Regulament
Bloguri
Alaska (AFI: [əˈlæskə]) este un stat al Statelor Unite ale Americii situat în extremitatea nord vestică a continentului America de Nord. A devenit cel de-al patruzeci şi nouălea stat al Uniunii nord-americane,
Clima din Juneau şi din porţiunea de sud-est este una oceanică în zonele sudice şi subpolară înspre nordul acestei părţi a statului.
Clima oraşului Anchorage şi a zonei central-sudice a Alaskăi este şi ea relativ blândă datorită apropierii de coastă. Clima este subpolară, cu veri scurte şi răcoroase.
Clima din vestul Alaskăi este determinată în mare parte de proximitatea Mării Bering şi a Golfului Alaska. Clima este subpolară oceanică în sud-vest şi subpolară continentală înspre nord.
Clima părţii interioare a Alaskăi este cel mai bine descrisă drept extremă şi este un bun exemplu de climă subpolară tipică.
Clima din nordul extrem al Alaskăi este o climă polară, obişnuită pentru zone aflate la nord de Cercul polar de Nord. Iernile sunt lungi şi geroase, iar verile foarte scurte şi răcoroase.
Alaska este unul dintre cele două state ale SUA care nu se învecinează cu vreun alt stat, Hawaii fiind cel de-al doilea. Este singurul stat al SUA, care deşi situat în America de Nord, nu este parte a celor 48 de state continentale, aproximativ 800 de km de teritoriu canadian separă statele Alaska şi Washington.
Este, de asemenea, singurul din statele continentale ale Uniunii a cărui capitală nu poate fi accesibilă pe uscat, fiind accesibilă doar pe apă şi aer. Nu există nici un fel de drumuri ce conectează capitala Alaskăi Juneau cu restul statului.
Primul contact al europenilor cu Alaska a avut loc în 1741, când Vitus Bering a condus o expediţie a marinei ruse la bordul navei Sf. Petru. După ce echipajul s-a întors în Rusia cu blănuri de vidră, blănuri care au fost considerate a fi cele mai bune blănuri din lume, mici asociaţii de blănari au pornit spre ţărmurile Siberiei şi spre insulele Aleutine.
Ruşii nu au colonizat complet Alaska, colonia nefiind foarte profitabilă.

Pomutz a devenit eroul vremurilor în America, după ce a reuşit să rezolve o problemă spinoasă care afecta relaţiile dintre SUA şi Rusia: disputa pe Alaska. Pe atunci, aceasta era una dintre cele mai sărace gubernii ruseşti, iar administraţia ţaristă a acceptat să o vândă Statelor Unite pentru modesta sumă de 7,2 milioane de dolari. Preţul mic i se datorează lui Pomutz, care a condus negocierile şi a participat la încheierea şi semnarea tratatului americano-rus. A fost ridicat la rangul de general.
William H. Seward, secretarul de stat al SUA, a negociat achiziţia acestei colonii de către ţara lui de la Imperiul Rus în 1867 pentru 7,2 milioane de dolari. Alaska a fost guvernată de armată mulţi ani, şi a fost, neoficial, teritoriu al Statelor Unite după 1884.
În anii 1890, goanele după aur din Alaska şi din Teritoriul Yukon, teritoriu britanic aflat în vecinătate, au adus în Alaska mii de mineri şi colonişti.
În timpul celui de-al doilea război mondial, Campania Insulelor Aleutine s-a concentrat pe cele trei insule exterioare ale arhipelagului Aleutinelor — Attu, Agattu şi Kiska[3] — care au fost ocupate de trupe japoneze între iunie 1942 şi august 1943. Unalaska/Dutch Harbor a devenit o importantă bază pentru submarine şi pentru aviaţia americană.

Programul american de închirieri a implicat zboruri ale avioanelor americane de război prin Canada până la Fairbanks şi de acolo la Nome; piloţii ruşi preluau aceste avioane, şi le duceau să lupte împotriva invaziei germane a URSS. Construcţia de baze militare a contribuit la creşterea demografică a unora dintre oraşele din Alaska.

Alaska a fost declarat stat la 3 ianuarie 1959.

În 1964, un cutremur s-a soldat cu moartea a 131 de persoane şi cu distrugerea mai multor sate, multe din cauza valurilor tsunami. A fost al doilea cutremur ca intensitate din istorie, de aproximativ 9,2 grade pe scara Richter. A fost de 100 de ori mai puternic decât cutremurul din San Francisco din 1989. Epicentrul său a fost însă într-o zonă nepo****tă, ceea ce a condus la reducerea numărului de victime.
Ca şi celelalte state componente ale SUA, Alaska este o republică. Aparatul de stat are aproximativ 15.000 de angajaţi.
PIBul pe 2005 a fost de 39,9 miliarde de dolari, pe locul 45 la nivel federal.
Principalul produs de export al Alaskăi (cu excepţia petrolului şi gazelor naturale) îl constituie peştii şi alimentele de provenienţă marină, în principal somon, cod, Pollock şi crab. Agricultura reprezintă doar o mică parte din economia Alaskăi. Producţia agricolă este destinată în principal consumului local şi este bazată mai ales pe zootehnie, şi producţia de lactate şi legume.
Majoritatea oraşelor şi satelor din Alaska nu au rute de acces pe şosea; singurele mijloace de transport sunt prin aer sau pe apă.
Oraşele nedeservite de şosele sau de porturi sunt legate de restul lumii doar prin legături aeriene sau pe sanie trasă de câini.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Alaska

Daca ar fi sa aleg o tara de pe glob ,aceasta a fi.
Tu ce tara ai alege?
Moderatori angel_angel39 pustietate_in_floare Ji_Ji admin

Comentarii

poza angel_angel39
Moderator

angel_angel39

  • Publicat Acum peste 2 luni
Elliane,happy
Cred ca iti lipseste...
Sper sa se fi linistit ,,apele,, in zona.
Prietenul meu cel mai bun are familia acolo...mi- a tremurat inima cand au fost atentatele
Minunata tara!
poza elianne

elianne

  • Publicat Acum peste 2 luni
Poate si datorita faptului ca fata mea cea mare locuieste in Franta, ...acum sau dupa pensionare, mi-ar placea sa stau si eu acolo...macar nu ai probleme cu asigurarile de sanatate( la modul real)!happy
poza angel_angel39
Moderator

angel_angel39

  • Publicat Acum peste 2 luni
Hawaii sa fie!happy
poza mario_s

mario_s

  • Publicat Acum peste 2 luni
eu as alege HAWAII, cu siguranta!: pirate*
poza angel_angel39
Moderator

angel_angel39

  • Publicat Acum peste 2 luni
Stiam secventa,nu- mi imaginam ca e din Ungariasurprise
Multam de postare,Slowly
poza angel_angel39
Moderator

angel_angel39

  • Publicat Acum peste 2 luni
Gicutahappy
O sa il caut
poza gicageo

gicageo

  • Publicat Acum peste 2 luni
Angel...imediat următorul clip al Larei Fabian ,după cel postat de tine este divin....este aceași melodie dar într-o sală de concert unde căteva mii de oameni fredonează împreună cu Lara...concertul avea loc în Ungaria !!...mii de unguri căntănd în franceză !!...superb !!...
poza angel_angel39
Moderator

angel_angel39

  • Publicat Acum peste 2 luni
Mario,happy
Si tu,Brutus?
On topic...?big grin
poza mario_s

mario_s

  • Publicat Acum peste 2 luni
salut! apropo de Franta (sau Belgia). cel putin , in capitale s-a instaurat un climat de teroare. vezi jandarmi la tot pasu' care-ti creeaza o stare de maxim disconfort...