Regulament
Bloguri

Testul lui Socrate (banc)

În Grecia Antică, Socrate era renumit pentru respectul cu care își trata prietenii. Într-o zi o cunoștință l-a întîlnit pe marele filosof și l-a întrebat:
– Știi ce-am auzit despre prietenul tău?
– Stai puțin, a replicat Socrate. Înainte de a-mi spune ceva aș dori să facem un test. Se numește testul Filtrului Triplu.
– Filtrul Triplu?

– Exact, a continuat Socrate. Înainte de a vorbi cu tine despre prietenul meu, ar fi o idee bună să stăm un pic și să filtrăm ceea ce vei spune. Acesta este motivul pentru care îl numesc testul Triplului Filtru. Primul filtru este Adevărul. Ești absolut sigur că ceea ce vrei să-mi spui este adevărat?
– Nu, a zis omul. De fapt, doar am auzit despre asta și...

– În regulă, a spus Socrate. Deci nu știi dacă este adevărat sau nu. Acum hai să încercăm și al doilea filtru, filtrul Bunătății. Ceea ce vrei să-mi spui despre prietenul meu este ceva bun?
– Nu, din contră...

– Deci, a continuat Socrate, vrei să-mi spui ceva rău despre el, dar nu ești sigur că este adevărat. Totuși, poți să treci testul, deoarece mai este un filtru: filtrul Utilității. Ceea ce vrei să-mi spui despre prietenul meu îmi va fi de folos?
– Nu, nu chiar.

– Bine, a concluzionat Socrate, dacă ceea ce vrei să-mi spui nu este nici adevărat, nici bun, nici folositor, de ce mai trebuie să-mi spui ceva?

Și astfel Socrate nu a aflat niciodată că prietenul și discipolul său Platon era amantul soției sale.

Sursa: folclor internautic

E doar un banc. Platon era mult mai tânăr decât Xantipa și e greu de crezut că ar fi fost amantul ei. O sursă de inspirație pentru banc poate o fi fost faptul că Platon a scris frumos despre ea că era o soție și o mamă devotată. Sau poate nici nu era vorba despre ea.

Cine știe cum apar bancurile! Asimov avansa ipoteza că ar fi venite de la extratereștri. Dar să nu mai divaghez. E bine sau nu e bine să aflăm când suntem înșelați sau bârfiți?
Moderatori angel_angel39 Galateea admin

Comentarii

matrimoniale - membru fara poza

dauma

  • Publicat Acum 5 saptamani
segmentul care începe după min 55 dezvoltă asta
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum 5 saptamani
Dauma, tot nu am reușit să îl văd. Nici nu cred că îl voi vedea pe tot fiindcă am citit cuprinsul și are multe teme care nu mă interesează. Dar sunt curioasă, dacă vrei să îmi spui, la ce minut vorbește despre confident vs egoist.
matrimoniale - membru fara poza

dauma

  • Publicat Acum 5 saptamani
confident vs egoist (ambii termeni in engleza) au aparut asa in clip, si pe mine m-a pus un pic pe ganduri happy
nu dezvolt mai mult, te las sa vezi

si eu am inceput de dimineata clipul si abia sunt pe la jumatate
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum 5 saptamani
Clipul e într-adevăr foarte lung. E film în toată regula. happy

Nu cred că îl văd azi, dar îl am în istoric și voi reveni asupra lui.

Despre stima de sine, știu că înseamnă să te apreciezi, să ai o părere bună despre tine. Despre a fi sigur pe tine, cred că înseamnă să ai încredere, să fii convins că ai destule informații și abilități să rezolvi o problemă, să înveți, să interacționezi. Nu știu dacă o persoană egoistă are neapărat o părere proastă despre abilitățile ei sau despre ea însăși.

E adevărat că oamenii se nasc diferiți. Se văd copiii de când sunt mici. Unii mai retrași, mai timizi, mai temători. Alții siguri pe ei, curioși, gata să exploreze, să interacționeze, să ceară sau să ofere.

E interesant că atât siguranța de sine, cât și stima de sine se construiesc în timp, în urma reacțiilor pe care le primești din exterior. Dacă un copil pune degetul în foc, nu va mai avea aceeași siguranță să o facă dată viitoare. Deci își va aprecia corect abilitatea de a scăpa cu degetul nears. Apoi dacă reușește să convingă părintele să îi cumpere o jucărie, iar va căpăta încredere în capacitatea lui de convingere. Invers când nu reușește ceva, poate nu va mai vrea să încerce. Are importanță și felul în care este lăudat sau certat.

Și tot așa. Primim mereu stimuli din exterior și ne adaptăm. Unii ne adaptăm mai bine, alții mai puțin bine. De ce? Pentru că nu ne-am născut cu stimă de sine? Sau pentru că nu au existat stimulii potriviți pentru a ajunge să învățăm cum se face o evaluare cât mai aproape de realitate a propriilor capacități?
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum 5 saptamani
Dauma, exact asta înseamnă în engleză: a avea încredere în sine, a fi sigur pe sine, a fi îndrăzneț sau poate să însemne chiar arogant. Nu cred că te-ai referit la o persoană arogantă, deci sigur pe sine e o traducere potrivită. Mai înseamnă și a avea încredere, a fi convins, a fi sigur de ceva. Ce alte sensuri mai are în engleză care nu pot fi traduse în română? Ai totuși dreptate într-o privință: e interesant cum engleza a luat acest cuvânt din latină, dar noi nu îl avem decât cu sensul de persoană în care avem incredere. Sau poate l-am avut și cu sensul de a fi sigur pe sine și i s-a pierdut?
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum 5 saptamani
Addi, cred că e bine să știm ce ne este de folos. Asta aflăm prin încercări, experiențe. Și extinzând, cred că e bine să aflăm despre ceea ce ne este folositor. Așa că poate e bine să aflăm și de existența extratereștrilor în sufragerie. Poate vrem să ne pregătim emoțional. Sau poate nu e bine. Poate vrem să fim surprinși. Dar cum putem ști dinainte ce urmează să ne spună cineva?
matrimoniale - membru fara poza

dauma

  • Publicat Acum 5 saptamani
Ma uitam acum la un clip care mi se pare ca a raspuns asa frumos la ultima parte a intrebarii: pentru a confident man (increzator, sigur pe sine – apelez la romgleza si traducere pentru ca nu vad un termen la fel de potrivit in rowinking ) stima de sine vine din interior, pe cand pentru o persoana mai egoista careia ii lipseste increderea in sine, atentia se duce in exterior, de unde incearca sa isi creasca stima de sine.

Nu cred ca exista om care sa nu fi fost barfit. Intrebarea care apare este ce efect are asupra ta? Si, in cele din urma, de ce.
Ca aici, cu de ce-ul, putem lucra, il putem gestiona. Ne vedem creditnele limitate si asteptarile, apoi poate reusim sa trecem si dincolo de ele.

Asta e clipul, lung si amplu, a trecut prin multe chestii interesante pana sa puncteze chestia de mai sus****inge si aspecte legate de felul in care atentia care ni se duce spre socializare online si spre exterior ne face sa asteptam confirmari exterioare si ne scade din centrare si din propria incredere in sine https://youtu.be/P1ALkQMfkjc
poza addi

addi

  • Publicat Acum 5 saptamani
Frumos banc, cu miez!!! E chiar un fel de pilda. Cred ca e bine sa aflam ceea ce meritam si putem intelege. Daca nu-i intelegem pe extraterestri, nu e bine sa aflam ca ne asteapta doi in sufragerie.
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum 5 saptamani
Bună dimineața! Duminica de azi, Ziua Soarelui, a Domnului, a Sfântului Dimitrie Basarabov, a orei standard, a uichendului și a cui mai vrea fiecare. happy

Drăguță melodie, Zora! happy
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum 5 saptamani
Da, ne luăm informații din jurul nostru și atunci când mergem pe stradă. Avem nevoie de informații ca să ne adaptăm, altfel ne-am lovi de pomi, clădiri, stâlpi sau ne-ar lovi mașinile. În același timp, nu dăm atenție oricărui fir de praf, fiindcă nu are importanță în ansamblu, nu ne poate împiedica să ajungem unde vrem. Uneori poate să ne intre în ochi, dar poate fi spălat cu câteva lacrimi sau cu niște picături. Contează să știm cum deosebim firul de praf de o mașină în mers, de exemplu, iar asta vine din experiență.