Regulament
Bloguri

File de Poveste(1)

S-au cunoscut in timpul facultatii,intr-o camera de camin,plina de amatori de fime video.Erau in mare voga aceste vizionari pe vremea aceea.Nu erau colegi,nici de an,nici de facultate,nici macar nu studiau la aceeasi universitate. De fapt,el se nimerise intamplator pe acolo.Avea cateva zile libere si venise sa-si intalneasca un prieten vechi.Distractiile erau cam limitate pe vremea aceea,iar vara era departe inca.Dar aparuse nebunia asta cu videoplayerele.Era la inceput,si greu apucai la ele. Si greu faceai rost de filme! Era mai la indemana cititul. Cam la oricine intrai,gaseai o carte pe noptiera,sau lasata pe undeva. La onomastice,zile de nastere,era cumva cadoul perfect.Dar chiar si gasirea unei carti bune era o problema.Nu puteai pur si simplu sa o sustragi din biblioteca vreunei institutii,iar in librarii o carte buna se vindea ca painea calda,si nu de putine ori,doar pe sub mana.Noroc cu anticariatele...

Se intalnise cu prietenul lui,care avea si un loc liber in camera.L-a asteptat la gara,nu se mai vazusera de prin scoala generala.Dar nu i-a fost greu sa-l vada in gara,era cam cu un cap mai inalt ca majoritatea,si mai statea si cu un brat ridicat,cum convenisera in scrisoare.Parca lua “baza”,ca in armata!
-Bai dar ce-ai mai crescut!
-Ei,dar tu stii ca eu mic n-am prea fost,spuse razand.Dar ce-i cu aerul asta sobru la tine? Te-a batut careva?
-Nu mai,doar m-am certat cu un mos pe tren.
-Dar cum ai reusit? Tu sa te certi??? Inseamna ca a gresit tare mosul...
-Ei lasa,o nimica toata. De la tigara ni s-a luat.Il supara fumul de BT.Desi el era la compartimentul de fumatori.Ia zi,cum mai esti,ce facem,unde mergem? Imi arati si mie niste locuri pe aici?
-O sa-ti arat,ca nu pleci astazi.Si ai unde sa stai,chiar si doua saptamani daca vrei.Dar diseara avem o vizionare,niste filme ca lumea,n-ai vazut tu!
-Ce vizionare?
-A inchiriat un coleg un video,pe vreo 2 zile.Si o geanta de casete.Hai ca vin si fete,poate te lipesti! Ce zici?
-Eu stiu... Daca altceva nu putem face,ma bag..
-Pai putem,dar este timp.Acum zic sa profitam de asta.Ca nu degeaba a dat asta doua ruzi de salam si-un borcan de garnita! Pe langa bani!
-Pai hai sa cumparam cate ceva.Eu am adus una alta...Dar paine sa stii ca n-am,cartela mea nu merge aici.Si tine si tu bidonul asta,ca esti mare destul!
-Esti tare de tot! Ce-ai aici,vin? Bai da ce miros are,ce buchet!Eu trag o gura! Puse bidonul la gura si bau cu nesat..
-Gata mai,ca nu-i apa! Si cine stie pe unde ajungem!

Camera de camin era transformata in cinematograf.Pana si paturile au fost scoase si inlocuite cu scaune,in tot felul de modele.Nu prea gaseai trei de un fel.O masa pe care trona pretioasa aparatura,undeva sub geam,si inca o masuta improvizata din vreo trei noptiere alaturate,unde erau aranjate casetele,cu scrisul in sus,sa poata fi usor identificate.Pe alte trei noptiere era improvizat “barul”.Bere,lichior,si cateva sticle dubioase,care cu siguranta contineau ceva licori home made,cu grade multe,de-ti luau mintile cand iti era lumea mai draga.Pahare desperecheate desigur,a adus fiecare ce-a avut la indemana.Cand au intrat ei,era deja lumea adunata,in mare parte.Un fum de puteai rezema bicicleta!
-Hai ca noi avem locurile noastre.Sa stii ca nu te-am pus langa mine,ca eu trebuie sa stau mai in spate,nu vad astia de mine.Pe tine te-am aranjat,esti langa o tipa super! Vezi ca nu stiu sa aibe prieten,asa ca nu pierde timpul.Tipa e cam cu nasul pe sus,ca e modista vezi Doamne,dar altfel e de gasca.Iti gasesti tu vorbele,ca esti baiat destept!
-Cum adica modista?
-Adica prezinta haine la casa de moda din oras
-Lucreaza?
-Nu mai,e studenta,nici nu stiu unde,dar o descosi tu!
-Bine ma,m-ai lamurit bustean! Sper sa nu intru in belele daca zici ca-i asa vedeta..
-Stai linistit,e tare ca nuca aia incuiata,nu tine cu vrajeli ieftine,odata te repezeste si-ti da replica de ramai cu vorbele-n gat
-Pai bine m-ai aranjat
-Lasa ca te descurci tu! Vinul nu l-am luat,ca nu-i de nasul lu astia. Daca vrei,am bere.

S-a supus la vot,cu ce gen de filme sa inceapa spectacolul cinematografic.Erau vreo tre-patru genuri de filme in “filmoteca”: Actiune,aventuri,romantice si bineinteles ca nu puteau lipsi cele deocheate.Pana la urma au inceput cu actiune,ceva cu BruceLee,karate,chestii.
El avea scaunul langa perete,nu departe de “masa tehnica”. Langa el o bruneta deosebit de draguta,iar apoi mai urma o fata.Dupa acea fata,era un baiat,genul care comenteaza,anticipeaza orice actiune din film cu voce tare.La un moment dat,bruneta il apostrofeaza,mai in gluma mai in serios:
-Auzi,tine-ti observatiile pentru tine,poate unii chiar vor sa vada filmul,sa-l trăiască...
-Vaai,nu stiam ca domnisoara e karatista
-Nu ma refeream la mine,sa stii,nu sunt chiar genul meu de filme
Pe el il pufnise rasul auzind disputa lor copilareasca.Se apropie de bruneta si-i sopti
-E un film pentru pustani,asa sunt copiii,se entuziasmeaza repede,lasa-l sa-si faca numarul. Ea pufni in ras:
-Chiar ca e pentru copii.Gata,nu mai supar copiii,promit! Sa asteptam in liniste filme mai serioase!
-Da,mi s-a soptit ca au si pentru adulti,zise el complice
-Eeei,la ce-ti fuge mintea? Nici chiar asa,alea nu sunt de vazut in public! Eu una o sa plec la filmele alea!
-Aaaa,pai eu vobeam de cele romantice,spuse el razand
-Nemernicule,m-ai prins aici,rade si ea.

Comentariile “cinefililor” de ocazie se inteteau si cresteau in volum pe masura ce se goleau sticlele de bautura.Fumul era din ce in ce mai suparator,incepeau sa te usture ochii.Mirosul de tigari iti intra in haine,in par,pana si sub unghii cred. Cineva anunta ca se schimba genul de filme,se trece pe genul romantic. N-au lipsit cateva fluieraturi,si bineinteles aplauze,ca sa fie cat de cat in atmosfera de cinefil roman.Popcorn nu aveau,nici macar pufuleti sau seminte,in schimb se bea si se fuma in draci.
-Hai ca vin si filmele bune,ii sopti bruneta. Sper sa nu-l aud pe asta ca-mi comenteaza din nou
-Deci sa inteleg ca astea sunt genul tau de filme,ii spuse el
-Da,printre altele..Tu,ce filme preferi,ca n-ai stat prea concentrat la Bruce Lee?
-Pe cele bune,ii spuse razand
Surpriza a fost ca ori s-au incurcat casetele,ori s-a facut intenționat datorita starii euforice induse de alcool,dar ceea ce a inceput n-a fost nicidecum genul de film romantic.Dar intradevar,era film pentru adulti.El incepu sa rada intuind deja genul fimului,si-i spuse brunetei:
-S-o crezi tu ca n-o sa-ti comenteze prietenul..
-Il ucid,il zgarii,il iau de urechi!
-Doamne,dar nu credeam ca esti asa pasionata de genul asta de filme! Ea inca nu realizase ce urma sa ruleze.. Cand in sfarsit si-a dat seama,ii arunca o privire dojenitoare:
-Doi la zero pentru tine domnule! Bravo! Revin pentru o noua runda ca nu-mi place sa pierd,dar acum ma retrag. Nu pot sa ma uit la asa ceva la gramada cu toti! Se ridica si pleca printre bombaniturile celorlalti,deranjati ca trebuie sa-i faca loc.El o urma indeaproape,fara ca ea sa sesizeze. Doar cand sa traga usa l-a vazut ca o urma.
-Nici eu,spuse el
-Nici tu ce?
-Nu ma uit la genul acesta,la gramada
-Cum nu,ca ai recunoscut filmul dupa generic deja
-N-am spus ca sunt vreun pudic,sau ca nu am vizionat niciodata un asemenea film,am spus doar ca nu ma uit la acest gen de filme la gramada cu altii
-Aham...
-Hai sa fumam o tigara!
-Pai tu fumezi,ca nu te-am vazut cu tigara inauntru?
-Acolo n-avea rost sa fumez.Dar da,sunt fumator.

Iesira din camin si se dusera in parculetul din apropiere,desi era destul de rece afara.Era un cer senin sticla,plin de stele
-Uite,cadrul perfect pentru un film romantic spuse ea
-Sau pentru inceputul unei povesti de dragoste,completa el. Isi aprinsera tigarile in acelasi timp,fiecare cu bricheta din dotare.Ii placea fata. Pana si gesturile ei comune ii placeau.Nu era ceva studiat,dar induceau o nota de eleganta.Iar modul cu se arunca intr-o conversatie era nostim,hazliu si un pic ironic. Ii placea sa rada,si o facea cu o anumita eleganta.Ii placea sa glumeasca,dar in limita bunului simt.
-Esti cam indraznet... sau doar visator?
-Adica?
-Sa-mi sugerezi asta,asa subtil
-Asta ce???
-Ei,ma enervezi acum! Asta cu povestea de dragoste! Nici macar nu ne cunoastem,nu-ti stiu numele macar,si cred ca nici nu esti de pe aici...
-Si e asta un mare inconvenient? Pai nici eu nu-ti stiu numele!
-Nu te cred! N-ai ajuns tu intamplator pe scaunul de langa mine! Stiu cine e prietenul tau,un mare sforar!
-Da,chiar ca e mare! Nu,intamplator chiar n-am ajuns sa stau langa tine,dar altceva nu stiu despre tine,nici macar numele nu ti-l stiu. Si am de gand sa nu ma mai complac in aceasta situatie!

In sfarsit,isi facura prezentarile..
-Da,e mai bine asa,recunosc,spuse ea.Cel putin pot sa-ti cer politicos un foc daca nu-mi mai merge bricheta!
-Si eu pot sa te invit la un pahar de vin,pana nu mi-l bea sforarul...
-Locuiesti aici,in caminul acesta?
-La “sforar”,doar provizoriu. El e ocupat cu filmele acum...

To be continued...(maybe...)
Moderatori angel_angel39 Galateea admin

Comentarii

poza alexducu

alexducu

  • Publicat Acum peste 2 luni
da, allien. am observat si eu. si tu esti mai "agresiva". altfel, dar totusi... happy
matrimoniale - membru fara poza

Cocidius

  • Publicat Acum peste 2 luni
Inca ma tine memoria Rosuletwinking Sunt curios pana cand....
poza alexducu

alexducu

  • Publicat Acum peste 2 luni
voi (unii) ati ramas cu sechele. orice descriere din trecut o asociati cu comunismul, si numai cu partile rele ale comunismului. saraaacii!!!!!!! habar nu aveti ca in anii 70 in romania se traia mai bine decit in multe tari din vest.
matrimoniale - membru fara poza

CoanaAri

  • Publicat Acum peste 2 luni
Coci, eu astept povestile de la 6 ani. Stii tu: cacuta, olita, san....
laughing

Lasand gluma deoparte, stilul povestilor tale este unul aparte. Ne iei cu tine in actiune si ne faci partasi la fapte, intamplari, dialoguri. Ne faci sa nu ne dorim sa se termine si sa asteptam mereu continuarea.
applause
matrimoniale - membru fara poza

Cocidius

  • Publicat Acum peste 2 luni
Dap! Ma tin de plan!
matrimoniale - membru fara poza
Moderator

Galateea

  • Publicat Acum peste 2 luni
Aha, văd că-ți iese planul cu demisia din funcția de adult.
Ajunsăși în perioada studenției comuniste, de dat pe și în gât.
Încă un pas și ajungi licean.
matrimoniale - membru fara poza

Cocidius

  • Publicat Acum peste 2 luni
Gica,asta suna ca o invitatie din vremurile apuse!laughing
matrimoniale - membru fara poza

Cocidius

  • Publicat Acum peste 2 luni
Ce sa-i faci,n-ai c.s.f.,comunismul,vrem nu vrem,e parte din istoria noastra,si cred ca nici nea Alzhaimer ala nu ni-l mai scoate din cap...
matrimoniale - membru fara poza

Cocidius

  • Publicat Acum peste 2 luni
Allien,pai nu ti-am spus-o de atatea ori? Chiar vrei sa repet de fiecare data?
poza gicageo

gicageo

  • Publicat Acum peste 2 luni
Eu încă mai am un aparat video , printr-o debara , pe undeva !!! silly

PS .... am și apă caldă !!!winking