Regulament
Bloguri

Penitenta

Ganduri de dimineata devreme…
Trezit de o transpiratie rece si de un vis de-un realism coplesitor pentru un diletant ca mine, vis parca din alta viata.
“... fear is the mind killer.”
Lectia Bene Geserit trebuie sa faca parte din tine daca vrei sa traiesti si sa simti frumusetea vietii,. Initierea isi urmeaza pasii starnind tulburarea voita a interiorului.
Intelegerea lucrurilor firesti e una din bucuriile ratiunii, bucurie inteleasa doar de cativa prieteni ai firii. Un draft aruncat pe noptiera din odaia cu lumina chioara asteapta sa fie recitit, sa-si primeasca ultima forma, corectura finala.
Ce ciudat incepe ziua...Lecturile tale nu sunt importante, faptul ca scrii bine la fel. Stiu ca intelegi si teatrul si filmul iar muzica e parte a naturii tale. Vorbesti fluent mai multe limbi straine si tii prelegeri ad-hoc despre "spiritul limbii" ori secretele ei cu acel curaj entuziast izvorat din admiratia cu care te coplesesc uneori cei din jur. Insa nu poti baigui nici macar o boaba inpali iar de lingala nici nu ai auzit. Nu intelegi.
Ai calatorit mai mult decat ai sperat, ai cunoscut oameni pe care doar ai visat sa-i intalnesti si crezi ca acum stii. Dar nu stii.
Lecturile incepute la o varsta timpurie te-au format iar acum ai devenit tesatorul propriilor povesti. Te simti indreptatit. Dar nu esti.
Intelegerea ta vine din experiente tulburatoare si lecturi de o varietate ametitoare. Cu toate astea esti modest si moderat in actul gandirii: stii ca nu stii nimic. Totusi aroganta nu-ti da pace si te incolteste: esti constient ca stii mult mai mult decat majoritatea oamenilor. O vezi zilnic cand discuti cu ei.
Ce putin pricepi din lume! Ignoranta ta striga cu fiecare roman, nuvela, postare, articol, interventie pe care o ai.
Pana la urma e bine, lumea te crede acum. Castigurile sunt rezonabile. Respect, statut social, bagat in seama. Dar peste 5000 de ani? Nimic. Vei fi praf de stele. Dar ceva va supravietui..

Ganduri de pranz….
“Cele mai comune doua elemente ale universului sunt hidrogenul şi prostia” -Harlan Ellison.
Amintire:
Student, bogat in activitati culturale si sarac lipit in bani, de ziua lui Eminescu, afara pe scarile Centrului Cultural Francez, impreuna cu niste amici iesit fiind la o tigara am fost martorul urmatoarei scenete. Un individ cu profil de boxer, cercel in ureche (cu pietricica) si lant de aur masiv care-i atarna la gat ostentativ, scoate capul afara din Mertzanul lui cu numar de Germania (cum altfel?) si ne intreaba "care e faza pe acolo".
"-E ziua lui Eminescu, raspunde unul dintre noi !-Da cine e ma rog Eminescu asta, de vin atatea masini la ziua lui ca eu n-am auzit de el, e vreun smecher nou prin oras ?- Paaai, e cel mai..., dau sa raspund fara a-mi incheia vorba cand individul intreaba abrupt cu aceeasi mina intrigataworriedi ce masina are ma, Eminescu asta al vostru ?"
Carevasazica relatia dintre Mertanul cu multi cai putere si Spirit isi are istoria proprie.
Dar ma opresc aici sa nu fiu intrebat ce masina am. As pierde inevitabil.

Ganduri de dupa-amiaza…
“…pe dinafara va aratati drepti oamenilor, inlauntru insa sunteti plini de fatarnicie ..."- prieten drag.
Exista o realitate de care ne-am lovit cu totii: atitudinea mizerabila a oamenilor ce te inconjoara. Nu stiu sa se poarte oare, sau nu vor ? Toti trec prin diverse experiente si se bat cu pumnii in piept cat de cinstiti sunt si totusi se poarta oribil.
Intrebarea fundamentala ar fi: de ce se intampla totusi ?
Am avut ocazia sa vad, cu ochii mei, cat de putin dureaza “respectul” acestor oameni. Bun, dar atunci de ce acesti indivizi persista, staruind cu incapatanare in mitocanie atunci cand au sansa de a o face fara sa fie pedepsiti ? Upssss, cred ca deja am dat un raspuns.
Astfel mi s-a revelat urmatoarea dilema: de ce aceiasi oameni se poarta ireprosabil cand sunt in contact cu alte persoane de care depind? De ce amabilitate pana la ploconire cand au nevoie si muscaturi de gat, nervi si impolitete cand nu mai au trebuinta? Am sa incerc sa schitez un raspuns in urmatoarele randuri. Pentru ca ei de fapt nu sunt amabili ci doar isi vand rabdarea cu ceilalti in schimbul a ceva ce ar putea castiga, nu stiu ce, poate avansari, bani, imagine ori un loc mai in fata iar daca acel ceva nu exista, atunci dispare si motivatia lor si redevin imediat mitocani, grosolani.
Cred ca asa se poate trasa o frontiera intre verticalitate si lingusire. Omul vertical adevarat este vertical tot timpul insa mitocanul este politicos doar in anumite conjuncturi, doar cand are nevoie de ceva sau cand crede ca, printr-o atitudine mai servila, ar putea castiga ceva. El este nesincer prin natura sa. De fiecare data cand aud replici "ei, si ce daca s-a simtit ofticat X, uite nu mai pot eu, de parca as sta la mana lui", stiu imediat ca am in fata un lingusitor, un caracter dubios cu suflet minuscul de gandac egoist, mancator de cadavre.

Ganduri de-amu…
Civilizatia este una dictata de o combinatie intre oportunism si forta. Este o civilizatie a actului coercitiv menit doar sa constranga si in absenta caruia totul se dilueaza si devine neimportant, relativ.
Dar ce stiu eu? Peste 5000 de ani nu voi mai fi nici macar o amintire. Avea dreptate Kundera in “Nemurirea” lui. Voi fi bucuros daca un ciolan de-al meu ajunge obiect de studiu intr-un laborator de antropologie. Si atunci de ce atatea ganduri? Totusi sper ca 17g din mine inca sa existe. Combustibil am destul. Ce inseamna 5000 de ani pentru a cincea si singura forta a Universului care transcede spatiul si timpul?
Moderatori angel_angel39 Galateea admin

Comentarii

poza polonic

polonic

  • Publicat Acum peste 2 luni
acum.. pentru cineva care intelege cat de fragil e echilibrul adevarurilor unanim acceptate ,e greu de inteles topicul ...
care face referire la cantitati si calitati comparative , la un sistem de valori . se simte o oarecare nedreptate in tonul comentariului . ceva ca si cum ar trebui sa existe totusi un adevar un punct 0 ca reper ... happy
in alta ordine de idei toate cunmostintele unui om s ar putea sa fie fara valoare in anumite situatii .
warren buffet obisnuieste sa vb de meritocratie . fiind foarte cunoscut mediul auster in care si a crescut proprii copii care nu au aflat cat de bogata e familia , decat foarte tarziu . si unul din argumentele sale este acela in care recunmoaste ca s a nimerit sa aibe anumite calitati care ii folosesc in societatea de azi . si daca ar fi undeva in jungla nu ar avea nici minimul de cunostinte sa supravietuiasca .asdar paradoxul face ca in anumite sitiuatii un salbatic sa valoreze mai mult decat un intelectual happy
colac peste pupaza in finlanda , se discuta despre scoaterea din programa scolara a scrisului de mana ( sistemul invatamantului public , finlandez fiind in zilele nmoastre unul din cele mai apreciate din lume
in fine , cum spuneam , te inteleg si chiar simpatizez cu tine ! happy
poza polonic

polonic

  • Publicat Acum peste 2 luni
mergand pe principiul ca " frica nu este opusul curajului ci conformitatea " rollo may si in fapt din experienta constatam ca uneori ca aceasta chiar ne scapa de multe , pompand adrenalina si revenind la instinctele de baza cu ajutorul carora am trait cateva milioane de ani si inca ne mai putem baza pe ele , consider frica chiar folositoare .( panica /teroarea e altceva ) cred eu ca lipsa folosirii mintii , o omoara ... in fapt un alt adevar "terra-valabil" : ce nu folosim ,pierdem ... entropia , bat o vina ! happy
poza polonic

polonic

  • Publicat Acum peste 2 luni
foarte interesanta discutia ... si pot spune ca sunt oarecum in asentiment cu amandoi ...
trebuie mentionat ca adevarul absolut este cel trait individual . iar cel unanim acceptat este .. "notiunea generala " de adevar happy
asta e o chestiune clasica demontata de aristotel care nu accepta ideea de lipsa unui adevar . bineinteles , avea nevoie pentru a pune , mai tarziu , bazele silogismului .
aici apare si schisma ... individul e legat de societate , de grup , de general . caci adevarurile absolute sunt cele individuale ( daca imi e frig , pt mine e absolut frig si nimic nu ma poate convinge altfel ) insa stiinta apartine generalului , statisticilor , reultatelor asemanatoare obtinute repetat .
despre adevarul matematicilor... putem sta de vb pana maine si nu vom ajunge la un acord in ceea ce priveste cifra 0 . paradoxul face sa insemne totul sau nimic , in fapt lumea e plina de paradoxuri .
" do as you will , life is a fiction made up of contradiction " w. blake .
c. noica ( printre altele si matematician asa cum ati remarcat si la filozofii antici ) spunea ca 1+1 e variabil... organic poate insemna si mai mult si mai putin decat 2 (in viata de cuplu daca partenerii sunt fericiti sau nu ) iar la munca , as adauga eu ,e la fel.. in general, foarte rar se aduna 2 din 1+1 happy
inteleg profund ideea de paradigme si axiome false insa asta nu inseamna ca nu exista un adevar . se poate sa nu l fi descoperit noi inca... sa nu confundam lipsa dovezii cu dovada lipsei !
poza polonic

polonic

  • Publicat Acum peste 2 luni
iar treaba cu a fi obiectiv imi vine greu sa o diger ...insa asta nu ne opreste sa consideram forma cea mai slaba cu putinta a subiectivismului ca fiind obiectiva , intelegandu se din oficiu ca a fi obiectiv 100 % e practic imposibil . un adevar unanim , la indemana oricui si lesne de inteles este ca " nimic nu e perfect " pentru mine asta suna exact a perfectiune . totul are o imperfectiune asta fiind exact perfectiunea . ideea e ca e un adevar absolut pentru care nici nu e nevoie de prea multe calcule si il intelege si cel mai nescolit om .daca dorim sa aprofundam in teorii putem spune ca si entropia ( princ. al 2 lea al termodinamicii ) e un adevar absolut si la indemana oricui . bineinteles aici apare buba despre care trebuie amintit ... vb de terra caci nu avem cum stii ce e in intregul univers . sunt convins ca atunci cand afirmam ca nu exista un adevar univers-al valabil deja speculam... happy ne lipseste o dovada . chiar daca atacam noi fizica si matematica pamanteasca cu mult succes nu putem dovedi ce este in intregul univers , caci nu l stim prea bine deocamdata !
poza elessar

elessar

  • Publicat Acum peste 2 luni
tardigrade:
Am fost foate obiectiv cand am zis "stiu ca nu stiu nimic". Intrebarea mea este cat de obiectiv ai fost tu cand ai sustinut ca detii adevaruri certe si ca esti sigur de existenta lor. Intotdeauna i-am preferat pe oamenii care isi pun intrebari celor care au raspunsuri la toate intrebarile. Omul si-a creat un sistem axiomatic si traieste in el. Sa nu te indoiesti??? Cum poti sa spui asta? Tocmai indoiala a dus la evolutia despre care vorbesti tu "dubito ergo cugito...". Maretile legi la care ma raportez nu sunt deloc filosofice. Ci foarte abstracte. Legi fizice ce tin de mecanica Universului. Citeste despre asta. Iar despre "daca vrei sa fii obiectiv, doar un punct de vedere este cel pe care trebe sa-l urmaresti. in nici un caz cel filozofic"...wow! Toti marii matematicieni ai lumii erau in primul rand filosofi:
Pitagora - in "Elada" teoria numerelor este doar o mica parte din opera
Euclid- "Elemente" este o lucrare filosofica
Arhimede- a considerat numarul pi transcendent si a facut o intreaga teorie din asta.
Pascal, Fermat, Lagrage, Galois, Newton, Gauss, Leibniz nu mai vorbesc. Daca le citesti lucrarile vei vedea transpunerea unei filosofii in model matematic, matematica fiind un instrument.
Euler- toata mecanica cereasca se bazeaza pe teoria lui. Si cum se cheama teoria? "Introductio in analysia infinitorum" lucrare filosofica.
Si exemplele pot continua.
Dar iti respect punctul de vedere. Dupa cum am zis ne ofera certitudinea faptului ca suntem importanti. Si asta ne da si ocupatia de a scormoni mai mult. E nasol doar cand schimbi perspectiva happy).
Acum, sa impacam si varza si capra (si, ca nu fie nimeni ofensat, imi atribui ambele roluri) spun ca a fost o discutie foarte interesanta pe argumente. Chiar am simtit placerea unei dezbateri adevarate. Aveam nevoie. Multumesc tardigrade.
poza elessar

elessar

  • Publicat Acum peste 2 luni
tardigrade
Deloc chiar. Si te inteleg perfect. Insa priveste lucrurile si din alta perspectiva. Esti la curent cu faptul ca omenirea a declarat sus si tare sapte legi imuabile care guverneaza Universul. Si le-a legat frumusel in coperti aurite si le-a denumit hermetism. Si de acolo pleaca totul. Dar intr-un final pana si acele 7 legi sunt tot niste scorneli omenesti si nimic altceva. Omul...masura tuturor lucrurilor? Priveste si din alta perspectiva. Cred si eu in ceea ce zici tu insa mai mult cred ca pendulam intre incertitudini. Si noi suntem cei ce alegem in ce sa credem. Pentru ca ne da consistenta. Poate chiar consistenta de a ne crede cineva in marea mecanica a spatiului. Speram doar.
poza linxy

linxy

  • Publicat Acum peste 2 luni
doctore sa inteleg ca deja ti-ai scos cele doua coaste? nu te mai deranjeaza acum in linsul propriului body? happy))
matrimoniale - membru fara poza

DrLoveee

  • Publicat Acum peste 2 luni
tuto,si inca ceva...asta nu e iubire....e o obsesie...obsesia nu e ceva pozitiv...e semn de nebunie...deci.....ma mai iubesti?tongue
matrimoniale - membru fara poza

DrLoveee

  • Publicat Acum peste 2 luni
tuto,ma dezamagesti...."cele mai mari pasiuni se petrec in anonimat"...asa zicea Balzac...deci o rugam pe linxy sa-si ia o camera la hotel....acolo poa`sa faca orice,nu aiciwinking
poza elessar

elessar

  • Publicat Acum peste 2 luni
tardigrade
Da-mi un plan (care implicit este bidimensional) si ma voi inclina. Pana atunci da-mi voie sa cred ca toate adevarurile astea sunt nefondate si se aplica doar pe baza ipotezelor de lucru.