Regulament
Bloguri

Abilitati 2

“Cea mai mare piedică în calea progresului științei este refuzul unor oameni, incluzând și savanți, de a crede că lucruri ce par imposibile se pot întâmpla și în realitate.”
George S. Trimble, director la NASA

Putem vorbi de abilităţi native (existente de la naştere) şi abilităţi dobândite.
Mulţi părinţi pot spune că au remarcat la copii lor diferite “vedenii”, care erau exprimarea unor abilităţi native. În timp, deoarece părinţii descurajează acest gen de “vedenii”, copii îşi pierd aceste abilităţi, respingându-le la insistenţa părinţilor până la blocarea efectivă a lor.
Puţini copii, extrem de introvertiţi, care nu-şi exteriorizează “vedeniile”, au şansa să îşi pastreze şi chiar să-şi dezvolte abilităţile native.

Abilităţile se pot dobândi cel mai eficient la vârste mici, mai ales la acei copii ce suferă de anumite debilităţi. Cel mai concludent exemplu este al copiilor orbi, cărora li se poate dezvolta o vedere alternativă, cu palmele. La început se pun palmele acestora pe hârtii colorate, fiind învăţaţi să deosebească diferite culori.
Partea mai interesantă apare în momentul în care “exerciţiul” se complică, aşezând o placă opacă între palmele copiilor şi hârtia colorată, copii reuşind să desluşească fără greş culorile. Pe scurt, să aibă un văz complet diferit de al nostru, mult superior.
În timp şi cu multe exerciţii, acest gen de “vedere palmară” se poate dezvolta, ajungând să distingă forma obiectelor “ascunse” sau chiar să citească.

În principiu, circa 25% din noi, putem ajunge să ne dezvoltăm diferite abilităţi, prin exerciţii susţinute şi autocontrol, fie independent (autodidact, având la bază suficient de multe cunoştinţe acumulate), fie fiind îndrumaţi de un “maestru”.

O nişă a abilităţilor este exacerbarea simţurilor, care se poate obţine fie prin exerciţii şi concentrare, fie, mult mai simplu şi rapid, prin hipnoză. O persoană hipnotizată poate distinge vizual diferenţa dintre două lichide, identic colorate, în unul din vase adăugându-se 2-3 picaturi de apă. Deci o diluţie de 1/câteva milioane.
Un alt exemplu, i se aşează persoamei aflate sub hipnoză, în fiecare palmă câte o greutate, una fiind mai grea (sau mai uşoară) cu 1 g, acesta detectând diferenţa infimă.
Bune aceste exemple dar, din păcate, aceste abilităţi dispar o dată cu ieşirea din starea de hipnoză…

Comentarii?
Moderatori angel_angel39 Galateea admin

Comentarii

poza Akbar

Akbar

  • Publicat Acum peste 2 luni
Ink, ai putea sa urmaresti emisiunile la care am facut referire in comentariul meu anterior.
Venind din partea unor oameni de stiinta, poate le vei acorda mai multa incredere decat imi acorzi mie.
poza Akbar

Akbar

  • Publicat Acum peste 2 luni
Margaretaa, ai dreptate, daca te referi la definitia din Dex a abilitatilor. Dar cred ca gresesti utilizand cuvantul aptitudini, care se refera strict la insusiri psihice individuale.
Oricum, oricare din aceste cuvinte ar fi mai potrivit, cred ca cititorii au inteles la ce se refera abilitatile de care am pomenit.

Uitucule, daca vei avea rabdare sa urmaresti acest film, vei descoperi ca cei care nu cred (sau se considera depasiti) chiar pun piedici in calea progresului.
https://youtube.com/watch?v=5ibsRfurhCM& … betu.
Pentru toti ceilalti, interesati de noutati stiintifice deosebite, va recomand sa urmariti tot acest film. Asemenea emisiuni, in care sunt invitati oameni de stiinta deosebiti, mai gasiti cu usurinta pe Youtube, cautand "Granitele Cunoasterii", la care va puteti si abona, daca doriti.
poza Inkubus

Inkubus

  • Publicat Acum peste 2 luni
Akbar de data asta trebuie sa recunosc ca mi-a placut blogul tau.Destul de interesant.
matrimoniale - membru fara poza

Margaretaa

  • Publicat Acum peste 2 luni
Influentabilitatea, neincrederea si lenea stau in calea progresului. Toti ce cred/au crezut cu tarie fac/au facut ca imposibilul sa devina posibil
matrimoniale - membru fara poza

Margaretaa

  • Publicat Acum peste 2 luni
Nu exista abilitati innascute ci doar aptitudini inascute, doar pshihologia foloseste aceasta egalitate cand se refera la reperele mostenite.
Abilitatile pot fi dobandite pe tot parcursul vietii, sunt componente invatate sau dobandite
Daca ai o aptitudine innascuta te ajuta la insusirea rapida a abilitatii, dar nu este suficient doar talentul innascut ci este nevoie de motivatie, de exersare