Articole

articol matrimoniale, sfaturi femei barbati
Majoritatea relatiilor nu dureaza deoarece noutatea este un drog. Nu credeti? "Hey, tocmai am descoperit aceasta trupa noua. Ar trebui sa le asculti si tu melodiile." "Ai mancat la noul restaurant de dupa colt? Au deschis de curand."

Cuvantul "nou" creeaza o mancarime care trebuie scarpinata, aceasta este realitatea. "Mancarimea" se numeste dopamina, o substanta chimica eliberata in creierul tau.

Aceasta substanta creeaza placere, care la randul ei da dependenta. Aproape fiecare medicament de care facem abuz afecteaza sistemul dopaminic din creier. Cand auzim despre un lucru nou, acest sistem este activat. Trebuie sa aflam mai multe informatii, sa-l testam, sa-l avem.

De exemplu, gandeste-te la relatia ta.

La inceput a fost foarte intensa. Invatati continuu lucruri noi unul despre altul, aveti parte mereu de experiente noi: prima intalnire, prima data cand ati facut dragoste, prima vacanta impreuna. Si lista poate continua, completata cu noi experiente si surprize.

In timpul acestei etape, partenerul te intoxica deoarece, intr-un anume sens, are efectul unui drog. Experienta voastra iti activeaza sistemul dopaminic. Aceasta noutate iti afecteaza creierul intr-un mod cat se poate de real, facandu-te dependent emotional de aceasta persoana. Functioneaza si invers, de asemenea. Partenerul devine dependent de noutate si sa descopere cum e sa fie cu tine.

Dar ce se intampla dupa cativa ani?

Acesta este motivul pentru care majoritatea relatiilor un dureaza: in fazele initiale, relatia este contruita pe fundatia descoperirii, ceea ce conduce la accelerari dopaminice. Chiar daca nu poti spune ca acesta este cel mai bun scenariu pentru o conexiune profunda si de durata, cu siguranta poate creea o conexiune puternica de suprafata cu cineva.

Apoi, in timp ce relatia progreseaza, continui sa inveti lucruri noi despre aceasta persoana, si ea invata mai multe despre tine. Descoperirile devin din ce in ce mai putine. Accelerarile dopaminice incep sa-si piarda combustibilul. Unul din voi incepe sa se uite in alte parti pentru a-si hrani aceste sentimente ale noutatii, neglijand relatia voastra.

Majoritatea relatiilor nu rezista deoarece pierd acel lucru care le tinea legate in etapele initiale.

Deci ce putem face pentru a evita sa ne lovim de aceasta problema? Depinde de cateva lucruri:

Asigura-te ca relatia voastra este bazata pe ceva mai profund decat sistemul dopaminic.

Cele mai multe relatii nu dureaza deoarece pur si simplu nu reusesc sa treaca de acea etapa de suprafata.

Acest lucru este perfect normal - multe relatii esueaza - dar daca iti doresti ca a ta sa dureze, atunci trebuie sa construiesti o conexiune suficient de profunda pentru a rezista la sentimentul de dependenta fata de "relatia noua".

Creste-ti continuu relatia.

Multe persoane au limite cand sunt intr-o relatie. Lasa o persoana sa avanseze doar pana la aceste limite, apoi o mentin acolo.

Cu cat asti de mai multa vreme cu cineva, cu atat trebuie sa ii dai mai mult acces in viata ta. Sa ii acorzi mai multa incredere. Sa impartesesti mai multe cu el/ea. Sa fii mai mult tu insuti(insati). Sa porti mai putine masti.

In acest fel, partenerul poate descoperi mai mute despre tine, iar tu poti crea multe din acele sentimente de "nou". Daca pastrezi barierele, nu permiti relatiei sa se dezvolte. Cand ceva nu se dezvolta, adesea moare.

Continua sa cresti ca persoana.

Nu inceta niciodata sa inveti si sa incerci sa-ti imbunatatesti propria persoana. Nu numai ca viata va fi mai interesanta, dar si tu vei fi mai interesant pentru cei din jur. Cu cat vei aduce mai multe idei noi in relatie, cu atat va fi aceasta va fi mai proaspata.

Cele mai multe relatii esueaza. Acesta este adevarul dureros. Dar nu acesta trebuie sa fie scenariul in cazul tau.

Daca intelegi ce a aprins initial relatia si stii cum sa pastrezi acea flacara vie, atunci cu adevarat vei putea gasi o persoana deosebita si veti putea fi fericiti impreuna toata viata.
Acest articol este proprietatea matrimoniale.ro si nu poate fi reprodus, partial sau total, fara acordarea creditului si publicarea link-ului catre sursa. Daca v-a placut puteti sa-i dati Share pe Facebook folosind butonul de mai sus.

Comentarii

poza alex447

alex447

  • Publicat Acum peste 2 luni
asteptari nerealiste ... ha (HA !) ... pai hai sa spunem lucrurilor PE NUME:

0) preconditie = BANUL !

1) conditia nr. I = OBEDIENTA !
2) conditia nr. II = inghitit orice MIZERII !

si in aceste conditii, ma rog ... CINE isi mai doreste o relatie ???
matrimoniale - membru fara poza

CalinDan

  • Publicat Acum peste 2 luni
Hah,
uite pentru ca AZI este diferenta mare de repere, si diversitate foarte mare de tipologii umane, si avem superficialitatea modernitatii (respectiv: mai bine schimb decat sa repar/sa fac sa functioneze)
interactiunile sunt mult inferioare celor din secolul precedent, iar asteptarile nerealiste
cod de securitate