poza membru
Regulament
Bloguri
Acest blog se adresează (în special) celor îndemânatici care nu pregetă să-și construiască câte ceva util.

Cu o investiție foarte mică vă puteți face o instalație de aer condiționat, ecologică.
Eu am folosit un radiator de mașină și două ventilatoare silențioase cu consum redus (1,6 w). Pe o față a radiatorului am lipit o placă, în care am făcut două găuri cu diametrul de 120 mm, pentru fixarea ventilatoarelor.
Pe cele două flanșe de fixare a furtunelor da cauciuc (care se racordau la blocul motor) am fixat (lipit) două reducții pentru fixarea furtunurilor de plastic (de genul celor folosite pentru udarea grădinii), unul conectandu-l la alimentarea cu apă (prin intermediul a doi robineți, unul pentru reglarea debitului de apă și celalalt pentru pornit/oprit) și celălalt la canal.

Este drept că randamentul este mai mic decât al unei instalații de-a gata, aerul din cameră scăzând de la 30 grade la 24 grade abia după două ore. Însă instalația nu este puluanta (fără freon) iar consumul (apă + energie electrică) este sub 2 lei/lună. În plus, alimentarea ventilatoarelor fiind la 12 V, acestea pot fi conectate și la un acumulator auto, fiind astfel independenți de rețeaua electrică.
Moderatori angel_angel39 Galateea admin

Comentarii

poza Akbar

Akbar

  • Publicat Acum peste 2 luni
Shere, cu soluția ta este mult mai scump, mai "elaborat" și cu randament mult mai mic. Apa de la rețeaua de alimentare de aici (la munte) vine din izvoare de la mare altitudine și are temperatura de maxim 10 grade (vara, căci iarna are 4 grade - temperatura izvoarelor din surse de mare adâncime este relativ constanta, în jur de 4 grade, dar vara, când este foarte cald, se poate încălzi, pe conducte, cu câteva grade). Randamentul radiatorului auto, de transfer a căldurii, este suficient de bun, căci altfel răcirea motorului ar fi deficitară.
Ventilatorul unui spliter consumă circa 30 w și are un zgomot de circa 30 dB. Ventilatorul folosit de mine consumă de aproape 20 ori mai puțin, iar zgomotul este de numai 6 dB.
Când am precizat că instalația făcută de mine are randament relativ scăzut, am ținut cont de faptul că debitul ventilatoarelor este mai mic și temperatura agentului termic este mai mare (10 grade temperatura apei, față de circa zero grade - media la instalațiile comerciale).
matrimoniale - membru fara poza

Margaretaa

  • Publicat Acum peste 2 luni
Nu stiu sa postez. Cauta pe youtube: homemade air conditioner diy 2017
Aer conditionat din sticle de plastic, costuri minime, fara consum de curent sau apa
Spor happy
poza alexducu

alexducu

  • Publicat Acum peste 2 luni
neata. schimbatorul de caldura amintit de s k se foloseste tot mai mult in vest atit pt racire cit si pt incalzire ajutat si de un compresor pe principiul frigiderului. foarte economic, necesitind doar curent pt pompa si pt compresor.
poza Akbar

Akbar

  • Publicat Acum peste 2 luni
Nu ai auzit de conceptul "fă-ți iarna car și vara sanie"? Vor mai veni și alte veri...
În plus, eu ofer garanție pe viață (dacă nu trăiești mult)... batting eyelashes
poza Akbar

Akbar

  • Publicat Acum peste 2 luni
Materialele m-au costat sub 300 lei, fiindcă radiatorul l-am găsit, gratis (cu o "atenție" de 10 lei) la un service auto. Până în luna octombrie eu sunt la munte, deci abia când ajung în Craiova putem discuta.
happy