elefant.ro
poza membru
Regulament
Bloguri

Probabilitati

Cred ca unul dintre ingredientele unei gandiri sanatoase este analiza, estimativa binenteles, a probabilitatilor. Cu cat suntem mai deficitari din punctul asta de vedere cu atat suntem mai predispusi in a pune intamplarile din viata noastra pe seama misticului, a conspiratiilor si in general in a nu avea explicatii prea...realistice. Am sa dau doua exemple des intalnite si banale.
Cred ca toti cunoastem oameni si cred ca sunt destul de multi si printre noi care cred ca ploaia se pune si se opreste in functie de cum ies ei din casa happy)). Nici nu stiu cum sa explic asta fara sa fie penibil de banal. Am sa spun doar ca in fiecare zi, sunt cel putin 6 miliarde de oameni care ies din casa cel putin o data si ca...pe pamant incepe sa ploua de destul de multe ori intr-o zi. happy)) Acesti oameni cred ca universul se invarte in jurul lor, cred ca totul are un scop (nu o cauza) si de foarte multe ori scopul are legatura cu ei. Nu numai ploaia cred ei ca le este destinata ci cam tot ce li se intampla atat negativ dar si pozitiv pentru ca sunt convinsi ca exista o balanta a binelui si a raului pentru ei in mod special. Stiti poezia lui Vizante? "...Cand soarele mai galben il vezi ca rasareste
Si ai impresea ca DECAT TIE iti zambeste
Cand iarba verde e din nou mai grasa
Si cand zambila e cea mai frumoasa
Asculta de la mine o vorba-aleasa:
Nu mai umbla aiurea, stai dreacu-acasa!"
Si cu asta am facut si legatura cu exemplul urmator.
Am auzit multi sceptici in legatura cu existenta virusului argumentand asa :" stii tu personal pe cineva bolnav sau mort de covid?" Prietene, in lume mor anual cred ca 70 milioane de oameni (am pus asa un 1%) dintre care tu stii personal maxim unu-doi, poate niciunul anul asta. Este normal ca dintr-un milion de morti de covid pe pamant probabilitatea ca tu sa cunosti personal pe vreunu sa fie foarte mica. (Nu intram aici in discutia la moda despre cauza mortii in primul rand pentru ca nu despre asta vorbim si in al doilea rand si cel mai important...nu suntem medici anatomopatologi sau legisti, deci nu ne pricepem happy ). Cam la fel era mai la inceputul pandemiei si cu bolnavii (nu numai cu mortii). Acum am cam ajuns fiecare sa stim personal pe cineva care a luat virusul pentru ca sunt extrem de multi.
Pe de alta parte, haideti sa vorbim putin si despre coincidente, mai exact despre probabilitatea mare a aparitiei sau existentei evenimentelor putin probabile (suna paradoxal dar o lamurim).Cam tot ceea ce ni se intampla, din anumite perspective, are o probabilitate extrem de mica, DAR...despre DAR am sa vorbesc la sfarsit. Inainte vreau sa va fac martorii unui eveniment cu o probabilitate infima. Va rog sa alegeti, sa scrieti un numar cu, sa zicem, zece cifre. L-ati ales? Bun. Ei bine, probabilitatea sa alegeti exact acel numar a fost de 1 la zece miliarde. Iar daca ati scrie un numar din 1000 de cifre ati crea un eveniment care avea(inainte sa-l scrieti) o probabilitate sa se intample de 1 la miliarde de miliarde de ....multe ori...de miliarde.
Cam tot ceea ce ni se intampla, vedem simtim, cam tot ceea ce exista de fapt, privit mai ales din trecut,are o probabilitate infima, de 1 la poate nu infinit dar tinzand spre infinit. De ce din trecut? Pai...probabilitatea, prin definitie, este premergatoare evenimentului. Pentru ca, reamintesc...totul are o cauza, nu neaparat si un scop. Inchipuiti-va acum 1000 de ani ce sansa era ca anumiti oameni sa se intalneasca in anumite situatii sa faca copii care la randul lor sa faca copii si asa mai departe ca in final sa va nasteti voi care azi, exact azi si in secunda asta sa cititi acest blog. Sau ce probabilotate era acum 13 miliarde de ani ca universul sa se modifice in asa fel incat voi sa vedeti cand iesiti din casa prima pietricica pe care...o vedeti. Si frunza aia cazuta langa nucul din curte si absolut tot ceea ce exista. Si acum revenim la acel DAR.
...dar desi probabilitatea a orice este infima sunt si foarte multe orice-uri (pietricele, frunze, evenimente, miscari vazute in timp si spatiu, ploi...), tind si ele ca numar spre infinit. De aceea probabilitatea aparitiei UNOR evenimentelor extrem de putin probabile este extrem de mare...tinde spre 100%. Coincidentele improbabile sunt si ele destul de probabile.
Ce coincidente vi s-au intamplat sau ati auzit ca li s-au intamplat altora?
Moderatori angel_angel39 pustietate_in_floare Ji_Ji admin

Comentarii

matrimoniale - membru fara poza

Maria_

  • Publicat Acum 2 zile
Ups!Am comis-o iara!sadGresala
Doresc e de fapt!happy
matrimoniale - membru fara poza

Maria_

  • Publicat Acum 2 zile
Oare cat de probabil este ca cei de aici sa gaseasca fix ce isi doreste?Ei nu chiar toti,macar cei de pe bloguri!.Sau ce am spus eu tine de fapt de sansa?
matrimoniale - membru fara poza

CoanaAri

  • Publicat Acum 2 zile
Step, ce aștepti? Invitații?
Sper că deja îl scrii.
Abia aștept!
laughing
matrimoniale - membru fara poza

stepintotheair

  • Publicat Acum 2 zile
Mamaaaaa!!!... ce lupte grele s-au dat pe aici d'oh . Incerc sa-mi inchipui ce cotroverse s-ar isca daca as posta un blog avand ca tema eventuala origine extraterestra a rasei umane whistling hee hee
matrimoniale - membru fara poza

CoanaAri

  • Publicat Acum 2 zile
Bună să vă fie dimineața, matrimonieni dragi! big hug
Vă lasă conița niște cafele virtuale.
coffeecoffeecoffee
Savurați!
poza PisicaNeagra33

PisicaNeagra33

  • Publicat Acum 3 zile
Emil...big hug
Wow! Merci de remember...
Noapte bună
poza Emill

Emill

  • Publicat Acum 3 zile
Am plecat si eu.
Noapte buna!
matrimoniale - membru fara poza

lucky_lucky Online acum!!!

  • Publicat Acum 3 zile
Sa aveti o noapte linistita! big hug
Mai iau o pauza ca de la pustiurile astea de ochelari respir pe gura. Imi obtureaza fosele nazale.
poza Emill

Emill

  • Publicat Acum 3 zile
Ce trece vremea! https://youtube.com/watch?v=nOWjX4BpC24
poza Emill

Emill

  • Publicat Acum 3 zile
Faina piesa, Pisi!
libris.ro