pana la  hartuirea acestuia printr-un comportament agresiv.

Exemple de gelozie
Gelozia este un sentiment comun, nu este ceva greu de intalnit. Se manifesta la toate categoriile de oameni si nu tine cont de varsta, sex sau nationalitate. Astfel, o doamna  poate fi suparata ca partenerul ei este inconjurat numai de femei la job sadindu-si in minte sentimentul de nesiguranta. La fel, un copil poate fi gelos pe fratele sau deoarece de ziua lui a primit o bicicleta noua, iar  el, la aniversarea lui, nu a primit nimic.
Exemplele sunt multiple pentru ca gelozia este o samanta ce poate incolti pe neasteptate in relatiile interpersonale. De multe ori sentimentul de gelozie poate fi cauzat de o comunicare defectuoasa.

Terapia impotriva  geloziei
Gelozia usoara este o emotie puternica, nu un diagnostic, dar atunci cand in urma experientelor individuale se ajunge la  gelozie extrema, partenerii pot constata ca emotia afecteaza negativ viata de cuplu, contribuind posibil chiar la dezvoltarea de tulburari mentale cum ar fi depresia si anxietatea generalizata.

Primul pas in videcare este constientizarea ca exista o problema.
Deseori un om cu tulburari de gelozie nu realizeaza pericolul in care se afla si nici nu considera ca are nevoie de ajutor si sustinere sa depaseasca momentul.
Psihoterapia este adesea un tratament eficient pentru gelozie: cuplurile care se confrunta cu gelozie reciproca se pot inscrie intr-un program de consiliere de cuplu. De asemenea, orice persoana care a depasit pragul constientizarii ar putea beneficia de lucrul cu un terapeut pentru a stopa emotiile dureroase si gandurile  negative, daunatoare, care afectează comportamentul in relatia de cuplu cu partenerul.
 
O alta forma de a trata gelozia este dorinta de reusita - iar aceasta se afla in fiecare individ in parte. O cale usoara este comunicarea sincera cu partenerul. Acesta trebuie sa ii stie temerea, nesiguranta, existenta sentimentelor vulcanice pe care uneori nu le poate stapani si daca exista iubire va intelege si va cauta sa ajute cu caldura, afectiune si intarirea juramintelor de iubire.

De asemenea, intelegerea partenerului gelos, acceptarea lui, cuvintele de apreciere, sunt un factor care elibereaza din intensitatea furiei unui om gelos.

Analiza EU-lui launtric – Acordarea unei atentii deosebite starilor care duc la declansarea geloziei. De unde vine ea? Ce o alimenteaza? Vine de la frica? Din nesiguranta? Teama de a nu mai fii iubit?

Odata ce a raspuns la aceste intrebari, un individ este capabil sa controleze si sa-si dea seama cum sa nu mai fie gelos.

Notarea gandurilor – Pentru o mai buna exemplificare in fata partenerului a problemelor care il macina pe omul gelos este de preferat ca acesta sa noteze ingrijorarea lui si cauzele care duc la aceasta .

Incurajarea proprie – Mareste stima de sine si alunga neincrederea. Intotdeauna este bine ca omul gelos sa isi reaminteasca ca daca partenerul nu vrea sa fie cu el, atunci el pur si simplu nu va fi. Daca nu ar exista sentimente de iubire nimeni nu ar rezista stresului si presiunii psihice langa o persoana vesnic suspicioasa.

Indepartarea gandului negativ - Orice metoda care ajuta la deconectare si poate calma nervii unui om cuprins de gelozie poate fi eficienta. Fie ca se urmareste un film linistitor in care iubirea triumfa in fata oricarui obstacol, fie ca se asculta o muzica reconfortanta, fie ca se incearca distragerea gandului negativ  in compania unui prieten bun, aceste alegeri fac ca situatia sa poata fi tinuta sub control .

Folosirea imaginatiei  pentru ganduri de bine in locul celor de rau - Persoana geloasa trebuie sa se gandeasca ca pana la urma in viata suntem noi  cu noi insine. Totul trebuie privit cu calm si detasare ca si cum orice s-ar intampla nu il afecteaza.
Furia, frica si gelozia alunga dragostea. Aceasta are nevoie de un strop de curaj sa infloreasca. Persoana geloasa trebuie sa inteleaga ca imaginatia poate sa fie folosita si pentru a crea lucruri bune, astfel incat  sa alimenteze cu caldura si frumos o relatie.

Daca ai de-a face in viata de cuplu cu o persoana geloasa asigura-te ca ai facut tot ce iti sta in putinta sa nu-i alimentezi nesiguranta.
   
- fii receptiv si asculta oful partenerului, nu-i spune ca are probleme psihice si ca se comporta fara discernamant chiar daca ai motive sa crezi asta.
 
- priveste in tine, incerca sa intelegi reactia partenerului si cauzele care au determinat efectul geloziei, poate o parte din vina se afla la tine.

- fa tot ce tine de tine sa salvezi o relatie bazata pe iubire cu un partener gelos. Nu exista om fara defecte. Asigura-te ca partenerul tau este o persoana decisa sa se schimbe inainte sa alegi parcursul unui drum care duce catre libertate.

Orice om reactioneaza diferit cand vine vorba de iubire, unii sunt mai puternici in timp ce altii sunt mai sensibili emotional.

O relatie eficienta este o relatie de incredere. Te vei putea bucura de ea atunci cand in viata de cuplu nu mai astepti sa primesti si sa  oferi dovezi ci doar sa-ti traiesti iubirea bucurandu-te de fiecare clipa .

Cu drag,
Al3ssa
Acest articol este proprietatea matrimoniale.ro si nu poate fi reprodus, partial sau total, fara acordarea creditului si publicarea link-ului catre sursa. Daca v-a placut puteti sa-i dati Share pe Facebook folosind butonul de mai sus.

Comentarii

poza NeamtuWiorel

NeamtuWiorel

  • Publicat Acum peste 2 luni
gelozia bat-o vina
happy
poza angel_angel39

angel_angel39

  • Publicat Acum peste 2 luni
Putina gelozie e necesara,
Daca sunt geloasa,nu inseamna ca astept dovezi de iubire.
Stiu ca ma iubeste,dar simt o ,,impunsatura,, cand vecina ii admira muschii ,in timp ce bate covorul.
Pai,ce vina are el?Ca,stiu ca ma iubeste...insa,intzepatura nu vrea si pace!happy

Felicitari pt articol!happy
poza gicageo

gicageo

  • Publicat Acum peste 2 luni
Nivelul de gelozie este direct proporțional cu nivelul de prostie !!....în știrile de la ora 5 se pot regăsii majoritatea geloșilor !!!...
matrimoniale - membru fara poza

DrLoveee

  • Publicat Acum peste 2 luni
stiti cum e?....cand ele gelos...nu-i bine,nu-i frumos....cand ea e geloasa....inseamna ca te iubestebig grin
cod de securitate