Articole

articol matrimoniale, sfaturi femei barbati
Iubirea nu este un sentiment de care se poata bucura oricine, indiferent de gradul sau de maturitate, sustine Eric Fromm. Iubirea sanatoasa e o arta ce se deprinde, una ce necesita cunoastere si efort…nu e doar o senzatie placuta « care te incearca daca ai aceasta sansa ».

Desi azi multe persoane sunt intr-o permanenta cautare a unui suflet pereche, desi multe persoane viseaza dupa iubirea adevarata, privind cu jind catre idealuri romantice din filme sau carti de dragoste, notiunile de baza despre ceeea ce reprezinta o iubire sanatoasa sunt adesea ignorate.

Multe persoane sunt nefericite pentru ca nu au gasit inca o "persoana potrivita" care sa-i iubeasca. Ca atare, pentru a-si spori probabilitatea de a intalni acea "jumatate potrivita", persoana se straduie sa devina mai interesanta, mai atragatoare, mai amuzanta sau poate mai puternica, mai bogata (in cazul barbatilor). Desi aceste eforturi iti pot spori sansele de a avea mai multi prieteni (sau asa-zisi "prieteni"), nu reprezinta elementul esential pentru gasirea "jumatatii tale".

De fapt reusim sa ne gasim sufletul pereche numai atunci cand aflam satisfactia autentica, plina de smerenie, de a-l indragi pe cel de langa noi cu o iubire sanatoasa. Insa, intr-un fel, chiar ideea cautarii "jumatatii" ne indeparteaza de la o iubirea sanatoasa. Asta deoarece ne indeparteaza de la gandul ca o "jumatate" poate exista sau functiona de una singura. Aceasta idee te apropie mai mult de imaginea unui element pe care l-ai pierdut pe parcursul unei existente anterioare si pe care te stradui acum sa-l regasesti.

Ii voi dezamagi pe cei ce sunt adeptii reincarnarii sau a conspiratiilor universale, dar multe din aceste persoane fac mai degraba eforturi de a gasi acel "element pierdut", decat de a afla "un fel de a fi", care sa-i apropie de un suflet pereche, ce poate exista si independent de ei. Pentru a iubi sanatos e necesar sa pornim de la a accepta ca iubirea este o activitate, nu o emotie pasiva. Nu e suficient sa astepti doar pe un site de matrimoniale ca Dumnezeu sa-ti dea o iubire sanatoasa (oricat de performant ar fi acel site). De cele mai multe ori Domnul iti da...dar nu-ti pune in traista (poti sa citesti aici mai multe despre asta). Iubirea si comunicarea sanatoasa o arta ce trebuie deprinsa la fel ca oricare alta.

La fel ca in orice arta, incepi prin a invata teoria...si te felicit ca ai facut deja inca un pas, citind acest articol. Insa in primul rand imbinarea realitatii cu teoria, constientizarea exercitiului cotidian al iubirii, poate diferentia o performanta foarte buna de una mai putin buna. Pentru acesta sesiunile de psihoterapie pot sa-ti fie de folos, deoarece poti evalua ce nu a mers suficient de bine in iubirile tale si ce ai putea ameliora in comunicarea dintre sexe. 

Dr Rares Ignat
psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata ta
http://psihoterapiefamilie.ro
Acest articol este proprietatea matrimoniale.ro si nu poate fi reprodus, partial sau total, fara acordarea creditului si publicarea link-ului catre sursa. Daca v-a placut puteti sa-i dati Share pe Facebook folosind butonul de mai sus.

Comentarii

poza Psihoterapeut_Rares_Ignat

Psihoterapeut_Rares_Ignat

  • Publicat Acum peste 2 luni
Esti haois Marte cu dubiile legate de paternitate happy. Ideea e ca noi barbatii suntem de obicei mai inclinati catre zona de performanta. E adevarat ca in ultimii ani situatia incepe sa se schimbe, odata cu modificarea rolului femeii in societate.

Asta face intr-o oarecare masura adevarata si remarca lui ew_flex...nu intepatura legata de termenul psiholog, ci afirmatia ca si femeile pot incerca azi sa devina mai puternice si mai bogate pentru a fi mai atractive pentru barbati.

Voi ce spuneti, care e raportul actual femei/barbati la capitolul de a cere cu insistenta copiilor sa merite iubirea materna/paterna primita?
poza ew_flex01

ew_flex01

  • Publicat Acum peste 2 luni
fara suparare, cand vad asa ceva: persoana se straduie sa devina mai interesanta, mai atragatoare, mai amuzanta sau poate mai puternica, mai bogata (in cazul barbatilor), plec de la presupunerea ca ologul psihic, sorry, psihologul vine ori din romania, ori este cetatean al balcanilor. exista si femei bogate care isi doresc barbati (sa priceapa cine este in stare)
poza Psihoterapeut_Rares_Ignat

Psihoterapeut_Rares_Ignat

  • Publicat Acum peste 2 luni
@ Elena: E bine ca intelegi nevoia de independenta a barbatilor. De cele mai multe ori si barbatii apreciaza ca partenera lor sa aiba o zona semnificativa de independenta si sa nu ignore propriile nevoi.

@ Marte: In evaluarea unei tendinte sau a unei caracteristici de grup, extremele de care spui sunt de obicei eliminate. E adevarat ca nu poti, si nici nu e recomandat, sa generalizezi o afirmatie: ex 'toate mamele au o dragoste necodnitionata' dar poti spune ca de obicei dragostea lor e neconditionata
poza ElenaL

ElenaL

  • Publicat Acum peste 2 luni
Rares, niciodata o iubire nu inseamna control. Fiecare individ, femeie sau barbat, are nevoie de libertatea sa.
poza Psihoterapeut_Rares_Ignat

Psihoterapeut_Rares_Ignat

  • Publicat Acum peste 2 luni
@ Elena : da, se poate ca barbatii cu o iubire matura sa fuga de o iubire neconditionata de tip matern…pentru ca nu cauta asta. Se sperie pentru ca iubirea materna inseamna adesea pentru ei si un control al actiunilor, o ingradire a propriei individualitati.

@Marte : iubire neconditionata e tipul de iubire oferita de o mama, ce face totul pentru copilul ei. Imi place sa cred ca mai exista astfel de mame. Spre deosebire de ele, iubirea paterna e frecvent (nu mereu) conditionata si trebuie sa fie ‘meritata’. Nu e de mirare ca multe persoane tanjesc dupa iubirea materna si in perioada vietii de adult iar pentru unii e foarte greu sa se desprinda de aceasta iubire, ce ofera recompense pentru neajutorare. O persoana cu o dragoste matura, evita sa iubeasca doar cu iubirea paterna, poate prea aspra, dar evita si sa iubeasca in totalitate cu o iubire neconditionata materna, ce ar putea impiedica dezvoltarea individualitatii.
poza Psihoterapeut_Rares_Ignat

Psihoterapeut_Rares_Ignat

  • Publicat Acum peste 2 luni
@uitucul : multe cupluri ce vin pentru rezolvarea unor conflicte aparent ireconciliabile, au chiar acesta perceptie…ca relatia e o tranzactie bazata pe negocierea interesului si a placerii. De obicei barbatul e cel ce are adanc inradacinata aceasta perceptie. De multe ori insa, pentru femeie aceasta conceptie e chiar principalul obstacol ce sta in calea relatiei de cuplu.

@ nisina : asa e sufletele pereche se pot forma, reciproc, dupa ce se intalnesc, nu exista dinainte (cel putin asa cred si eu)

scuze in avans pt eventualele greseli de ortografie.

Dr Rares Ignat
psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata ta
http://psihoterapiefamilie.ro
poza ElenaL

ElenaL

  • Publicat Acum peste 2 luni
"Cu alte cuvinte floridorin, iubesc pentru ca imi face placere sa te iubesc si nu pentru a primi iubirea ta...bineinteles insa ca e important sa fii realist si sa-ti dai seama care e reactia celuilalt la afectiunea ta. "

Atunci cand iubesti neconditionat, cand nu ai un motiv sa-l iubesti pe celalat, cand ii iubesti respiratia, cand ii iubesti mirosul pielii, cand iubesti chioar greselile pe care le face, celalat se sperie si fuge, in cele mai multe cazuri.

Societatea si evolutia insclusiv noile standarde s-au schimbat, in zilele nostre. Nu prea mai exista iubire neconditionata.
poza Psihoterapeut_Rares_Ignat

Psihoterapeut_Rares_Ignat

  • Publicat Acum peste 2 luni
Asa e Angel teama de nu suferi din nou e un motiv foarte prezent. Nu as spune insa ca iubirea e o lupta, pentru ca in daruirea de care spui e deosebit de important sa tii cont si de propria persoana. Intr-o lupta faci ma ales ce nu-ti place si ignori adesea propriile nevoi. Iubirea matura sanatoasa e neconditionata...nu iubesc pentru a fi iubit, dar in acelasi timp difera de iubirea neconditionata materna, ce adesea sacrifica propriile nevoi. Cu alte cuvinte floridorin, iubesc pentru ca imi face placere sa te iubesc si nu pentru a primi iubirea ta...bineinteles insa ca e important sa fii realist si sa-ti dai seama care e reactia celuilalt la afectiunea ta.
poza floridorin

floridorin

  • Publicat Acum peste 2 luni
Eu apreciez articolul,dar imi permit sa intreb nu este importanta in relatia de iubire Activa,actiunea ambelor parti,pt,ca de multe ori unul iubeste,iar altul se lasa iubit?Multumesc si pt,articol si pt,opinii,DFNis
matrimoniale - membru fara poza

dinu_marian

  • Publicat Acum peste 2 luni
@marte- din experienta pe care o am nu pot decat sa iti dau dreptate.
Totusi crezi ca exista persoane care iubesc neconditionat sa zicem?
cod de securitate