Regulament
Bloguri

Captain Ahab

GREȘEÁLĂ, greșeli, s. f. Faptă, acțiune etc. care constituie o abatere (conștientă sau involuntară) de la adevăr, de la ceea ce este real, drept, normal, bun (și care poate atrage după sine un rău, o neplăcere); eroare; (concr.) ceea ce rezultă în urma unei astfel de fapte, acțiuni etc. (definiţie DEX).

Suntem oameni, nu suntem perfecţi, deci suntem supuşi greşelii. Fixarea unui ţel este de asemenea supusă erorii. Drumul vieţii nu e drept şi lin ca o autostradă, ci plin de urcuşuri, coborâşuri, şerpuit, întretăiat de poteci, întreţesut cu alte drumuri. Suntem în permanenţă puşi în situaţia de a lua decizii: la stînga? la dreapta? sau poate s-o iau pe poteca aceea ce trece paralel cu drumul meu? Sigur, nu întotdeauna luăm deciziile corecte, fapt care ne situează în greşeală. La un moment dat îţi vei fi dat seama că ai greşit… şi ce faci?

O variantă ar fi să-ţi continui drumul cu fruntea sus, să-ţi spui că şi acela te va duce undeva, poate aproape de ceea ce ţi-ai propus (variantă preferată de majoritatea), indiferent de riscuri şi de ceea ce vei sacrifica până acolo. Sigur, la capăt de drum, apar regretele, remuşcările, însă e prea târziu să te întorci şi s-o iei în altă direcţie, nu mai poţi îndrepta nimic. De ce alegem o astfel de opţiune? (da, şi aici e vorba tot de o decizie: aceea de a persista sau de a te întoarce) În primul rând, din orgoliu şi mândrie. “Cum? Să afle ceilalţi că am greşit, să recunosc în faţa lor că am greşit? E suficient dacă ştiu doar eu că am greşit.” Din teama de a cădea în ridicol, uneori. E mai uşor să-ţi ascunzi greşeala decât să ţi-o asumi şi să încerci s-o repari. În al doilea rînd, din comoditate: “Dacă tot am luat-o pe aici, să văd până unde ajung”. Pe urmă, ar mai fi speranţa (această curvă mondială, fiindcă toţi trăim cu ea): “Dar dacă ajuns la capătul drumului va fi bine?” Sincer, nu cred că stăruind în greşeală vei atinge perfecţiunea. Nici măcar nu te vei apropia de ea. Căci perfecţiunea nu admite greşeli.

A doua variantă, mai puţin uzitată şi mai incomodă, este recunoaşterea greşelii şi întoarcerea din drum, până la ultimul checkpoint. Adică asumarea ei, asumarea consecinţelor şi încercarea de a remedia (pe cât posibil) ceea ce s-a stricat. O astfel de variantă presupune să ai curaj, perseverenţă, presupune promisiunea de a îndrepta acea greşeală. Este varianta unui om puternic, care caută rezolvări, doreşte evoluţia (atât a lui cât şi a celor cu care parcurge măcar o parte din drum). Gestul de a-ţi recunoaşte greşelile şi a nu persista în ele este o condiţie a reuşitei.

Greşeala, sigur, îşi are rolul ei. Aceea de ne învăţa cum să evităm anumite situaţii, cum să ne facem alegerile, cum să urcăm fără să alunecăm. Însă a nu învăţa din greşeli, a le repeta, a persista în greşeală, nu cred că te face să fii OM. Nu contează de câte ori aluneci şi o iei înapoi, contează să te ridici, să înaintezi şi să nu aluneci în acelaşi loc.

sursa: http://asudepica.netii.net/captain-ahab/
Moderatori angel_angel39 Galateea admin

Comentarii

poza danbvsb

danbvsb

  • Publicat Acum peste 2 luni
Da Coniţă, om perfect nici eu n-am văzut. Dar nici nu găsesc farmec în a mă poticni. Farmecul vieţii, pentru mine, constă în a încerca (da, chiar dacă greşesc câteodată). Ştiu că nu pot atinge perfecţiunea dar totuşi tind spre ea, aşa cum un fluture e atras spre lumină. Şi drumul spre perfecţiune e presărat cu greşeli happy În fraza citată era vorba de a stărui în greşeală.
poza stupidddd666

stupidddd666

  • Publicat Acum peste 2 luni
Coano,toti gresim si toti le repetam. Cine spune ca nu ......ori are o viziune prea buna despre el/ea, ori mananca bors cu mere acrehappy))))))
poza stupidddd666

stupidddd666

  • Publicat Acum peste 2 luni
Hai ca v am dat de lucruhappy)))))
poza stupidddd666

stupidddd666

  • Publicat Acum peste 2 luni
Atunci reformulez: Apa ....in stare solida.happy)))))))
poza danbvsb

danbvsb

  • Publicat Acum peste 2 luni
La cuvântul "ghiaţă" DEX returnează următoarea valoare "Aţi vrut să scrieţi: ghioșă, gheață" confused
poza stupidddd666

stupidddd666

  • Publicat Acum peste 2 luni
Si eu care eram pe punctul de a mi recunoaste greseala.......happy))))))))))
poza danbvsb

danbvsb

  • Publicat Acum peste 2 luni
Cf DEX ghiaţă nu e acceptat
poza stupidddd666

stupidddd666

  • Publicat Acum peste 2 luni
Sloi......de....ghiata sau gheata? Iarna.....turturi.....frig.....i ubesc frigul.....urasc vara....caldura....happy)))
poza stupidddd666

stupidddd666

  • Publicat Acum peste 2 luni
Apropos, ghiata sau gheata? happy))))))))
poza stupidddd666

stupidddd666

  • Publicat Acum peste 2 luni
Dane, nu indoiala.acus, cu tot respectul.....trebuie sa fii prea prost sa pui botul la tot ce zice oricare. Unii o pot spune si din invidie sau ura. Cunosc eu cazuri pe acilea printre noi. Dar atata timp cat ii consideri niste ...oarecare, ar trebui sa te lase rece ....samanta presarata de ei. Pe mine unul, ma lasa sloi....de ghiata.happy))))))