Regulament
Bloguri

Ultimii cavaleri

In onoarea acelor 'nebuni frumosi', gata oricand sa se sacrifice pentru Patrie.
Nu va faceti iluzii, azi nu mai e la moda sa mori pentru Tara.
Mercenarii lupta pentru bani, nu pentru a apara Patria. Mercenarii nu au patrie.

Ultimii cavaleri

Nori negri se-adunau in lume
Si prin treizecisinoua
Ni se intampla si noua.
In iunie patruzeci
Erau la granita de est.
Si nu era mai bine
Nici la cea de vest.
Iar din nord si sud
Ne latrau paganii.

Ne-am adunat cu totii,
Cai si calareti
Si de lupta eram gata.
Dar cum ati putut?
Voi!
Generali demni de dispret!
Ordin de-abandon sa dati?
De-ati fi dat ordin de-adunare,
Pentru lupta,
Am fi venit cu totii!
Razand,
Cantand.
Dar nu ne-ati dat de-ales,
Asa decis-am,
Sa gonim
Spre soare,
In onoare.

Si-au sarjat,
Cai si calareti
Contra tancuri
Si mitraliere.
Nici unul nu s-a lasat
Pana cand, pe fiecare,
Pamantul nu l-a-onorat.
Chiar si ultimul cal
A continuat
Pana-a fost mitraliat.

Au fost zei nemuritori,
In lumea noastra trecatori.

Avertisment,
Zeii de-i uitati
Nu veti avea
Un loc sub soare,
Nu se poate
Fara de onoare.

https://youtu.be/geXxBueyR_A?si=VroBEiIV … lKnSn
Moderatori angel_angel39 Galateea admin

Comentarii

poza addi

addi

  • Publicat Acum 2 saptamani
o batalie castigata e meritul tuturor, una pierduta e din vina conducatorilor. executantilor le ramane eroismul, acolo unde este. intr-al doilea razboi mondial, acesta a cam...lipsit, la fel ca si priceperea conducatorilor.
din acest motiv, cred ca am fost destul de norocosi dupa Potsdam, cu toate vicisitudinile. oricum, armata romana a intrat in ambele razboaie si tarziu, si nepregatita
poza zora

zora

  • Publicat Acum 2 saptamani
Eroi necunoscuti!love struck

Azi e Unu Mai!Poate la unii dintre voi este cu mici.Acusica vine si vara!love strucklove struck
Gica precis dadu o fuga la Garla cea Mare.happy

Pt toti.Luna mai sa va aduca soare si bucurii.
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum 3 saptamani
Impresionant și deprimant.
matrimoniale - membru fara poza

Io_Veldig

  • Publicat Acum 3 saptamani
Rosior cazut in sarja de la Robanesti (din cate stiu autorul este necunoscut, dar fotografia a fost facuta de germani)

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/c … 35316
matrimoniale - membru fara poza

Io_Veldig

  • Publicat Acum 3 saptamani
(continuare)

Care a fost influenta aceste sarje asupra razboiului? Practic niciuna. A fost o incercare disperata de a salva vieti ale armatei romane in retragere. Imi place sa cred ca partial a reusit sa salveze unele vieti.
Cel putin pentru moment, caci au urmat alte lupte grele si cu pierderi mari. In final, dupa cum stim Bucurestiul a fost ocupat.
Cum a fost ocupat Bucurestiul in decembrie 1916? Simplu fara sa se traga nici un foc.
Mari proprietari de imobile, de frica ca li se distrug averile, au presat guvernul sa evacueze armata din capitala si sa predea orasul fara lupta. Lasati la mana inamicului bucurestenii de rand au suferit doi ani de calvar. Bleah! (scuzati expresia)

https://adevarul.ro/stiri-locale/galati/ … .html

Se pot gasi pe net multe relatari ale sarjei de la Robanesti, doar ca povestea lor a intrat in legenda, si in unele relatari pot aparea confuzii cu alte sarje sau cu alte evenimente legate de batalia de la Rovinesti.

https://youtu.be/jlcxkgE9GEk?si=Lao5d8yh … kMuc3
matrimoniale - membru fara poza

Io_Veldig

  • Publicat Acum 3 saptamani
Sarja din clipul adaugat e o secventa dintr-un film, facut dupa un roman, care arata o sarja eroica a cavaleriei poloneze.
Si romanii au sarje celebre in istoria lor. Din pacate putin cunoscute.
Una dintre ele e sarja de la Robanesti.
In octombrie 1916, dupa infrangerile suferite pe Jiu, armata romana a inceput sa se retraga. Armata germana a declansat ofensiva si la 8 noiembrie cavaleria germana intra in Craiova. iar trupele romane incepusera retragerea din Oltenia in speranta ca se vor putea regrupa pentru a apara Bucurestiul. Era un dezastru.
Germanii plasasera o baterie de artilerie la liziera unei paduri de langa localitatea Robanesti, cu intentia de a impiedica retragerea armatei romane, de a o incercui si lua prizoniera. Bateria de artilerie avea pozitie din care putea decima armata romana.
Comandantului Regimentului 9 Roşiori, fara a specifica care escadron, a dat ordin ca un escadron de cavalerie sa sarjeze pentru a forta artileria germana sa se retraga de pe pozitie. Imediat căpitanul Alexandru Filitti s-a oferit voluntar, spunand doar atat “Escadronul 3 este gata!”
Escadronul 3 era redus la 110 sabii si mai avea doar un singur ofiter, căpitanul Alexandru Filitti.
Locotenentul Iuliu Roşca, adjutantul regimentului, care nu avea responsabilitati in lupta directa, era tanar dar fara nici o ezitare s-a oferit voluntar sa preia comanda unui pluton al escadronului. Gheorghe Donici, 64 de ani, veteran al Războiului pentru Independenţa României (1877-1878), a cerut permisiunea sa se altaure sarjei, permisiune aprobata. Amandoi aveau sa cada in lupta, alaturi de alte 94 de sabii din cele 110 sabii ale escadronului.
Locotenentul-mesager Anghel Mora s-a oferit să insoteasca escadronul pentru a le arata calea spre bateria germană.
Escadronului 3 i s-a dat ordin de atac. La inceput au inaintat mai tiptil incercand sa nu fie reperat de inamic prea repede. Cand au ajuns la o distanta de la care nu puteau sa nu fie vazuti si intentia lor sa nu fie clara, capitanul si-a desfasurat cavalerii in linie si a ordonat “Pentru atac, lancea-n cumpănire, Marş-Marş! “ Cavalerii au devenit tot una cu caii lor si, in strigate de 'Ura!' a inceput cavalcada.

Toti participantii la sarja stiau ca misiunea era una sinucigasa, o sarja sinucigasa, dar niciunul nu a ezitat.
Cand au ajuns cam la 150 de m de bateria inamica, capitanul a vazut cum inamicul se retrage inspaimantat. Din pacate bateria inamica era protejata de trei mitraliere care au deschis focul asupra cavaleristilor si de o companie de infanterie, ascunsa in santul soselei ce ducea spre Craiova, care a inceput si ea sa traga. Cam la 40 de m capitanul este ranit la un genunchi. Dandu-si seama ca oamenii lui nu mai pot conta pe el, el isi intoarce capul pentru a-i incuraja si a le spori avantul, dar nu vede decat campul acoperit de cadavre si un cal fara calaret care continua sa alerge spre dusman. Apoi capitanul, cal si calaret, sunt doborati de o grenada. La doar 15 pasi de inamic.
Pentru cei care nu stiu, de ce bateria inamica s-a retras inspaimnatata. Daca cavaleristul ajunge in linia inamica el se misca ca un tigru. Sare peste oameni si tunuri, taie in stanga, spinteca in dreapta, loveste in spate, strapunge in fata. Nu sunt dueluri ca in filme, el are un singur scop, sa scoata cati mai multi inamici din batalie si o face fara mila si fara sa tina cont de viata lui.
In doar cateva minute entreg escadronul a fost nimicit, doar 18 mai erau in viata, raniti si luati prizonieri. Germanii au fost impresionati de curajul lor si i-au dus in Craiova la spital.
Capitanul Filitti a supravietuit si a relatat mai tarziu cum a fost.
Cand a fost dus la spital, langa targa pe care era capitanul a fost adus si locotenentul Iuliu Roşca care era mult mai grav ranit. Capitanul l-a intrebat de ce s-a alaturat atacului, stiind ce il asteapta. Acesta i-a raspuns “Era atat de frumos, domnule capitan!” Locotenentul Iuliu Rosca a murit la trei zile din cauza ranilor.
O fotografie din 1908, Iuliu Rosca cu sora lui Ersilia, in adresa urmatoare.

https://cdn.adh.reperio.news/image-4/4f9 … Dwebp

Sergentul Gheorghe Donici, veteranul de 64 de ani, a fost avansat post-mortem sublocotenent. …
Se spune ca, impresionat de curajul cavaleristilor, comandantul german l-a intrebat pe capitanul Filitti “Nebunilor, cum ati putut sa credeti ca veti invinge?” Capitanul, de pe targa, i-a raspuns “Daca imi permiteti, noi am invins, bateria dvs. s-a retras de pe pozitii.”
Nu stiu dca acest dialog a fost sau nu real, dar in cand a relatat faptele, capitanul Filitti, a spus “Escadronul, conform ordinului primit, şi-a îndeplinit misiunea” , cum este relatat intr-un ziar din 1923.
---
Se pare ca nu incape tot, continui in urmatorul comentariu.