elefant.ro

Regulament
Bloguri

Poate nu știați

Pe la 1800, toată po****ția Terrei, după 2 milioane de ani de evoluție și istorie, era de aproximativ un miliard de oameni. Asta după ce, în între anii 1300-1350, Marea Foamete și Moartea Neagră, adică ciuma bubonică, omorîseră vreo 200 de milioane de locuitori ai planetei, de rămăseseră pe tot Pămîntu` doar vreo 370 de milioane de locuitori. Puțin mai mult decît au S.U.A. acum.

În doar 200 de ani, de la 1800 și pînă azi, po****ția Pămîntului a crescut de la 1 miliard la aproape 8 miliarde. Cînd m-am născut io, prin `63, erau doar vreo 3 miliarde.

Ca astea 8 miliarde de oameni să nu guițe prea rău de foame, în ultima sută de ani suprafața terenurilor irigate și cultivate s-a mărit de 6 ori, iar productivitatea terenului a crescut de 3 ori. Agricultura modernă, prin îmbunătățirea uneori genetică a soiurilor tradiționale de grîu, porumb și orez a făcut ca producția de cereale să crească de 5 ori. 40% din această creștere este datorată îngrășamintelor chimice.

Cu toate astea, tot în ultima sută de ani se estimează că au murit de foame, din diferite cauze, aprox. 120 de milioane de oameni.
Din care, ca exemplu, aproape jumătate în China. Între 20 și 45 de milioane doar cînd, între 1958-1961, a fost declanșată industrializarea rapidă în defavoarea agriculturii. La care s-ar putea adăuga în jur de 30 de milioane de pierderi de sarcină sau „nașteri nereușite” datorate subnutriției.

Pentru anul acesta, 2021, erau aproximate ca urmînd a fi cam 41 de milioane de muritori de foame în zonele defavorizate, pe tot globul.

Agricultura intensivă, fertilizanții chimici, ierbicidele, pesticidele și irigațiile au dus la deteriorarea solului, în unele zone acesta devenind necultivabil.
Peste 80% din producția de cereale este destinată creșterii animalelor de consum.
La ora actuală se consumă aprox. 200 de miliarde de animale, acvatice sau terestre, anual.

Cercetătorii în domeniu au calculat că Pămîntu` poate oferi condiții decente de viață, în mod sustenabil, adică pe termen lung, cu un consum și o utilizare a resurselor naturale fără a duce la epuizarea acestora sau la degradarea mediului înconjurător, doar pentru 8 miliarde de oameni.

În 2100 se presupunea că vom fi în jur de 10-11 miliarde. Mai vedem.big grin
Moderatori angel_angel39 Galateea admin

Comentarii

poza kaywaykla

kaywaykla

  • Publicat Acum 5 saptamani
Stavka...sunt curios cu ce nume romanesc poate fi asociat ca frecventa caci in literatura rusa,aia pe care am citit-o nu l-am intalnit.Ie nume de familie sau de botez?
Oricum apreciez creeatiile artistice pe care le purtati cu dv. si care reprezinta un adevarat tezaur postmortem,caci io am unu mai mic,un QR,ca sa nu mai scot telefonu.
Personal va asigur de tot sprijinul meu in realizarea dezideratului propus mai ales ca avem aspiratii comune...si io ma inchin seara inainte de culcare...aia cu lebedele zboara in zare,io ma uit iele dispare,are cea mai puternica incarcatura spirituala...fac si exercitii fizice in pozitia culcat,imi misc ochii de la stanga la dreapta si de sus in jos pana ma ia ameteala...pentru spirit nu mai am timp ca adorm,deh uman.
Acum va las,sperand ca va veti intelege cu membrii siteului care se bucura foarte mult cand apare o noua minge de ping-pong in arena.smug
poza Stavka

Stavka

  • Publicat Acum 5 saptamani
Ierarhizarile sunt ptr profani, le detest ptr că au la baza premize subiective. Nu mă raportez la alții niciodată și nu sufăr de sindromul păduchelui de a fi în frunte. Fruncea e altceva.
matrimoniale - membru fara poza

Cocosila

  • Publicat Acum 5 saptamani
Ai dreptate Sugestivule, e vina mea. big grin

Stavka, dacă-ți repugnă termenii și explicația lor larg înțeleasă și acceptată, atunci nu-i folosi. Iar dacă în modestia ta doreai să faci o ierarhizare... nu prea ți-a ieșit.
poza Stavka

Stavka

  • Publicat Acum 5 saptamani
Jaba citești in DEX dacă nu pricepi sau înghiți ce au mestecat alții.
In van citești la lumina stelelor dacă nu pătrunzi esența cerului.
Nu te limita la un univers balcanic că lumea e mai largă. Universul statal germanic avea puzderie de regi și un singur Kaiser împărătesc, iar exemplele pot continua.
Că să-ți dau un exemplu de dihotomie din lumea buna, doar Imperiul Britanic are un rege sau o regina. In general balcanismele și explicațiile din dicționare îmi repugnă.
matrimoniale - membru fara poza

Sug3stiv

  • Publicat Acum 5 saptamani
Poate pentru tine d-le coco si cei care au editat dictionarul limbi romane, rege e tot un drac cu imparat, fiindca pentru cei care au fost sau sunt, cum e cazu Mariei Sale Stavka, insemna cu totul si cu totul altceva. Stii...?! E cam ca realitatea aia matale pe care tot incerci sa "ma" convingi ca e la fel sau aceeasi cu a mea. laughing
matrimoniale - membru fara poza

Cocosila

  • Publicat Acum 5 saptamani
Io te sfătuiesc prietenește, și sper să nu te superi, ca la lectura aia de seară de care pomeneai, să încerci un DEX.
Asta pentru că: ȚAR, țari, s. m. Titlu dat împăraților Rusiei și regilor Bulgariei și ai Muntenegrului de la începutul evului mediu.
De unde rezultă că Rege, Țar sau Împărat îs tot un drac, doar niște nume diferite date unui monarh.
matrimoniale - membru fara poza

Sug3stiv

  • Publicat Acum 5 saptamani
Ce poate face o greseala de neatentie sau nuanta? happy))) Fertilizator e una sau nu big grin si fertilizant e alta... eu sunt convins ca Maria Sa Regele, la fertilizant s-a gandit cand a dorit sa scrie despre Biserica, cred. Care si din pacate dupa parerea mea cred ca nu mai e... nimic, fara credinta. praying

Va salut si eu Maria Voastra... cowboy
poza Stavka

Stavka

  • Publicat Acum 5 saptamani
Modestia mă caracterizează și am lăsat titlul de împărat sau țar altora.
Pe mine unul mă ia cu fiori când mă gândesc la veșnicie și împărăția cerurilor, rege e ceva mai omenesc chiar daca pare profan.
poza PisicaNeagra33

PisicaNeagra33

  • Publicat Acum 5 saptamani
Stu, vrei sa fii regina?
matrimoniale - membru fara poza

Cocosila

  • Publicat Acum 5 saptamani
Mde Stu, cît timp se mai găsesc d-ăia care se declară regi, au și fomeile dreptu` să se viseze regine.laughing
libris.ro