Articole

articol matrimoniale, sfaturi femei barbati
Cu scuze mestesugite ajungi departe.

Ai facut ceva si ti-ai ranit partenerul? Intentionat sau neintentionat. Oricum, l-ai ranit serios? Vrei sa spui „Imi pare rau” si sa-ti salvezi relatia?

Ai incercat sa-ti ceri scuze, sa-l faci sa vada lucrurile din perspectiva ta si sa-l faci sa inteleaga intentiile tale, toate fara rezultat?

Nu-ti pierde speranta! Exista 3 moduri de a-ti cere scuze care te vor ajuta sa-ti salvezi relatia.

Inainte de a incepe, este esential sa intelegi pentru ce trebuie sa-ti ceri scuze.

Ai facut ceva care a facut pe cineva sa sufere. Si pentru asta trebuie sa-ti ceri scuze. Pentru ca ai provocat durere acelei persoane, nu pentru ceea ce ai facut ca sa provoci durerea.

Am un prieten a carui sotie a ajuns intr-o zi acasa cu 30 de minute mai tarziu decat ora la care a promis ca va ajunge. Cei doi ar fi trebuit sa iasa cu niste prieteni de-ai lui, care nu erau din oras. Sotia a incercat sa ajunga acasa, dar a fost retinuta de o urgenta la serviciu.

Trebuia ea sa-si ceara scuze in aceasta situatie? Pentru ca a intarziat din cauza serviciului. Nu putea controla acest lucru.

Desigur, e o situatie in care trebuia sa-si ceara scuze! De ce? Nu pentru ca a fost retinuta la serviciu, ci pentru ca l-a ranit prin faptul ca nu a ajuns acasa cand a spus ca va ajunge.

Vezi diferenta? Important e ca l-a ranit. Nu conteaza ce a facut ca sa il raneasca. Pentru durerea provocata iti ceri scuze. Intelegi?

Acum ca vei spune „Imi pare rau”, iata trei modalitati de a o face si de a-ti salva relatia:

1. Spune: „Imi pare rau ca te-am ranit”.

Acesta este inceputul perfect cand vrei sa-ti ceri scuze. Recunosti ca ai ranit pe cineva. Partenerul va sti ca tu stii ca l-ai ranit, iar faptul ca recunosti deschis lucrul acesta va aplana imediat furia persoanei iubite.

Cea mai importanta parte a acestei propozitii este ca se termina cu „ranit” si ca nu continua cu „dar”. Daca vei continua explicand de ce ai intarziat si de ce nu esti vinovata, vei anula complet efectul primei parti a propozitiei. Complet.

Din nou, lucrul pentru care iti ceri scuze este ca ai ranit pe cineva. Chiar nu conteaza cum s-a intamplat acest lucru in acest moment. Deci, accepta situatia si cere-ti scuze pentru raul pricinuit.

2. Intreaba „Cum pot face sa nu se mai intample din nou?”


Acest lucru este foarte important deoarece permite persoanei pe care o ranesti sa poata hotari cum sa faci sa nu se mai intample acest lucru.

Cat despre prietenul meu, dupa ce s-a linistit atunci cand si-a dat seama ca ea a inteles cat de mult l-a ranit, s-a gandit la ce s-ar putea face diferit in viitor pentru ca partenera de viata sa nu-i mai provoace durere.

El a sugerat ca data viitoare, daca sotia stie ca va intarzia, sa il sune si sa-l anunte ca el sa poata schimba rezervarea. De asemenea, in acest fel ar sti ca ea si-a dat seama ca va intarzia si ca va da importanta acestui lucru.

Stiind toate aceste lucruri, partenera prietenului meu detinea toate datele necesare pentru a nu-si mai rani sotul pe viitor, cand urma sa intarzie. Acum depindea doar de ea sa utilizeze toate aceste informatii cand era cazul.

3. Intreaba: „Ce pot sa fac sa ma revansez?”

Acesta este partea placuta. Impacati-va.

Asadar, partenera prietenului meu a recunoscut ca l-a ranit si nu a incercat sa-si justifice comportamentul. Acum, ea voia sa stie ce putea face pentru a se revansa.

Inca o data, sotul, persoana ranita, detinea controlul. Nu control in sens dominator, ci control asupra modului in care putea influenta rezultatul situatiei. Avand acest control, prietenul meu a avut ocazia sa spuna ce il putea ajuta sa treaca peste momentul neplacut.

Partenera sa nu a trebuit sa ghiceasca, ceea ce a fost un lucru bun, pentru ca oamenii nu ghicesc intotdeauna bine.

Prietenul meu a sugerat o iesire scurta la o bere cu amicii, stabilind sa se intalneasca toti dimineata la micul dejun. El voia doar sa petreaca ceva timp cu prietenii sai, dar voia si ca ei sa o cunoasca pe ea. Acest plan a satisfacut ambele nevoi. Si astfel, el a fost multumit.

Intelegi acum cum cele 3 moduri de a spune „Imi pare rau” iti vor salva relatia? Cum faptul ca recunosti ca ai ranit pe cineva si ca vrei sa te revansezi reprezinta cheia acestui lucru?

Din nou, cheia pentru o scuza perfecta este sa recunosti ca iti ceri scuze pentru raul pricinuit si nu pentru comportamentul care a dus la asta. Ai ranit pe cineva si de asta trebuie sa iti ceri scuze, indiferent cat de mult crezi ca nimic nu se putea face pentru a evita situatia sau ca nu a fost vina ta.

Asa ca, hai, cere-ti scuze! Din suflet. Continuati impreuna intr-un fel care sa conteze.
S-ar putea sa iti schimbe viata. Incearca. Vei vedea.
Acest articol este proprietatea matrimoniale.ro si nu poate fi reprodus, partial sau total, fara acordarea creditului si publicarea link-ului catre sursa. Daca v-a placut puteti sa-i dati Share pe Facebook folosind butonul de mai sus.

Comentarii

cod de securitate