Regulament
Bloguri

Reinventarea

Uneori, destul de rar de altfel, imi place sa intru in anticariat. Il prefer pe cel al unui fost coleg de scoala, un magazin atins de patina vremii, amplasat in orasul vechi. O singura data am cumparat de la el, de mult, o statueta de bronz infatisand un ogar la vanatoare, incordat, cu urechile ciulite, gata sa o ia la fuga dupa animalul ranit. De atunci n-am mai cumparat nimic de la amicul meu dar imi place sa privesc multimea de obiecte vechi, usor prafuite, piese de mobilier, tablouri si fotografii, servicii de masa, vaze si cate si mai cate, aranajate intr-o aparenta dezordine savanta astfel incat sa-ti dea impresia ca intri intr-o casa locuita, prea incarcata insa cu lucruri. Se intampla sa ma asez intr-un fotoliu, poate in stil rococo, cu tapiteria roasa si decolorata, atent sa nu-mi agat pantalonii in vreun arc rebel si ne asternem la discutii cu proprietarul, despre una-alta, caci ne stim de multa vreme si avem multe cunostinte comune. Fiecare lucru din magazin are povestea lui si eu o ascult cu placere si rabdare pe fiecare, aflu cate ceva despre familia careia i-a apartinut obiectul, martor tacut al unor intamplari, unele de-a dreptul bizare. Intr-una din zilele in care am vizitat magazinul, atentia mi-a fost atrasa de doua tablouri, doua portrete in ulei, infatisand un barbat impozant, cu favoriti incaruntiti si parul valvoi iar celalalt portret infatisand o doamna, nu foarte tanara dar frumoasa, palida, cu trasaturi regulate, distinse, purtand o palarioara cocheta. Dupa croiala hainelor am apreciat ca portretele au fost pictate la inceputul veacului trecut iar faptul ca ramele masive ale celor doua tablouri erau identice, m-a facut sa presupun ca cele doua personaje erau sot si sotie. Fostul meu coleg mi-a confirmat ipoteza ba mai mult, mi-a spus si numele cuplului, un nume cu rezonanta in orasul nostru. Candva, au fost mari comercianti, au detinut magazine, depozite, case de locuit si bineinteles, un cavou monumental in cimitirul municipal. Pe langa cele doua tablouri, ultimul reprezentant al familiei respective a adus la anticariat si multe piese de mobilier, candelabre, cateva piese de arta si fotografii de familie. Totul fusese adus in mare graba spre vanzare caci casa, de fapt o vila imensa care apartinuse familiei si pe care o vazusem si eu de afara, de nenumarate ori in plimbarile mele prin parc, fusese cumparata de un antreprenor care urma sa o demoleze si sa inceapa construirea unui bloc de birouri.
Fiecare casa ascunde o poveste, o istorioara, care s-ar putea sa ne capteze curiozitatea, sau nu. Atunci cand se deschide, pentru prima data pentru noi, usa casei cuiva si suntem poftiti inauntru, o multime de simturi se activeaza, se acutizeaza si perceptiile noastre vin sa completeze impresia pe care ne-o formasem deja despre cei carora tocmai le trecem pragul. Ne invaluie mirosul specific, unic al fiecarei locuinte, lumina care cade pe obiectele ce ni se infatiseaza si carora le deslusim atunci cele mai mici detalii. Intregul ambient care ni se releva poate sa confirme sau sa infirme, uneori pana la dezamagire, tot ceea ce crezusem pana atunci despre oamenii in intimitatea locuintei carora tocmai am intrat. De data aceasta am fost poftit la o mica petrecere oferita cu ocazia inaugurarii unei case construite recent intr-un cartier respectabil din oras. Am fost invitat deoarece o cunosteam de foarte mult timp pe amfitrioana, de fapt din copilarie, pe cand locuiam pe aceeasi scara de bloc iar in ultimii ani ne vazuseram destul de des la niste prieteni comuni. Dupa ce ne-am adunat cu totii in sufragerie, ni s-a propus sa facem un tur al casei, foarte incapatoare de altfel si facuta cu dare de mana. Casa era mobilata in stil clasic, cu mobile grele, vechi, pe care, aveam sentimentul ca le mai vazusem undeva. Cand am ajuns pe casa scarii misterul s-a dezlegat deoarece atunci am vazut cele doua portrete care imi devenisera cunoscute dupa ce, nu cu mult timp in urma le-am remarcat la anticariat si care mi se intiparisera foarte bine in memorie. Mai surprins insa am fost atunci cand, tragand indiscret cu urechea am auzit o conversatie intre amfitrioana si celelalte doamne in care cea dintai le prezenta personajele din tablouri ca fiind strabunicii ei iar mobila ar fi fost o mostenire de familie de la o sora a bunicii care a locuit ultimii ani ai vietii la Viena, sotie a unui conte maghiar. Am fost putin dezamagit deoarece stiam precis ca tatal acestei doamne a fost militian, sef de post intr-o comuna apropiata iar mama a lucrat ca gestionar la magazinul universal din aceeasi localitate. Mi-am amintit si de bunicii doamnei care veneau la ei, la oras, aducand de-ale gurii din gospodaria proprie, mai ales iarna, dupa ce taiau porcul in batatura.
Moderatori angel_angel39 Galateea admin

Comentarii

matrimoniale - membru fara poza

sweet

  • Publicat Acum peste 2 luni
Noi încă suferim de sindromul "baba de la parter" care se uită dacă ești crăcănat, dacă ai ciorapul rupt la degete, samd.
Ori se pare că la alții valorile sunt altele.
matrimoniale - membru fara poza

simon01

  • Publicat Acum peste 2 luni
Si mie imi place sa ma uit pe geam in casele oamenilor desi, daca sunt surprins de subiecti, in cel mai bun caz am parte de priviri neprietenoase. Asa se intampla la noi. In alte tari, mai ales nordice dar nu numai, unde, probabil datorita climei mai aspre si a zilei mai scurte, lumina naturala e apreciata nu se pun draperii, perdele la geam. Nestrunindu-mi naravul cand am trecut pe acolo, m-am uitat si in casa lor doar ca, atunci cand am dat ochi in ochi cu locatarii, acestia mi-au zambit, m-au salutat fiind foarte prietenosi. Se pare ca uitatul pe geam in casa omului e interpretat diferit in culturi diferite.
poza stepintotheair

stepintotheair

  • Publicat Acum peste 2 luni
Asa dupa cum au mentionat si antecomentatorii Cocosila si Iris, placerea de a citi blogul e diminuata intr-o oarecare masura de faptul ca o parte din atentie e deturnata de efortul vizual de a nu ,,sari randurile". ...Totusi, forma asta fara paragrafe la care se adauga si mici neatentii (cum ar fi de exemplu lipsa lui ,,sa" din ,,si /sa/ conversez cu proprietarul despre una-alta" ) invalideaza parerea mea initiala (potrivit careia postarile ar fi doar ,,rodul" copy-paste-ului) si concretizeaza o noua concluzie, respectiv aprecierea talentului narativ applause .
In ceea ce o priveste pe doamna in chestiune, daca scena ar fi fost situata in alta epoca as fi zis ca asistam la o manifestare destul de tipica parvenitilor care, prin inventarea unei genealogii aristocratice, incearca sa confere o aura de respectabilitate averii (dobandita de multe ori pe cai nu tocmai ,,ortodoxe" ) , in ideea ca asta le-ar asigura patrunderea in anumite cercuri elitiste in care averea fara titluri e considerata triviala; ...insa, in vremurile noastre cand banii cumpara si respectabilitate, si pozitie sociala, si acces oriunde, vad doar o incercare de a epata.
matrimoniale - membru fara poza

sweet

  • Publicat Acum peste 2 luni
Am și eu plăceri nevinovate. Una dintre ele este să arunc o privire in casele oamenilor seara când sunt luminile aprinse și nu au draperii sau storuri. Dar nu insistent, așa în trecere.
Am văzut de exemplu într-un fel de demisol, un el și o ea, întinși pe o canapea, cu un coș mare cu popcorn, se uitau la un film la ditamai plasma.
In altă casă era într-o sufragerie o masă imensă veche, cu scaune masive vechi, un copil care citea sau făcea teme ceva. Se vedea un șemineu mare într-o parte și un policandru cât juma' de masă cu brizbrizuri de sticlă cred.
Aici în sat, fiind la malul mării, foarte mulți au la ferestre sau in case, machete de corăbii/vapoare. Unele mai mari, altele mai mici.
Îmi este de ajuns doar o privire și parcă mă și transpun în poveștile acelor case.
Deci totul este văzut din mașină sau dacă trec întâmplător pe stradă. Nu vă imaginați că stau și mă holbez așa minute in șir în casa omului. Unele case au ferestrele foarte jos și sunt direct la stradă.
poza Vrajitoarea_din_Orz

Vrajitoarea_din_Orz

  • Publicat Acum peste 2 luni
Toți purtăm în noi o felie de trecut îndepărtat, uneori aflăm întâmplător câte ceva, alteori descoperim secrete care ne bulversează profund...
Poate că doamna din poveste era copilul nelegitim al cuiva care avea legături cu cei din fotografii, poate chiar descoperise ceva ce fusese bine ascuns și a decis să rescrie trecutul... Chiar și ce ne pare fără rost poate avea un rost nebănuit.
matrimoniale - membru fara poza

BlueIris

  • Publicat Acum peste 2 luni
Fluent, ideile se leagă firesc, dar foarte greu de citit. Așa e, textul ar merita niște paragrafe.
matrimoniale - membru fara poza

Adanna_toteu

  • Publicat Acum peste 2 luni
Casa, fiind atăt de veche, nu este protejată?
Mda, se construiesc numai birouri. sad
Moștenitorii vând tot, lăsând în urmă chiar și pozele de familie. sigh
poza Geagi

Geagi

  • Publicat Acum peste 2 luni
Cel mai greu în viața asta este să te reinventezi , pe tine însuți . Mai ales sufletește .
Tablouri , amintiri de familie , recuperări , reinventări de interior design , genealogii reîntregite . Sună bine .
De-aș ști însă că a fost acolo și o poveste de dragoste adevarată între cei doi din tablouri fie ea cît de mică , chiar mi
s-ar încălzi inima de bucurie , iar ochii ar pierde poate și o lacrimă … stearsă pe furiș , înainte de a ridica cu drag un
pahar în cinstea lor . Știi de ce ? Deoarece timpul , trece , … timpul … nu iartă pe nimeni , chiar dacă nu există .

https://youtu.be/EQWTUKVCsNk coffee