Regulament
Bloguri
Un subiect despre care voiam sa scriu de multa vreme.

Am vazut cum sunt judecati ca oameni: nu datorita calitatilor si defectelor ci legat de origine: e bogat, e zgarcit, e bun om de afaceri, e mitocan... nu. E evreu. “Jidanul ala, pai bine-nteles ca....”

Asuprirea lor ca popor a inceput in Egipt, unde faraonul, nemultumit de numarul lor mare, averile acumulate si implicit puterea cumulata in statul egiptean (periculos in caz de lupte interne sau razboi), a sporit darile si muncile, pana au spus la revedere.
Mai apoi s-au ciondanit un pic cu asirienii, mai rau cu babilonienii, grecii au reprezentat un punct de cotitura si romanii le-au pus capac. Atunci a aparut si taxa pe evreu – vrei sa fii practicant? Plateste big grin
Apoi au intrat sub stapanire araba. Musulmanii i-au lasat o vreme sa-si vada de credintele lor, cu conditia sa... ghici ce? Plateasca o taxa... Mai apoi s-a trecut la persecutii si masacre.

S-au raspandit prin Europa, cautandu-si linistea.

Crestinismul a devenit din ce in ce mai puternic, ciocnindu-se, evident, cu iudaismul. Evreii au inceput a fi din ce in ce mai marginalizati, ocoliti de biserica si de bresle, ocupatiile pe care le puteau avea fiind cele dispretuite de restul: colectari de taxe, recuperari si camatarie.
Cum in Deuteronom se spune ca trebuie sa fii filantrop cu ai tai, dar cu strainii nu-i bai daca mai castigi ceva, pentru ei a fost ceva cinstit, legal si corect.

Cand trebuie sa iei banii esti primul, cand trebuie sa dai inapoi... ce e mai usor? Si uite asa au pornit masacrele din partea crestinilor.

Apoi al doilea razboi mondial, de care stim toti... 6 milioane de morti... hmmm.

Asta e istoria cunoscuta... ei, vesnic asupriti. Se bate mult toba pe subiectul asta, ei se jeluiesc, isi sfasie hainele, isi pun cenusa in cap: toata lumea sa ne recunoasca suferinta! Nu aud sa faca la fel armenii, georgienii sau altii... care nici ei nu au trait prea comod.

Oare sunt doar ghinionisti, sau societatea a incercat inconstient sa-i elimine precum natura respinge organismele bolnave, nepotrivite? Sunt mai mult decat un popor ce a suferit?
Moderatori angel_angel39 Galateea admin

Comentarii

poza Cybele

Cybele

  • Publicat Acum peste 2 luni
happy am oameni preferati, nu partide.
poza Cybele

Cybele

  • Publicat Acum peste 2 luni
Multumesc, Alina, te pup... ca prietena big grin
poza Cybele

Cybele

  • Publicat Acum peste 2 luni
Cauzele naturale sunt totusi incontrolabile... asa ca nu se pun happy

Ce pot sa zic... ideea aceea care a aparut si s-a repetat: nu e fum fara foc - se traduce prin spiritul de turma.
Nu stim despre ce e vorba, nu cunoastem persoanele implicate, n-avem idee de "ce, cine, cum si de ce", dar sigur "aia" sunt de vina.

Fara informatii, urmam curgerea domoala a gandirii altora, indiguita comod.

Pfffff.....
matrimoniale - membru fara poza

cumva

  • Publicat Acum peste 2 luni
Deci daca vine cutremurul si mor niste oameni, sigur gasim ceva in trecutul lor pentru care meritau chestia asta ?
matrimoniale - membru fara poza

cumva

  • Publicat Acum peste 2 luni
Viorel, daca e asa cum spui tu, orice i s/ar intampla oricui ar putea avea o justificare. Vorba aceea, in afara de Isus si de Fecioara Maria, nimeni nu e fara pata...
matrimoniale - membru fara poza

cumva

  • Publicat Acum peste 2 luni
Emil, te pomenesti ca o sa te bage Viorel in oala cu fetele care au filtre comune prin care cern informatiile... happy
poza mario_s

mario_s

  • Publicat Acum peste 2 luni
haideti sa-i lasam in pace pe evrei si sa ne gandim mai mult la noi, pt ca, oricum, nu ne baga nimeni-n seama. HAI ROMANIA! happy
poza Cybele

Cybele

  • Publicat Acum peste 2 luni
Stef, discutam despre evrei, nu relatii sentimentale... Chiar daca nu sunt tot timpul de acord cu Viorel, stie sa-si sustina punctul de vedere, oricare ar fi el. Iar asta e de apreciat happy
poza Cybele

Cybele

  • Publicat Acum peste 2 luni
Viorel, cum sa iei poporul evreu facand abstractie de Tora cand ei isi conduc viata dupa ea???
poza mario_s

mario_s

  • Publicat Acum peste 2 luni
buna seara! prigoniti pe drept sau nedrept? in momentul in care se face o generalizare, cu privire la o persoana , lucru, etc, inseamna ca mai mult de 50+1% din ceea ce se spune despre acea pers este cat se poate de adevarat. deci , nu iese fum fara foc! si cu asta, am cam spus esenta... big grin