Articole

articol matrimoniale, sfaturi femei barbati

Toleranta vs Intoleranta

Articolul mi-a fost inspirat de aparitia in ultima perioada, a unor bloguri si comentarii intolerante la adresa altor parteneri de site, sau grupuri de oameni, de etnii, religii, cultura , idei emanate etc.

Hai sa incepem cu prima zi , 16 noiembrie 1995, declarata de UNESCO, « Ziua internationala pentru toleranta ». Spicuind din « Carta Natiunilor Unite », « Constitutia UNESCO » si « Declaratia universala a drepturilor omului », pentru a reafirma credinta in drepturile fundamentale ale omului, in demnitatea si valoarea persoanei umane, pentru a salva generatiile viitoare de flagelul razboiului, noi trebuie sa practicam toleranta si sa traim in pace unul cu celalalt, ca buni vecini. Fiecare dintre noi are dreptul la libertate de gandire, constiinta, religie, opinie, expresie, preferinte intime. Numai educatia poate promova intelegerea, toleranta si prietenia intre toate natiile, intre toate grupurile rasiale sau religioase.

E clar ca intoleranta provine din ignoranta. A nu se uita niciodata ca intoleranta a stat la baza ideologiei naziste!

Da, eu sunt alarmata de cresterea actuala a actelor de intoleranta, violenta, terorism, xenofobie, nationalism agresiv, rasism, antisemitism, excludere, marginalizare si discriminare indreptate impotriva minoritatilor nationale, etnice, religioase si lingvistice, refugiati, lucratori migranti, imigranti si a grupurilor vulnerabile in termeni sociali, precum si acte de violenta si intimidare comise impotriva persoanelor care isi exercita libertatea de opinie si de exprimare, toate amenintand consolidarea pacii si democratiei atat la nivel macro, national si international, dar si la nivelul nostru, ca participanti activi la viata matriland-ului.

Hai sa incepem toti, acum si aici, sa nu mai acceptam condescendent sau cu indulgenta, intoleranta pe site, sa introducem respectul, acceptarea si aprecierea diversitatii tuturor culturilor, formelor noastre de expresie si moduri de a fi umani. In definitiv, toleranta este armonia in diferenta. Ea este stimulata de cunoastere, deschidere, comunicare , libertate de gandire, constiinta si credinta . Noi suntem liberi sa aderam la propriile convingeri si sa acceptam ca si ceilalti au dreptul sa adere la ale lor.  Toti avem dreptul sa fim asa cum suntem, opiniile noastre nu trebuiesc impuse altora. Desi pot exista momente in viata ta cand trebuie sa fii intolerant cu unii oameni, de exemplu cu abuzatorii, ca regula generala, persoanele care au obiceiuri intolerabile de comportament sau atitudine, sunt cei care au cea mai mare nevoie de dragostea noastra sub forma de intoleranta ferma fata de comportamentul lor inacceptabil.

Boon, pana acum ne-am edificat perfect ce este toleranta si intoleranta. Reiese clar ca intoleranta are o reputatie proasta dar, va voi surprinde. Sunt sigura ca ceea ce urmeaza este o alta abordare a intolerantei, la care nu v-ati fi asteptat. Sper sa fiti de acord cu cele ce urmeaza.

Intoleranta fata de persoanele care exprimă în mod obisnuit opinii negative sau pesimiste. Urmarirea visurilor noastre si atingerea scopurilor noastre sunt destul de greu de realizat pe cont propriu. Daca incercam sa inotam in amonte in timp ce unii arunca cu pietre in noi, drumul nostru va fi in mod inutil mai greu. De aceea nu trebuie sa toleram in preajma noastra oameni care in mod obisnuit se indoiesc si critica. Alege pe cei care au incredere in tine si in intelepciunea ta! Cei care tolereaza pesimismul lor sau al altora, sunt cei care voluntar urca pe muntele vietii cu un brat legat la spate si un picior taiat. A nu se confunda cu pesimismul reiesit din intuitie, intelepciune, care este de fapt prudenta. Optimismul nu este lene intelectuala. Gandirea pozitiva nu te iarta de la responsabilitate sau o auto-evaluare onesta a abilitatilor , angajamentelor si a faptelor tale. Nu te scuza de la munca grea de pregatire. Optimistii cumpara in continuare asigurari de viata! Dar pentru pesimismul sine qua non, ce creeaza caverne adanci de dificultate intre tine si visurile tale, o intoleranta robusta si ferma, linistita si respectuoasa poate fi raspunsul cel mai adecvat.

Intoleranta fata de URA! Nu tolera glumele si comentariile rasiste. Nu accepta ghimpi de ura aruncate spre tine sau pe altii. Niciodata sa nu privesti in alta parte sau sa scuzi batausul, indiferent de originea lui. Daca faci altfel, permiti si abilitezi ura, iti dai acordul tacit cu privirea la un comportament intolerabil. Sa nu tolerezi niciodata propria ura. Ura este un cancer care trebuie indepartat inainte de a metastazia in maduva osoasa a sufletului tau. Dar fii atent, sa nu acuzi fiecare dezacord cu tine ca fiind motivat de ura. Fii tolerant cu ideile oponente, chiar daca esti intolerant fata de ura care poate motiva pe cei care le articuleaza.

Intoleranta fata de NECINSTE. Nu accepta minciuni.Nu le spune. Nu le accepta. Traieste-ti viata in asa fel incat sa nu simti nevoia de a te ascunde in spatele lor. Nu permite altora (tie), posibilitatea de a se cuibari in propria lor lasitate.

Intoleranta fata de IPOCRIZIE. Nu face altuia ceea ce nu-ti place sa ti se faca tie. Tu nu poti impune un set de reguli altora fara ca sa le respecti si tu. Asta este ceea ce se numeste ipocrizie. Ipocrizia este actul de a trai o minciuna, pretinzand a fi ceva ce nu esti, sau a obliga pe altii sa traiasca dupa un anumit set de reguli pe care tu le respingi pentru tine. Sau cum se zice, una zici si alta faci! E clar ca daca tolerezi ipocrizia la altii si tu poti fi ipocrit. Dar nu trebuie sa uitam ca ipocrizia nu este acelasi lucru cu inconsecventa sau slabiciunea umana. Noi trebue sa fim toleranti cu oamenii inconsecventi care incearca sa se ridice la valorile lor si intoleranti cu cei care incearca sa se ascunda in spatele valorilor incercand sa le impuna altora.

Intoleranta fata de SCUZE. Stai departe de otrava pe care o intruchipeaza scuzele. Furnizeaza motive si nu scuze. Motivele inseamna a da socoteala, in timp ce scuzele justifica. Motivele accepta responsabilitate, in timp ce scuzele cauta sa fixeze vina pe reverul altcuiva. Motivele explica, in timp ce scuzele incearca sa distraga atentia si sa se ascunda motivul. Fiecare dintre noi este responsabil pentru deciziile pe care le ia. Trebuie sa fim plini de compasiune si iertare pentru toti cei care gresesc, numai asa putem sa acceptam responsabilitatea pentru alegerile noastre, dar intolerant fata de  scuzele cu care unii incearca a se ascunde iresponsabil.

Intoleranta fata de CANCAN. Daca nu suntem intoleranti fata de barfa, aceasta va deveni un fel de piatra aruncata intr-o balta, care va tulbura apele, si va produce in acelasi timp unde, raspandindu-se in intreaga societate si imprastiind otrava. Barfa este un fel de lasitate. Refuza sa o tolerezi. Lasitatea moare in lumina. Aprinde tu lumina!

Intoleranta fata de PIERDEREA DE TIMP.
Respectul pe care il ai pentru tine si pentru altii se vede perfect in modul in care tratezi timpul tau si al lor. A nu se intelege gresit, socializarea si recreerea nu sunt deseuri de timp. Acestea sunt esentiale pentru a te reinnoi, imprieteni si experimenta multe dintre micile bucurii ale vietii. Dar a petrece ore in sir fara nici un efort special, pentru activitati nesimnificative pentru viata ta sau a celor de langa tine, inseamna ca intelegi fundamental gresit ceea ce reprezinta folosirea cu intelepciune a timpului tau si al lor.

Intoleranta fata de NERECUNOSTINTA. Ingratitudinea este o forma deosebit de urata a egoismului. Ea inseamna indiferenta fata de bunatatea altora si fata de gandirea si faptele bune ale celorlalti. Nerecunostinta este intolerabila, deoarece aceasta nu reuseste sa recunoasca umanitatea persoanei care a facut ceva bun.

Intoleranta fata de AUTOCONDAMNARE.
Cuvintele pe care le folosim atunci cand vorbim cu noi insine sau despre noi insine conteaza foarte mult pentru viata noastra. Niciodata noi nu vom face ceea ce consideram ca nu putem in veci realiza. E clar ca tonul si sensul cuvintelor pe care le folosim in dialogul nostru intern ne formeaza ca oameni, ne afecteaza atitudinea si reactiile fata de viata noastra. Atunci cand ne criticam si ne condamnam vom incepe sa credem ca suntem mai putin vrednici, mai prejos decat cei din jurul nostru, subaprecierea va duce la o viciere a vietii noastre, inclusiv cea intima. Subaprecierea noastra nu trebuie tolerata sub nici o forma.  Tolereaza greselile si imperfectiunile umane dar nu tolera dispretul de sine abuziv.

Intoleranta fata de FRICA. Frica de intepaturi de albine este normala in cazul in care esti alergic si te afli la marginea unui camp de flori unde roiesc roiuri de albine sau viespi, dar nu e normala daca te impiedica sa mai iesi din casa. Contextul si gradul de periculozitate sunt factori importanti de luat in considerare atunci cand se evalueaza starea de sanatate psihica a fricii tale. Dar aici sunt cateva intrebari de baza care ar trebui sa ajute:
  • Frica limiteaza capacitatea de a-ti trai viata la maxim?
  • Frica te sfasie din interior?
  • Frica afecteaza relatiile, respectul de sine, performanta in munca, sta in calea vietii tale?
  • Frica este cronica si debilitanta?
  • Frica a ajuns sa te controleze?
  • Frica este coplesitoare?
Daca raspunsul este « da » la oricare dintre aceste intrebari, poti incerca sa scapi singur de ea. In cazul in care nu poti, trebuie sa ceri ajutor specializat. Amintesc ca frica este doar un obstacol perceput in calea pe care doresti sa calatoresti. Ea nu te controleaza. Nu e nimic mai mult decat un sentiment, un raspuns emotional la un rezultat perceput. Schimba perceptia si teama incepe sa se disipeze.

Ar fi minunat daca ati incerca sa postati gandurile voastre privind acest subiect in comentarii pertinente. Ce ati adauga la aspectele negative ale intolerantei existente intre partenerii de site si la lista aspectelor pozitive ale intolerantei din viata noastra?

Acest articol este proprietatea matrimoniale.ro si nu poate fi reprodus, partial sau total, fara acordarea creditului si publicarea link-ului catre sursa. Daca v-a placut puteti sa-i dati Share pe Facebook folosind butonul de mai sus.

Comentarii

cod de securitate