poza membru
Regulament
Bloguri

Simturile...

Subiectul mi-a fost declansat de o exprimare (nefericita) din blogul anterior; "... privirile si simturile...", de parca vazul nu este unul din cele 5 simturi "oficiale".
De ce scriu oficiale intre ghiimele? Simplu, fiindca, in realitate, posedam mai multe simturi, de unele din ele nici macar nu avem habar.
Dupa ce a aparut clasificarea celor 5 simturi, oamenii de stiinta si-au dat seama ca ceva nu e in regula, astfel incat ultimului simt (pipaitul) i-au mai fost adaugate si altele, precum perceptia temperaturii despre care scriu ceva mai mult fiind ceva mai aparte.
In piele sunt doua tipuri de celule (traductori) pentru perceptia caldurii:
- celulele care percep senzatia de frig sau cald (fierbinte), dar fara a putea decela o scara a temperaturilor, ci doar raporteaza temperatura resimtita de ele la temperatura etalon;
- celulele etalon pentru temperatura (stiu doar ca unele se gasesc situate in lobul urechilor), senzatia de caldura sau frig fiind de fapt diferenta de temperatura (pozitiva sau negativa) dintre ce percep celulele din corp fata de celulele etalon.
Puteti face un experiment simplu: cand va "ardeti" la degete, apucati cu doua degete care au fost sub influenta temperaturii ridicate lobul urechii. Veti constata imediat ca senzatia initiala de arsura dispare, fiindca am crescut temperatura celulelor etalon, reducand astfel diferenta de temperatura dintre cele doua tipuri de celule catre zero.

Nota: resimtirea unei arsuri (sau degeraturi), de catre celulele de simt a temperaturii, are ca efect imediat o reactie in profunzimea pielii, creandu-se un baraj de aparare, in primul rand prin formarea unor basici in care se pompeaza si un lichid, canalizat din corp in acea zona. Atentie, nu am analizat (aici si acum) arsurile grave in care pielea este arsa in profunzime.

Un alt experiment, facut de mine (in anii de studentie) pe propria piele. Am plecat de la observatia celor mai varstnici ca mine cum ca chiftelele care sunt tinute mai mult in frigider se incrudeaza (asta insemnand ca, mai mult sau mai putin, carnea revine la starea initiala de carne cruda).
Coroborand cu alte doua observatii (proprietatile apei fierbinti si a celei reci se anuleaza in momentul in care le amestecam si faptul ca arsura si degeratura au efecte similare asupra corpului), am declansat experimentul.
M-am asigurat ca am in frigider suficiente cuburi de gheata, apoi mi-am asezat in palma un fier incins, pana ce durerea a ajuns la un nivel insuportabil. Evident ca pielea mi se inrosise asemeni unui rac fiert...
Am asezat apoi cateva cuburi de gheata in palma (cate au incaput) si am lasat sa curga apa de la robinet, in jet mic, astfel ca apa rece sa atinga intreaga suprafata a palmei. In prima faza am resimtit o scadere apreciabila a senzatiei initiale de arsura, apoi, in timp (folosind alte cuburi de gheata pe masura ce primele se topeau), am inceput sa simt, din ce in ce mai puternic, senzatia de rece, ajungand dupa cateva minute la durerea cauzata de rece. Cand durerea s-a acutizat am indepartat gheata din palma si am constatat nu numai ca nu aparusera basici de la arsura, dar si culoarea pielii revenise la normal.
Acest experiment l-am facut la Constanta, evident si cu martori care erau neincrezatori in teoria mea.

Mai nou, s-a descoperit ca la nivelul creierului dispunem, asemeni pasarilor calatoare, de celule (numite generic - magnetita) care detecteaza campurile magnetice.

De cate ori nu ati "simtit" ca sunteti priviti insistent de cineva asezat in spatele vostru?
Multi simtim cand suntem iubiti sau urati. Cu ce simtim?
De multe ori simtim un pericol, inainte ca vreunul din cele 5 simturi sa ne dea de veste.

Un doctor neurochirurg, renumit, Dan Bentia, a ajuns la concluzia ca noi, cu cele 5 simturi, nu reusim sa materializam (mentalizam si interpretam) decat 20% din realitatea inconjuratoare. Avem insa, spune acesta, posibilitatea sa ne antrenam si sa ne dezvoltam si alte simturi pentru a putea percepe cat mai mult din realitate inconjuratoare.

In conformitate cu specialisti din domeniul paranormal (hai ca stiti despre ce este vorba, fara a mai intra in detalii), se apreciaza ca incepand cu anul 2024 oamenii vor incepe sa-si dezvolte si alte simturi, incepand cu cele legate de telepatie.
Daca doriti sa va documentati va ofer doua repere romanesti: Daniel Roxin si general Emil Strainu.
Moderatori angel_angel39 Galateea admin

Comentarii

poza gicageo

gicageo

  • Publicat Acum peste 2 luni
evla....ești o minunăție de fată !!!rosebig hug
poza gicageo

gicageo

  • Publicat Acum peste 2 luni
evla....tu ce ciorbă știi să faci !????happy ....întreb pentru un prieten !!!winking