Regulament
Bloguri
Strazile sunt pline de oameni care se indreapta, cu totii, intr-un singur loc, azi, in a doua zi de Pasti. Spre biserica. Acolo, preotul, toaca, steagul, dansatorii si domnul Isus, ne asteapta pe toti ! Atmosfera este aproximativ aceeasi ca in videoclip, ca si “coloana sonora” ! Te infioara ecoul puternic al tunurilor care loveste bubuind, versantii muntilor ! In straie de sarbatoare, se participa la slujba, apoi la ridicarea steagului, apoi la manifestarile artistice special pregatite, in curtea bisericii, unde soarele este partas si ne daruieste din plin, o zi minunata!
La finalul manifestarii, bubuiturile se opresc, baietii incep udatul fetelor si plimbatul steagului, din casa-n casa, iar femeile se pregatesc sa mearga la morminte, pentru a cinsti si memoria celor plecati dincolo.Se face schimb de oua vopsite, pupici, urari si imbratisari ! Momentele sunt imortalizate pentru posteritate. Printre obiceiuri, sunt etalate, evident, toalete, coafuri, marci de ceasuri si masini. Cum altfel, intotdeauna modernismul a fost impletit cu anticul, mai ales la sate .
Diseara si maine seara, toata lumea este invitata la bal. Baluri de poveste, cu lautari si solisti, obicei inca pastrat de batrani si transmis tinerilor. In curtile oamenilor sunt intinse mese de sarbatoare si nimeni de pe drum, nu ramane neomenit cu bucate traditionale si vin.
Indiferent de greutatile care-ti apasa sufletul, nu poti ramane nepatruns de spiritual sarbatorilor pascale, indiferent unde te-ai afla si de mirajul Invierii lui Isus, care ne aduce lumina, iubire, speranta si incredere !
Adevarat a Inviat !

https://youtube.com/watch?v=3kUIFLAkYEA
Moderatori angel_angel39 Galateea admin

Comentarii

poza Elleannor

Elleannor

  • Publicat Acum peste 2 luni
Perfect. La anul iti programezi trei zile ca sa-ti prezint zona si obiceiurile ! Tinuta sportiva, unele trasee se parcurg pe jos ! big grin
poza Elleannor

Elleannor

  • Publicat Acum peste 2 luni
Adevarat a Inviat, elyelia ! Cate bordeie, atatea obiceie !
Din fericire, doar in cateva asezari transilvanene se mai practica asa ceva, cu sprijinul consiliilor locale si ale oamenilor satului, care nu permit sa se piarda obiceiul ! Este si costisitor, dar reprezinta mandria lor de secole si au grija sa se pastreze si sa se transmita mai departe, aceste ritualuri. Pare ciudat unor straini in necunostinta de cauza, ajutati fiind si de lipsa de promovare a valorilor neamului, a traditiilor locale si frumusetilor patriei. Dar..."cineva" nu doreste acest lucru, pt ca am redeveni autonomi si implicit periculosi.....si ma opresc aici, ca intru in polemici care nu-si au rostul aici si acum !
poza Elleannor

Elleannor

  • Publicat Acum peste 2 luni
Si primesc in schimb, oua vopsite. Copii se bucura cel mai tare, dar si cei care, cu aceasta ocazie, se pot apropia de fetele mult dorite, pentru ca nu poti refuza sa fii stropita!

Argintio, Adevarat a Inviat !
matrimoniale - membru fara poza

Real_One

  • Publicat Acum peste 2 luni
Udatul fetelor... in Ardeal se pastreaza, adaptat. Atatea parfumuri, incat trebuia neaparat sa ne spalam din nou parul. happy
Daca vreo fata scapa neudata, era necaz mare...