Regulament
Bloguri
La 1 septembrie 1939 Germania nazista invadeaza Polonia. Inceputul celui de-al doilea razboi mondial (1939-1945)

“Invadarea Poloniei din 1939 (numită de polonezi: Wojna obronna 1939 roku–Războiul de apărare din 1939, de germani: Polenfeldzug–Cam pania poloneză, având numele de cod dat de Marele Stat Major nazist Fall Weiss, numită de unii istorici și "Campania poloneză din septembrie" ori "Războiul polono-german din 1939 " ) , a fost inițiată de Germania Nazistă, Uniunea Sovietică și statul marionetă Slovacia, fiind evenimentul care a declanșat al doilea război mondial. Dacă asupra momentului declanșării celei de-a doua conflagrații mondiale mai există discuții, este acceptat de către toată lumea că invadarea Poloniei a marcat începutul celui de-al doilea război mondial în Europa, de vreme ce aliații continentali ai Poloniei (Regatul Unit și Franța) au declarat răboi Germaniei pe 3 septembrie, gest urmat la scurtă vreme de Canada, Australia și Nou a Zeelandă. Invazia a început pe 1 septembrie 1939, la numai o săptămână după semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop, și s-a încheiat pe 6 octombrie, odată cu ocuparea întregii Polonii de agresorii germani și sovietici. “

sursa Wikipedia – Invadarea Poloniei (1939).

pierderi umane:

“Estimările numărului total de victime ale războiului sunt diferite, deoarece multe decese au rămas neînregistrate. Cele mai multe sugerează că au murit aproximativ 60 de milioane de oameni în război, dintre care aproximativ 20 de milioane de militari⁠... și 40 de milioane de civili.... Mulți dintre civili au murit din cauza genocidelor deliberate, a masacrelor, bombardamentelor masive, a bolilor și foametei⁠..."

sursa: Wikipedia - Al doilea razboi mondial

„Mă aruncai într‑o parte ca să evit lovitura mortală şi, reflex, izbii de jos în sus cu baioneta. Simţii o scurtă rezistenţă, apoi lama îşi croi drum în pântecele ofiţerului care se prăvăli pe spate, scoţând ţipete îngrozitoare. În cădere puşca îmi fu literalmente smulsă din mâini. Atunci proptii un picior în pieptul omului şi smucii de armă, care se frânse. Cu ciotul acela în mână mă năpustii din nou înainte. Nu mai eram un om, ci o maşină de ucis. De frică. De nevoie.” - Sven Hassel – Gestapo

“Nu-mi pot clădi, pur şi simplu, speranţele pe derută, nenorocire şi moarte. Mă gândesc că... pacea şi liniştea vor veni din nou. “ Anne Frank – Jurnalul Annei Frank

daca aveti date interesante, istorie, literatura, etc. pe subiect... sunteti invitati.
Moderatori angel_angel39 pustietate_in_floare Ji_Ji admin

Comentarii

matrimoniale - membru fara poza
Moderator

pustietate_in_floare

  • Publicat Acum peste 2 luni
draga Kay, ca mai Kay nu imi permit happy, virtual vorbind... blogul e o invitatie la discutii pe tema.. ador modul in care ma faci sa ma simt bine vorbindu-mi de "neimportante" : a mea, a postarilor, ... a istoriei in general.

trei nopti de dragoste si un bombardament - iata tema de postare - a ta, a mea, a altora... hee hee

"Un popor care nu îşi cunoaşte istoria este ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii." - N. Iorga
matrimoniale - membru fara poza
Moderator

pustietate_in_floare

  • Publicat Acum peste 2 luni
Mela, multam fain pentru amintiri si pentru ca le-ai impartasit ! rose

Kay, on topic la "...on topic... " straight face : "Istoria își bate joc de cei care nu o cunosc, repetându-se" - Nicolae Iorga.
Cat despre expresia de final, ma multumesc cu prima parte a ei, cea de-a doua e de la sine inteleasa sad

Deceneu, nu stiu daca Nikolas van Rensburg se incadreaza.
poza alexducu

alexducu

  • Publicat Acum peste 2 luni
Z_FLOW: ca in toate tarile din lume in toate situatiile de acest gen, (razboi, revolutie) po****tia este (era) impartita. unii sint pentru convinsi, altii pentru de teama, alltii impotriva. proportiile nu se stiu niciodata exact. pt ca ai trait in vremea comunismului cred ca intelegi.
matrimoniale - membru fara poza
Moderator

pustietate_in_floare

  • Publicat Acum peste 2 luni
o seara frumoasa!
matrimoniale - membru fara poza
Moderator

pustietate_in_floare

  • Publicat Acum peste 2 luni
Z_Flow, incearca fara polemici cu cine stie mai multe. repet: vreau on topic, nu discutii care pot degenera. merci!
poza alexducu

alexducu

  • Publicat Acum peste 2 luni
wolfi, ma faci sa rid. sint atitea de spus..., dar trebuie sa ai cit de cit cunostinte in domeniu, altfel trebuie sa scriu pina dimineata sa-ti explic.
matrimoniale - membru fara poza

Melancholie

  • Publicat Acum peste 2 luni
Asa e Alex, cine castiga razboiul, scrie si istoria. Asa cum vrea el. sad
poza alexducu

alexducu

  • Publicat Acum peste 2 luni
nu stiu daca cenzura blogerista accepta, dar sintem invitati la "date personale" si nu stiu daca inteleg corect expresia. sint atit de multe.... ce-mi vine acum in minte sint povestirile celor ce au trait acele vremuri. un invatator batrin povestea de cind era copil: armata germana era stationata in satul lor. povestea cum germanii luau masa si o multime de copii erau adunati in jurul lor. copii primeau ciocolata din ratia lor (ce bucurie!). cind au venit rusii, cel putin in satul nostru, faceau ce voiau, respectiv violau ce voiau, furau ce voiau, samd, e drept ca uneori erau si ei pedepsiti de unii superiori (rar) dar o mare deosebire intre cele doua natiuni. si cine nu stie, soldatii germani normali nu au stiut ce se intimpla in lagarele de concentrare.
in concluzie: toate razboaiele aduc nenorociri. ce au facut americanii si englezii in afganistan si irak nu mai discuta nimeni. CINE CISTIGA RAZBOIUL ARE INTOTDEAUNA DREPTATE.
matrimoniale - membru fara poza

Melancholie

  • Publicat Acum peste 2 luni
Alex, sunt multe ,,fapte,, din acel razboi despre care istoria nu ne vorbeste.
La Cotul Donului, bunicului i-au murit tatal si un frate iar bunica a pierdut un frate, cazut prizonier de razboi la rusi.
Toata viata bunica si-a asteptat fratele, mereu ne spunea ca daca cumva vedem vre-un strain sa nu il alungam ci sa il primim in casa si sa il omenim, ca poate e fratele ei, Gheorghe sau cineva care stie ce s-a intamplat cu el.

Bunicul a scapat atunci la Cotul Donului si a luptat si pe celelalte fronturi in care a luptat armata romana, alaturi de germani.
Cand frontul a ajuns pe linia Chisinau-Husi-Tg. Neamt, in 1944 si po****tia Moldovei a plecat in refugiu, spre Muntenia, bunica avea 3 copii . Cand au ajuns pe la Ramnicu Sarat, o schija venita dintr-un obuz i-a taiat matusii un picior, aceasta fiind nevoita sa ramana in urma de familia ei, intr-un spital de campanie. Avea 6 ani atunci. Abia dupa 4 ani au reusit sa o regaseasca.

Au fost vremuri grele, pentru po****tia civila, pe care e bine sa ni le reamintim, tocmai in ideea de a nu le mai repeta. sad
poza alexducu

alexducu

  • Publicat Acum peste 2 luni
mela, interesant ce scrii. bunicul si fratii lui nu s-au intors sa povesteasca cum a fost. e prima data cind aflu asa ceva.