Articole

articol matrimoniale, sfaturi femei barbati
Atunci cand esti manipulat intr-o relatie, partea cea mai proasta e ca, cel mai adesea, nici nu iti dai seama ca ti se intampla acest lucru. Persoanele manipulatoare iti rastalmacesc gandurile, faptele si dorintele in asa fel incat acestea sa se potriveasca mai bine cu modul in care vad ele lumea si te transforma intr-o persoana care sa le serveasca propriilor scopuri. Infricosator, nu?

Iata cateva semne care te pot avertiza atunci cand ti se intampla acest lucru.

1. Te face sa te simti vinovata ... pentru tot.


Manipularea incepe intotdeauna cu sentimentul de vinovatie. Daca o astfel de persoana te poate face sa te simti vinovata pentru actiunile tale (chiar si atunci cand nu ai facut nimic rau), atunci ea va sti ca vei fi dispusa sa faci ceea ce iti spune. “Cum sa spun...sigur, cina a fost in regula, cred... Nu a fost ceea ce am sperat si as fi pregatit mai degraba altceva, dar, atat timp cat tu esti fericita asta e tot ce conteaza. Te iubesc si este important pentru mine sa fii fericita, chiar daca asta inseamna sa pun dorintele mele pe planul al doilea.”

Intelegi ce se intampla? Cum o astfel de persoana intoarce situatia in favoarea ei? La prima vedere, face sa para ca e un partener iubitor, dar ai mare grija: sentimentul de vinovatie nu este iubire.

In plus, o persoana manipulatoare incearca sa te faca sa crezi ca “te iubeste” mai mult decat o iubesti tu, ca sa fii dispusa sa renunti la ceea ce vrei si in cele din urma sa simti ca “o iubesti la fel de mult”. Este jocul unei minti bolnave.

2. Isi proiecteaza propriile nesigurante asupra ta.

O persoana manipulatoare isi va proiecta adesea propriile nesigurante asupra ta, pentru a-ti controla reactiile. „Am fost inselat in trecut si de aceea nu vreau sa ai prieteni de sex opus (sau de acelasi sex, in functie de orientarea sexuala). Poti intelege asta, nu?” Da, desigur, poti intelege asta (si ar trebui sa fii constienta de nesigurantele partenerului), dar problemele acestuia nu ar trebui sa va defineasca relatia.

“Imi pare rau ca am reactionat asa, dar sunt atat de speriat ca ma vei parasi!” este o scuza care este adesea folosita de o persoana manipulatoare atunci cand i se arata ca a gresit. Unicul scop al acestei scuze este sa iti abata atentia de la ceea ce te ingrijoreaza si sa te concentrezi iar pe problemele partenerului manipulator.

Exista o mica diferenta intre a arata ca iti pasa de sentimentele partenerului si a fi manipulata sa simti ceea ce vrea acesta sa simti. Respectul se arata prin dragoste, in timp ce manipularea este ghidata de vinovatie.

3. Te face sa te indoiesti de tine.


Vrei sa stii de ce este ii atat de usor sa te manipuleze? Pentru ca iti spala creierul pana in punctul in care nu mai ai incredere in tine. Asa este, o persoana manipulatoare iti va cunoaste nesigurantele si le va folosi impotriva ta. Iti va arata fara incetare ce faci “gresit” si cum ea ar fi putut sa faca mai bine. Iti va arata punctele slabe, apoi te va convinge ca, cu ajutorul ei, vei putea face lucrurile mai bine si vei fi mai buna. Incet incet, te va convinge ca iti vrea doar binele... dar nu e asa.

O astfel de persoana se va gandi doar la propriile interese. Si pentru ca dorintele si nevoile ei sa fie pe primul plan in relatia voastra, se va juca cu mintea ta pana cand vei cauta sfaturile si indrumarea ei in orice faci. Odata ce se intampla acest lucru, persoana manipulatoare te poate determina sa faci cam tot ce vrea ea, pentru ca acum ai incredere in ea mai mult decat in tine.

4. Te face sa te simti responsabil pentru emotiile ei.

Partenerul manipulator este ironic, in sensul ca petrece mult timp facandu-te sa crezi ca nu poti gandi singura, pentru ca mai apoi sa se intoarca la polul opus si sa te faca sa te simti responsabila pentru toate emotiile lui. Daca se simte trist, probabil ca tu l-ai facut sa se simta asa. Daca este suparat, ar trebui sa te gandesti bine pentru ca, in mod evident, tu ai facut ceva gresit.

O astfel de persoana te priveaza de multe si te face sa crezi ca esti total incapabila sa-ti controlezi propria viata, asteaptandu-se in acelasi timp sa te simti responsabila pentru felul in care se simte.

5. Te face sa crezi ca vrei ceea ce vrea ea.

Cu totii incepem o relatie cu diverse pretentii si reguli. Dar este firesc sa faci compromisuri atunci cand traiesti cu cineva. Ceea ce nu este normal: sa fie nevoie sa renunti complet la ce iti doresti si la ce ai nevoie ca sa ii faci pe plac partenerului. Daca incepi sa-ti dai seama ca nevoile partenerului tau sunt satisfacute mult mai des decat ale tale, s-ar putea sa te fi casatorit cu o persoana manipulatoare.

Esti de acord cu ceea ce vrea partenerul dintr-un sentiment de vinovatie sau pentru ca te-a facut sa te simti responsabila pentru felul in care se simte? Ai renuntat la ceea ce vrei pentru ca te-a facut sa crezi ca ar trebui sa vrei altceva? Daca ai raspuns „da” la oricare dintre aceste intrebari, poate ca ar trebui sa reanalizezi relatia.
Acest articol este proprietatea matrimoniale.ro si nu poate fi reprodus, partial sau total, fara acordarea creditului si publicarea link-ului catre sursa. Daca v-a placut puteti sa-i dati Share pe Facebook folosind butonul de mai sus.

Comentarii

cod de securitate