Regulament
Bloguri

Diwali...

Astazi cand am intrat in sala de mese era sa pic! Atmosfera de sarbatoare,mese pline cu dulciuri,bufeturi suedeze cu de toate,somon afumat,chestii fine,lampi care ardeau,betele si o gramada de indieni cu punctul pictat pe frunte.Imi zic ca sigur iarasi am nimerit vreun Craciun…Sarbatorile musulmanilor le mai stiu cand cad,acum de atata timp de cand ma invart printre ei ,si nu stiam sa fie vreo una chiar acum.Ma uit ce sa-mi aleg de pe acolo,am pus si eu ochii pe ceva bunati cand un ospatar scoate dintr-o lada frigorifica doua cutii de bere si mi le ofera.Mai sa fie! Ma uit mai atent si vad ca e bere “fara plumb”,asa ca il refuz politicos si-i spun sa o dea la altcineva.Eu bere nu prea beau nici din aia cu “plumb”,asa ca de ce sa stric orzul pe gaste? In schimb nu refuz inghetata.

Eram curios si eu ce sarbatorim,asa ca m-am asezat la o masa cu niste indieni tintati in frunte.Baietii isi umplusera masa cu farfurii de de-abia am avut loc sa-mi pun si eu blidu,dar m-au acceptat bucurosi debarasand ce era de prisos deja.Erau veseli de parca berea aia chiar avea alcol,la un telefon se auzea in surdina un fel de drama cantata,altii cu castile in urechi.Desi imi era cam jena sa-I intreb ce sarbatorim cu asa mare fast,am facut-o totusi:
-What is the party for? Nu s-a uitat nimeni la mine in genul acela “ pai cum ma prostane,nu stii tu ce e astazi?”,ci doar mi-au zambit si mi-au spus:
-Today is Diwali sir,our holliday.Hmm…eram cam in ceata,ca indienii astia sunt complicati tare cu religia.Cred ca nici Eliade nu i-a descifrat total…Nu eram prea lamurit,asa ca am insistat:
-What is Diwali, what does it represent?
-It's kind of like your Christmas.. it is celebrated for five days.
-So we will have a party for 5 days, zic. This is very good! Rad toti.Dar eu nu prea eram multumit ca nu stiam ce e Diwali…
-I would like to know more about your holiday, can you tell me something?
-It's my pleasure sir! After lunch, at the smoking area.

Dupa vreo ora eram incadrat de vreo trei hindu get beget de la mama lor,si lamurit pe toate partile.Cum ziceam,e treaba complicate cu religia lor,si cu cat afli mai multe,cu atat esti mai in ceata…Au astia la zeitati,fiecare cu istoria lui,ca n-avem noi atatia sfinti…Ceea ce nu prea credeam,la cum arata calendarul orthodox…Baietii au fost amabili si m-au lamurit cat de cat cu Diwali asta.Si chiar ma mir ca nu auzisem de el pana acum. Diwali are legături cu mai multe povești religioase din mai multe credințe, așa că semnificațiile pe care oamenii le asociază cu Diwali pot varia. În termeni largi, reprezintă adesea triumful luminii asupra întunericului,cam asta e tema comuna. Diwali este sărbătorit de oameni din diferite religii din India, inclusiv hinduși, jainisti, sikh,iar “gurile rele” spun ca si unii musulmani si budhisti tin sarbatoarea…E cam cum era pe la noi prin Ardeal Pastele in unele sate cu popu.latie mixta,tineau si alea “unguresti”,si alea “romanesti”,pe motiv “ca nu stie nimeni care-s alea bune” si sa fie omul sigur…

Diwali are loc în fiecare an după încheierea recoltei și coincide cu luna nouă între mijlocul lunii octombrie și jumătatea lunii noiembrie.Nu este sarbatorit la o data fixa,ci in functie de calendarul lunar hindus. Diwali simbolizează „victoria luminii asupra întunericului, a binelui asupra răului și a cunoașterii asupra ignoranței spirituale. Este asociat pe scară largă cu Zeița Lakshmi, care simbolizează trei virtuți: bogăția și prosperitatea, fertilitatea și recoltele abundente, precum și norocul. Cuvântul Diwali, sau Deepavali, provine dintr-un cuvânt sanscrit care înseamnă „rânduri de lămpi aprinse”.

Pentru hinduși, ziua este în onoarea zeităților Rama și Sita,a reîntoarcerii la Ayodhya după exilul lor de 14 ani. Este, de asemenea, o sărbătoare a zilei în care zeița Durga a distrus un demon numit Mahisha. Jainii sărbătoresc momentul în care fondatorul lor, Lordul Mahavira, a ajuns într-o stare numită Moksha, care este fericirea eternă sau nirvana. Sikhii folosesc adesea această zi pentru a sărbători eliberarea celui de-al șaselea guru Hargobind Singh din închisoare în 1619.
Sarbatoresc cam ca noi Craciunul,doar ca nu merg la colindat.Dar se viziteaza si-si dau cadouri. Festivitățile ating apogeul în a treia zi de Diwali, care cade în cea mai întunecată zi a lunii lunare hinduse, Kartik. În această zi, cei care sărbătoresc se îmbracă, își luminează casele, templele și afacerile cu lămpi cu ulei și lumânări (diyas) și se închină la Lakshmi. De asemenea, aprind focuri de artificii și se bucură de sărbătoare cu familia, împărțind mithai (dulciuri) și cadouri.Cred ca au si petarde,da nu mi-au zis ei.
Unii,cei mai curajosi cred,si care au caine,vor lăsa ferestrele și ușile caselor lor deschise, astfel încât Lakshmi să poată intra și să-i binecuvânteze cu bogăție și prosperitate. Nu stiu daca pleaca si de acasa,asa ca hotii nu pot fi siguri… În cinstea lui Lakshmi, mulți construiesc un mic altar zeiței, îl împodobesc cu bani și i se roagă ei.
Hindușii interpretează povestea Diwali în funcție de locul în care trăiesc,si India nu e deloc mica,deci cate bordeie,atatea obiceiuri…Plus ca hindusi sunt raspanditi prin toata Asia. Dar există o temă comună, indiferent unde oamenii sărbătoresc: victoria binelui asupra răului!
Moderatori angel_angel39 Galateea admin

Comentarii

poza Stavka

Stavka

  • Publicat Acum peste 2 luni
Văd că ești mândru că nu iei masa la popota ofițerilor. Din solidaritate cu trupa mănânci cu dânșii la la g.a.z. ..Să nu-mi zici că în dormitorul tau nu e decât o singură saltea că nu te cred.
poza Vrajitoarea_din_Orz

Vrajitoarea_din_Orz

  • Publicat Acum peste 2 luni
Coci,
Mie-mi spui? olling on the floor Cum nu gustasem mâncare indiană până la ei, când am gustat-o prima oară, am crezut că rămân fără aer. I don't want to see
matrimoniale - membru fara poza

Cocidius

  • Publicat Acum peste 2 luni
Vrăji,au astia un chiparus,nu stiu cu ce-l udalaughing
poza Vrajitoarea_din_Orz

Vrajitoarea_din_Orz

  • Publicat Acum peste 2 luni
Un an și jumătate am trăit printre indieni și nepalezi. Am prins o sărbătoare Diwali, mancare bună, adică găseai și mai puțin iute. Și lumânări, candele, dans. Frumos. Dar nepalezii nu păreau că ar sărbători-o. Dar au chefuit la grămadă cu noi toți.
poza Geagi

Geagi

  • Publicat Acum peste 2 luni
Vezi dacă ai rămas înțelenită la titlu ? Ai sa ajungi sa intrebi a cui e și lumina … hi hi hi .confused
matrimoniale - membru fara poza

sweet

  • Publicat Acum peste 2 luni
Eu? Ali cui ie oalili?
poza Geagi

Geagi

  • Publicat Acum peste 2 luni
Ce-ai zis e de dulce sau de sec , ca pari cam neluminată , cred ca nu prea le ai cu “ oalili “ … olling on the floor
matrimoniale - membru fara poza

sweet

  • Publicat Acum peste 2 luni
Cand textul e lung, ne intepenim la titlu. laughing
poza Geagi

Geagi

  • Publicat Acum peste 2 luni
Cred că a doua expresie este mai valabilă pentru ce sugerează Kay , că el s-a luminat puțin după vizita în Ferentari .
Adică Diwali seamănă cu moldovinescul … “ de oale “ , în vreme ce Deepavali seamănă cu cel … “ de pe vale “ .
Deoarece sunt parte din una și aceeași expresie , Kay a realizat că în timp de sute - mii de ani , s-a pierdut expresia
originală care ar fi sunat ceva de genul … oale de pe vale . Probabil moldoveanul ar spune “ oali di pi vali “ .
Posibil ei puneau lumînările în oale aduse de pe vale ca să lumineze calea , ceea ce explică un … festival al luminii .
Deci așteptăm o Narghitosa , un Raj Kapuros … ceva , poate un Sandokanos de hando Ferentarios că și ei e frați
di-ai noștrii și li ari bini cu melodiili … dapii doar îi sărbătoarii … haidi bre bagî marii .
happy
poza Stavka

Stavka

  • Publicat Acum peste 2 luni
Pai am văzut că la tine Crăciunul tine 5 zile și engleza e de-a dreptul divină, la categoria la care traduci circumcis prin missing skin of the Dick.