poza membru
Regulament
Bloguri

Aer conditionat...?!?

De câteva săptămâni au apărut reclame cu o superofertă de aer condiționat, care este mult, mult mai avantajoasă decât instalațiile care consumă "enorm" și sunt monstruos de mari, spre deosebire de cele cărora li se face reclamă, cu un consum derizoriu, cu gabarit infim și, extraordinar, cu luminițe ale căror culoare se schimbă....
Dacă faceți un calcul (la care vă poate ajuta Emill), veți putea constata că temperatura unei camere ar putea scădea cu un grad în aproape o lună de funcționare non-stop. În schimb umiditatea aerului va crește destul de rapid, putând ajunge chiar la depășirea indicelui de confort.
Dacă testați aparatul, în imediata apropiere puteți sesiza o boare de răcoare, dar nici decum răcirea aerului din întreaga cameră.

Oare cei care au cercetat și realizat instalațiile de aer condiționat au gândit funcția de dezumidificare doar ca un moft, sau pentru a creea un disconfort utilizatorilor?
Hai să fim serioși... Cu cât umiditatea este mai scăzută, cu atât corpul uman rezistă la o temperatură mai ridicată.
Moderatori angel_angel39 pustietate_in_floare Ji_Ji admin

Comentarii

poza Akbar

Akbar

  • Publicat Acum peste 2 luni
Kay, dacă eu și mulți alții nu te înțelegem (sau ne prefacem că nu te înțelegem) se datorează faptului că ești extrem de subtil...
poza Akbar

Akbar

  • Publicat Acum peste 2 luni
Emill, în orientul mijlociu aerul este uscat (cu umiditate redusă) și acolo sunt utilizabile metodele de răcire prin evaporare.

Pentru cei interesați de metode alternative de aer condiționat, le recomand utilizarea celulelor Peltier, pentru care se găsesc multe detalii tehnice pe net.
poza gicageo

gicageo

  • Publicat Acum peste 2 luni
Pe tot litoralul nu se mai poartă sutien din motive de încălzire globală , oare !??? hypnotized
poza Emill

Emill

  • Publicat Acum peste 2 luni
"Principiu de functionare al sistemelor evaporative de racire

Sistemele evaporative sunt folosite cu succes de multi ani in regiuni cu temperaturi ridicate pentruc SUA, Australia si Orientul Mijlociu. Ca urmare a incalzirii globale, folosirea sistemelor evaporative este din ce in ce mai raspandita si in regiuni mai racoroase, precum cele din Europa.

In zilele in care caldura si umiditatea cauzeaza disconfort, toata lumea cauta locuri mai racoroase in preajma lacurilor sau a marii. Sistemele evaporative, de multe ori, simuleaza confortul pe care il gasesti in preajma marilor caderi de apa. Ele fac posibile climatizarea spatiilor precum fabrici, depozite, birouri, precum si multe alte tipuri de spatii largi.

Cand apa se evapora, caldura este captata din aer, reducand temperatura. Doua tipuri de temperatura sunt importante pentru a intelege sistemele evaporative. Prima este temperatura umeda. Aceasta este temperatura masurata cu un termometru obisnuit expus in curentii de aer. Cea de-a doua temperatura importanta pentru sistemul evaporativ este temperatura indicata de termometrul uscat. Aceasta este cea mai scazuta temperatura care se foloseste pentru a calcula umiditatea relativa.

Evaporarea se produce atunci cand umiditatea este sub 100% si aerul poate sa absoarba apa. Orice volum dat de aer poate sa absoarba o cantitate anumita de vapori de apa. Gradul de absorbtie depinde de cantitatea pe care o detine deja. Termenul de umiditate descrie cat de multa apa este in aer si, implicit, ce cantitate mai este capabil sa absoarba. Aerul este saturat atunci cand nu mai poate sa retina apa. Imaginati-va un burete: daca buretele a absorbit jumatate din cantitatea de apa pe care o poate retine, atunci este 50% saturat. In cazul aerului, putem spune ca umiditate relativa este 50%.

Acum cateva secole, egiptenii utilizau procedeeul evaporativ pentru a reduce temperatura in interiorul incaperilor. Saci de panza imbibati cu apa erau asezati la intrarea in incapere. Aerul cald trecea prin sacii uzi si devenea racoros."

http://breez.ro/documents/tehnice.html
poza Emill

Emill

  • Publicat Acum peste 2 luni
Evaporareascade temperatura dar mareste umiditatea! happy Nu necesita nici un fel de aparat. Puneti la "uscat" un cearceaf ud in camera si va scadea temperatura dar va ridica umiditatea.
Imi amintesc din copilarie, cand pe vreme de canicula masinile de stropit udeau soseaua! big grin