Regulament
Bloguri
Literal „Twilight Seibei”, adică „Seibei Asfinţit”, este un film japonez din anul 2002 al regizorului Yoji Yamada. Acţiunea se petrece la mijlocul secolului al XIX-lea, cu câţiva ani înaintea Restauraţiei Meiji şi prezintă viaţa lui Seibei Iguchi, un samurai mărunt, angajat ca funcţionar. Sărac, nevoiaş, înglodat în datorii după funeraliile făcute soţiei sale, moartă de tuberculoză, munceşte din greu să-şi întreţină cele două fiice şi mama senilă. În timp ce colegii săi merg în fiecare seară la un local, să petreacă, Seibei se îndreaptă direct spre casă, fapt ce-i atrage porecla „Asfinţit”. Speranţa reapare în viaţa lui când o reîntâlneşte pe iubirea sa din tinereţe, Tomoe, care tocmai a divorţat de un soţ abuziv. Învingându-l în duel pe ex-soţul gelos al lui Tomoe, este îndemnat de prietenul său Michinojo (şi fratele lui Tomoe) s-o ia pe aceasta în căsătorie, însă Seibei, jenat de sărăcia lui, refuză.

Filmul diferă foarte mult de celelalte filme cu samurai, acesta concentrându-se pe lupta de zi cu zi a personajului principal cu necazurile şi valurile vieţii, în detrimentul scenelor de bătălie (cu care eram obişnuiţi, deşi sunt şi de acestea). Povestea alunecă uneori spre siropos, însă tocmai când te gândeşti că filmul devine banal, Yamada îţi oferă ceva (atât doar cât să-ţi întreţină foamea) ce te face să urmăreşti în continuare, încât îţi dai seama că nu este un film romantic obişnuit. Este o poveste clasică despre onoare, dragoste şi curaj, o lecţie depre familie, iubire, o poveste despre ultimele zile ale unei ere, diminuate la o viziune poetică a unui om demn, solitar. Seibei Iguci constituie genul de om care poate visa în continuare şi să rămână el însuşi în mijlocul turbulenţelor şi provocărilor de zi cu zi. Un protagonist umil, un cap de familie ce iese din stereotipul samuraiului arhetipal. Reprezintă un model de urmat la orice vârstă.

Tasogare Seibei este un proiect provocator, pe care l-aş asemăna cu un cireş noduros ce izbucneşte într-o explozie de flori în ultima zi de primăvară. În intenţia de a prezenta o descriere realistă a vieţii mondene din secolul al XIX-lea şi demistificarea unui simbol cultural central, Yoji Yamada crează o saga uimitoare care explorează adevărata natură a onoarei.
Moderatori angel_angel39 Galateea admin

Comentarii

poza danbvsb

danbvsb

  • Publicat Acum peste 2 luni
@ Deceneu, da, are subtitrare în limba română
poza danbvsb

danbvsb

  • Publicat Acum peste 2 luni
e bun film George, merită văzut
poza danbvsb

danbvsb

  • Publicat Acum peste 2 luni
@ Incapucciatto, Yoji Yamada este un regizor de factură nouă, cu o altă viziune asupra Căii samuraiului decât clasicii

@ Sufleţel de ce? Nu aşa e viaţa fiecăruia, o continuă luptă?
poza danbvsb

danbvsb

  • Publicat Acum peste 2 luni
Cobra big hug, aşa ca samuraii
poza danbvsb

danbvsb

  • Publicat Acum peste 2 luni
Mulţumesc Rouge happy. E un film drag mie, ca majoritatea filmelor cu samurai