Regulament
Bloguri

Flautul fermecat

M-am gindit sa va aduc aminte de unul din compozitorii cei mai dragi mie, Mozart. Si pt ca nu sint un maestru in ale scrisului mi-am permis sa va prezint comentariul unui specialist. Am ales "Flautul fermecat" poate pt ca a fost prezentata in stagiunea trecuta tot la „Theater an der Wien“ unde a fost si premiera odinioara. Atunci era o sala saracacioasa devenita ce-i acum prin incasarile mari aduse de "Flautul fermecat". A fost ultima opera compusa de Mozart la îndemnul (si staruintele) impresarului Schikaneder, care scrie libretul, povestea a doua povesti de dragoste. Schikaneder (impresar, actor, cintaret, textier) si trupa lui erau indragiti pe vremea aceea si apreciati si de Mozart care a scris muzica stiind de la inceput cine ce rol va primi.
Am trecut si citeva arii din opera si pot recomanda filmul „Amadeus“ si celor care (inca) nu sint „inebuniti“ dupa acest gen de muzica.
Actul I
Fiind urmărit de un monstru, prințul Tamino își pierde cunoștinta. Cele trei doamne îl salvează dar, la trezirea sa, păsărarul Papageno se laudă că el a făcut-o. Doamnele reapar, nu numai pentru a-l pedepsi pe păsărar pentru minciună, dar și pentru a încredința lui Tamino portretul fiicei Reginei nopții, pe care acesta va trebui să o salveze de temutul Sarastro. Însăși Regina vine să întărească această rugăminte. Tamino primește ca armă un flaut fermecat, iar Papageno un joc de clopoței. În tărâmul lui Sarastro, Pamina suferă din cauza paznicului Monostatos, care o dorește. Papageno apare și îi spune că Tamino o va salva. De la un preot, Tamino află că Sarastro nu este un tiran, ci un mare învățat. În fine, cei doi tineri se vor întâlni, dar gărzile îl conduc pe Tamino la Sarastro. Acesta îi explică lui Tamino că Pamina este protejată de el împotriva influenței nefaste a Reginei. Cei doi nu se vor putea uni decât dupa ce vor trece prin Templul Încercărilor.
Actul II
În fața preoților, Sarastro arată că Tamino și Pamina sunt sortiți unul altuia. Prima încercare este tăcerea, pe care Tamino o învinge, nu însă și Papageno(Papagheno). Regina Nopții vrea s-o convingă pe Pamina să-l ucidă cu un pumnal pe Sarastro, dar ea refuză. Între timp, lui Papageno, o bătrână oribilă îi oferă să bea apă, spunând că-i este iubită. La sunetul flautului, Pamina se apropie și, neînțelegând tăcerea lui Tamino, se crede părăsită. Preoții anunță o a doua încercare, sfătuindu-i pe cei doi tineri să-și ia rămas bun. Pentru că Papageno a greșit, are de ales între bătrânică sau pedeapsă. Resemnat, acceptă căsătoria și are surpriza să vadă, alături de el, o încântatoare Papagena. Paminei, care vrea să se sinucidă, trei mesageri îi spun că Tamino o iubeste, oprind-o de la gestul fatal. Probele care urmează vor fi trecute de amândoi - Apa și Focul. În sunetul flautului, ei le înfruntă victorioși, în aclamațiile triumfătoare ale întregii asistențe. Papageno, rămas singur, vrea să se spânzure, dar cei trei mesageri îl sfătuiesc să cânte din clopoței. Deîndată Papagena reapare spre fericirea lui. Degeaba mai încearcă Regina Nopti să se răzbune. Întreaga ei suită va fi înghițită de întunericul etern. Într-o strălucitoare lumină, Tamino și Pamina sunt primiți de Sarastro, care îi unește în sunetele vocilor celeste.

sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Flautul_fe … mecat

https://youtu.be/02yf6RHIQjQ

https://youtu.be/w1h0kfyT_dY

https://youtu.be/j42Mvn1uwkc
Moderatori angel_angel39 Galateea admin

Comentarii

poza alexducu

alexducu

  • Publicat Acum peste 2 luni
pif, multam. ideea era de aducere aminte si stirnirea interesului. cine doreste mai mult poate dezvolta.

cine are ocazia sa vada la bucuresti, nu-i va parea rau. in zilele noastre se obisnuieste sa se regizeze si piesele vechi (opera, teatru) intr-o forma moderna de multe ori ciudata dar muzica si textul ramin, asa ca in cazul de fata nu-i nimic de pirdut.
poza PisicaNeagra33

PisicaNeagra33

  • Publicat Acum peste 2 luni
glasses
Gică...premiantul nr 1 iti mulțumește pt complimentwinking
poza alexducu

alexducu

  • Publicat Acum peste 2 luni
teo, o big hug si pt tine si pt ame daca citeste.
poza alexducu

alexducu

  • Publicat Acum peste 2 luni
gica, regina noptii poate arata bine, nu se stie. sigur se stie ca este rea si nu cred ca te aranjeaza. happy
pisi, m-ai bagat in ceata, a trebuit sa consult google. multam. big hug
poza gicageo

gicageo

  • Publicat Acum peste 2 luni
Pisi...vezi cum ești tu !??thinking .... alegi ce este mai bun în viață !! ...premianții !!silly
poza PisicaNeagra33

PisicaNeagra33

  • Publicat Acum peste 2 luni
Alex pt tine un cocktail rose sissy
A câștigat premiul la concursul mondial 2017
poza gicageo

gicageo

  • Publicat Acum peste 2 luni
Regina Nopții cum arătă !??thinking .... arătă binie !??thinking ....îmi pare cam de vărsta mea !! ... și are un nume incitant !!winking
poza alexducu

alexducu

  • Publicat Acum peste 2 luni
dra-con multam.
JI-JI big hug
poza alexducu

alexducu

  • Publicat Acum peste 2 luni
salut gica, multam.
poza gicageo

gicageo

  • Publicat Acum peste 2 luni
Ducu...bine ai revenit !!! thumbs up