Regulament
Bloguri

Gobekli Tebe

Din cate stim (majoritatea), cea mai veche religie crestina este cea Ortodoxa, datand din anul 33. In anul 1054, prin marea schisma, biserica Ortodoxa s-a divizat, in biserica Ortodoxa si biserica Catolica.
Biserica Ortodoxa nu a aparut chiar de nicaieri, sau din nimic, ci a preluat parti din religia pagana.
Ce au copiat creştinii de la păgâni?
https://historia.ro/sectiune/general/art … agana

De asemeni, religia Ortodoxa nu este cea mai veche religie monoteista.
Cele mai vechi religii monoteiste:
http://descopera.ro/mari-intrebari/13774 … -lume

Dar, stupoare, o data cu analizarea site-ului de la Gobekli Tepe, s-a ajuns la concluzia ca aici era un templu vechi de 11-13 mii ani, deci cea mai veche proto-religie cunoscuta in prezent.
In acea perioada oamenii se hraneau doar prin vanatoare si/sau prin culegerea unor plante salbatice. Deci nu incepusera inca sa practice agricultura sau sa imblanzeasca animalele si nici nu cunosteau ceramica. Erau in epoca paleolitica (neolitica) singurele unelte si arme fiind doar din piatra.
Din lucrarile de excavatii din preajma acestui site, s-a ajuns la concluzia ca in zona locuiau de la cateva mii, pana la zeci de mii de oameni. La o po****tie atat de vasta (la vremea respectiva) a aparut necesitatea instituirii unui cod etic, care a fost baza aparitiei religiilor, ritualurilor, etc.

In fond, toate religiile au aparut ca niste coduri de conduita, mai tarziu, o data cu aparitia statelor acestea avand ca rol sprijinirea statului care, in mod echitabil, a raspuns sprijinului prin sprijin...
Ca ne place sau nu, in mod cert in cazul bisericii Ortodoxe, lacasele bisericesti (si manastiresti) au constituit factorul de coagulare al societatii, infiintand mai intai scoli, orfelinate apoi si spitale.
Moderatori angel_angel39 Galateea admin

Comentarii

poza Akbar

Akbar

  • Publicat Acum peste 2 luni
MR, eu nu stiu sa fi fost vreun razboi purtat in numele religiei ortodoxe.
In blog nu am vrut decat sa subliniez care a fost necesitatea si oportunitatea aparitiei religiilor, ca un factor social. Faptul ca au fost si vor mai fi razboaie, intre diferite colectivitati, nu poate fi negat. Iar daca vrem sa judecam motivele reale ale declansarii unui razboi, nu trebuie sa ne cramponam pe stindardul sub care se lupta.
Daca te pasioneaza razboaiele, documenteaza-te si scrie un blog. Dar nu cauta sa derapezi continutul unui blog ce nu are nici o legatura cu acestea.