Regulament
Bloguri

In umbra lui Faust

Vestea a cazut ca un traznet asupra intregii comunitati. Si apoi, inca multe zile si chiar saptamani, intalnindu-se unii cu altii, intamplator sau nu, oamenii inca mai discutau despre tragicul eveniment si mai scormoneau in amanunte si detalii aflate in fel si chip, pe diferite cai. Prea multe lucruri nu se stiau. S-a aruncat in gol de pe acoperisul propriei case si a murit pe loc izbindu-se de caldaramul aleii din curte. Ambulanta a venit imediat doar ca sa constate decesul si sa transporte cadavrul la spital.
Era o mare personalitate a orasului, avea afaceri in mai toate domeniile. Imi amintesc de prima sa firma specializata in transporturi. Un inceput modest. Apoi firma s-a dezvoltat. A investit in comert cu masini, piese, a deschis un service, apoi o clinica medicala, apoi cateva farmacii, un hotel. Apoi am pierdut sirul afacerilor sale pentru ca oricum nu l-am intalnit niciodata personal dar, vrand-nevrand am asistat la discutii despre aceste afaceri. Unii il admirau pentru spiritul intreprinzator, pentru sutele de locuri de munca oferite comunitatii. Altii il invidiau si ii cautau in acelasi timp compania sau prietenia chiar, altii il dusmaneau, mai ales unii dintre cei ce lucrau pentru el. Altii erau indiferenti si il ignorau convinsi de superioritatea lor intelectuala, de bucuriile spirituale de care se bucura ei, adica cei initiati in de-ale culturii, el nefiind cu siguranta unul de-al lor.
Sinucigasii nu se bucura de slujba religioasa din partea bisericii, in cel mai bun caz de una in format simplificat, savarsita la groapa, cu un singur preot. Iar groapa se face undeva la marginea cimitirului sau chiar in afara acestuia. Nu e voie nici sa se traga clopotele. Biserica ia in considerare faptul ca cel care isi pune singur capat zilelor nu se mai poate intalni cu Dumnezeu, pentru ca el singur, prin decizia lui se desparte de cel ce i-a dat viata spirituala ca pe un dar si atunci slujba inmormantarii, care are ca scop tocmai reuniunea sufletului cu Dumnezeu isi pierde sensul. De data aceasta insa slujba a fost oficiata de un sobor de preoti, in cea mai veche si vestita biserica in curtea careia a si fost inmormantat in prezenta unui foarte mare numar de oameni. Dar sufletul? Intr-adevar, s-au rugat pentru el cu ravna si convingere, dar oare au fost si auziti?
Chiar daca nu m-am intalnit niciodata cu el, in schimb cu afacerile sale si cu cei ce lucrau pentru el m-am intersectat de cateva ori. Fie ca am calatorit cu un autobuz apartinand firmei sale de transport, fie ca am cumparat ceva de la una din farmaciile sale sau o piesa de la un magazin auto care ii apartinea, de fiecare data am fost surprins de raceala pe care o emanau acei oameni, de privirea lor indecenta si aroganta pe care atunci am considerat-o doar o lipsa de educatie si politete. Uneori raceala mi se transmitea si mie impreuna cu un vag miros de beci, de pivnita cu pamant pe jos, de tenebre. Sau doar mi se parea. Ciudat era si faptul ca multi dintre colaboratorii sai s-au sinucis, e adevarat ca in decursul a mai multi ani. Mai tarziu s-a aflat ca majoritatea angajatilor isi ipotecasera locuintele in favoarea lui, in calitate de garantii diverse. Apoi un prieten mi-a povestit cum a adus impreuna cu el primele camioane, vechi, de undeva din Europa. Stia si in ce an s-a intamplat. De atunci si pana la sinucidere au trecut exact douazecisipatru de ani. Tot atat a trait si Faust dupa ce a semnat cu sangele sau pactul cu Mefisto, prin care si-a vandut sufletul.
Moderatori angel_angel39 Galateea admin

Comentarii

poza Geagi

Geagi

  • Publicat Acum peste 2 luni
Sufletul zici ? Se întoarce de unde a venit , spre a i se deschide sau închide macazul spre viața veșnică .
Întrebi dacă preoții au fost auziți ? Da , cu siguranță .
Totul se aude , totul se înregistrează … gîndurile , vorbele , faptele . Mai ales gîndurile alea ascunse , nesimțite și
nenorocite pe care cei mai mai mulți dintre noi le au , pe care nu le rostesc , dar pe care le nutresc față de ceilalți
în ascuns și prin care de fapt își pecetluiesc singuri soarta pentru clipa judecății finale ce este în așteptare pentru
oricare ființă umană . Oricît de dibaci și de maestru ai fi , clipa adevărului vine .
Acolo , … sus , toate se vor revela și vor fi puse în balanță pe cîntarul nemuririi , deoarece procesul de curățire
universală a început de mult și , este irevocabil . Ce este curat , e separat de ce este murdar . E logic .
Unii , vor avea surprize mari . Mari de tot .

https://youtu.be/0Fzyj66lSto happy
matrimoniale - membru fara poza

rashela

  • Publicat Acum peste 2 luni
Mda. Inapoi la cimitir.