Articole

articol matrimoniale, sfaturi femei barbati
Este mai interesat de persoana lui decat de tine?

Oamenii sanatosi majoritatea timpului sunt intr-o stare pozitiva. Pot trece peste incercarile vietii cu zambetul pe buze. De asemenea, sunt si buni ascultatori. Atunci cand le spui ceva, acestia aud si iau in serios ceea ce ai spus. Reusesc sa aiba grija de ei, si in acelasi timp, sa raspunda cu generozitate si compasiune.

Din pacate, acelasi lucru nu poate fi spus si in ceea ce priveste narcisistii. Ce inseamna "narcisist"? Barbatii narcisisti vor ca totul sa fie asa cum isi doresc ei, nu ofera suficienta atentie pentru ceea ce isi doresc alte persoane si au personalitati destul de dificile. Daca nu faci cum vor ei, cel mai probabil se vor enerva.

Aceasta este o scurta explicatie a principiilor de baza ale tulburarii narciciste de personalitate. Daca iesi cu cineva care arata semne de naricisism, astea ar putea fi semne majore de avertizare cu privire la relatia ta. Iata cateva indicii dupa care ar trebui sa te uiti:

1. Nu ii pasa de ceea ce simti tu, de gandurile si de ideile tale.

"Ceea ce vreau, gandesc sau cred eu este tot ce conteaza, asa ca nu ma obosesc sa iau in serios ceea ce spui tu, mai ales daca parerea ta este diferita de ideile sau preferintele mele."

Narcisistii cred ca ascultarea este ca si cum ai fi un portar de fotbal: dau deoparte ceea ce spun altii, in loc sa lase ideile acestora sa intre intr-o zona comuna de informatii. Daca exprimi o idee buna, sa nu te astepti la o recunoastere din partea unui narcisist profund inradacinat. Dar exista sansa sa enunte ideea ta mai tarziu ca si cum ar fi fost a lui.

2. Totul este despre el, mereu.

"Din moment ce eu stiu mai multe, sunt mai destept si mereu am dreptate, eu vorbesc cel mai mult, si subiectul discutiilor sunt in principal eu. De aceea ocup cea mai mare parte din conversatii."

Persoanele narcisiste sunt, uneori sau chiar destul de des, generoase. Partea dificila vine atunci cand ceea ce isi doresc ei este in contradictie cu ceea ce vrei tu. In acel moment, totul este despre ei – ce isi doresc, nevoile lor, nu ale tale.

3. El nu traieste dupa regulile altcuiva.

"Eu pot sa am aventuri, pot sa nu stau la coada si sa trec in fata, pot sa nu imi platesc taxele si sa ignor regulile care stau in calea lucrurilor pe care mi le doresc eu."

Persoanele naricisiste sufera de ceea ce se numeste "Sindromul barbatului inalt." Se considera speciali si superiori altora, astfel incat cred ca regulile nu li se aplica si lor.

4. Nu vrea sa auda despre problemele tale.

"S-ar putea sa ma enervez daca insisti sa imi povestesti problemele tale. Problemele tale suna ca o critica la adresa mea si e posibil sa te ranesc in replica."


Narcisistii cred ca lumea se invarte in jurul lor, asa ca daca vei incerca sa spui ceva cu privire la sentimente cum ar fi tristetea sau anxietatea prin care treci, exista posibilitatea sa perceapa acest lucru ca si o critica la adresa lor. Daca nu iau personal ceea ce simti, tot va fi putin probabil sa iti raspunda cu multa empatie. Exista sanse mai mari de a reactiona cu suparare decat cu compasiune deoarece considera ca atentia trebuie orientata inspre ei, nu inspre alte persoane.

5. Atunci cand va certati, mereu este vina ta.

"Sa nu te astepti sa imi cer scuze sau sa imi admit vina. Eu sunt deasupra altora si mai presus de reprosuri."

Refuzul de a-si asuma responsabilitatea pentru greseli merge mana in mana cu rapiditatea de a arunca vina asupra altora. Stai departe de persoane care invinovatesc sau ignora-le. Altfel, pot fi foarte demoralizante. De asemenea, fii realista cu privire la capacitatea lor de a se schimba. De cele mai multe ori sunt slabe sanse sa isi transforme obiceiurile proaste in obiceiuri bune deoarece nu invata din greselile lor.

6. Daca este nervos, este si din vina ta.

"M-ai enervat. Sunt nervos numai fiindca tu ____!"

Din nou, invinuirea altora este un mod narcisist de sustinere a valorilor proprii. Dar pazeste-te sa nu te enervezi pe un narcisist; va raspunde cu furie. Se poate enerva pe tine (fiindca este vina ta ca el e nervos), dar se poate dezlantui iadul daca indraznesti sa lasi sa se vada si cel mai mic semn de enervare fata de el.

Daca oricare dintre aceste tipuri de comportament ti se par familiare, uite ce poti sa faci:

1. Fii atenta la semnele de narcisism din tine insati.
 
Narcisismul este in esenta format din sabloane de obiceiuri, iar obiceiurile se pot schimba. Constientizarea propriilor tendinte iti poate da puterea de a observa si remedia derapajele de comportament.

2. Nu te panica daca cunosti o persoana care este narcisista.
 
Ai putea beneficia de schimbarile cu privire la modurile in care reactionezi de obicei fata de acea persoana. De exemplu, daca narcisistul tau preferat este predispus la furie, da-te la o parte din calea lui. Iesi din acea situatie in mod elegant, timp de cateva minute, acordandu-i timp sa se racoreasca. Spune doar "Ma duc sa beau niste apa. Ma intorc imediat."

3. Nu o lua in mod personal.

Nu uita, pietrele verbale pe care le arunca unii atunci cand sunt nervosi, nu reprezinta ceea ce simt in situatii emotionale normale. De fapt, verifica daca criticile ;a adresa ta nu sunt cu adevarat bune descrieri ale persoanei din gura careia au iesit. De exemplu, verifica daca sunt ceea ce psihologii numesc proiectii. (Totusi, ia in serios amenintarile persoanelor abuzive).

4. Repeta.

Ai probleme in a-ti face auzita parerea? Spune-o din nou. Sau intreaba, "Deci ce anume din ceea ce am spus ai inteles?"

5. Devino un maestru la rezolvarea problemelor din care ambele parti sa aiba de castigat.

Daca iti asumi un rol de lider in a te asigura ca atat preocuparile tale cat si ale lui devin importante, vor exista mai putine sanse de a te da batuta numai pentru a ii pastra calmul.

6. Ramai calma.

Oricine este un ascultator mai bun atunci cand se afla intr-o stare de spirit pozitiva. Daca vei lasa ca un conflict sa degenereze, acest lucru va creste sansele ca amandoi sa cadeti intr-o capcana narcisista in care niciunul nu mai asculta ce se vorbeste.

Care este concluzia? Daca poti vedea si numi problema, sansele de a-ti da seama cum sa te comporti intr-o situatie generata de narcisism vor creste. Acest lucru este important, deoarece multi dintre cei mai simpatici si de admirat tipi din lume tind sa aiba obiceuri narcisiste.

Nu trebuie sa renunti la ei, trebuie doar sa devii mai inteleapta.
Acest articol este proprietatea matrimoniale.ro si nu poate fi reprodus, partial sau total, fara acordarea creditului si publicarea link-ului catre sursa. Daca v-a placut puteti sa-i dati Share pe Facebook folosind butonul de mai sus.

Comentarii

cod de securitate