Regulament
Bloguri
Cu ceva ani in urma mi-a aparut o oportunitate: sa predau un curs de depanare radio/TV, cu 4 ore/saptamana, pentru care urma sa primesc o retributie (neimpozabila) de 1/3 din salariul meu.
Evident, am acceptat.
Am inceput cu o parte teoretica, in care am inclus legile lui Ohm si Kirchhoff, inclusiv aplicatii si probleme, fiindca acestea sunt elementele de baza fara de care nu poti invata circuite electronice. Evident ca se presupunea ca "elevii" mei trebuiau sa aiba deja aceste notiuni, dar practica si experienta mea imi spuneau altceva. Si am avut dreptate.
A urmat, firesc, descrierea elementelor pasive (rezistori, condensatori, inductivitati) si apoi functionarea tuburilor electronice cu vid, rezumandu-ma la dioda si trioda, inainte de a incepe cu tranzistorii. Daca accesati cursurile elementare despre tranzistori, din curicula scolara, veti constata ca majoritatea (daca nu chiar toti) autorilor fac referire la circulatia sarcinilor pozitive, numite tehnic goluri (lipsa electronilor). Deoarece este cam greu de inghitit explicatia circulatiei golurilor, si mai ales intelegerea lor, am purces la functionarea tranzistorilor bazandu-ma pe circulatia electronilor. In acest fel majoritatea elevilor au sfarsit prin a intelege materialele predate de mine.
Un mic amanunt: elevii ce participau la acest curs erau extrem de diversi, de la copii trimisi de parintii lor sa invete o meserie, pana la oameni care chiar voiau sa invete. Daca multi din tinerii carora parintii le impusesera sa invete meserie au venit boi si au plecat magari, am avut satisfactia sa constat ca cei care au venit dinn proprie initiativa chiar au invatat. Printre ei un barbat, ce era paznic la o firma, de 45 ani si era si chior, care voia sa invete pentru a repara toate harburile ce-i umpleau magazia. Ulterior s-a apucat sa repare aparate la vecini, cunoscuti, etc si multi ani dupa absolvirea cursului m-a cautat acasa pentru a-mi multumi, venind si cu fiul sau cel mic, sa-i arate cine l-a invatat tot ce stia.

Si acum sa revenim la cursurile (asa zis) superioare. Am cativa amici care sunt profesori universitari. Toti se plang ca studentii sunt prosti si nu invata (evident, nu chiar toti). Le-am spus ca este foarte posibil ca majoritatea studentilor sa nu aiba cunostintele elementare necesare pentru a intelege (in primul rand) cursurile lor, la care au ripostat vehement: asta nu-i treaba noastra, ci a profesorilor din liceu care nu i-au invatat.
Am incercat sa-i lamuresc, spunandu-le ca, indiferent cine e vinovat, principalul este ca studentii sa inteleaga ce li se preda si abia apoi sa invete noutatile predate.
Credeti ca am avut cu cine sa ma inteleg??? Nu!!!
Asta este problema principala, in invatamant: profesorii nu sunt interesati de ceea ce stiu si mai ales ceea ce nu stiu invataceii lor. Ei doar predau - punct.

Ca titlu informativ, stiti cat timp le-ar fi necesar profesorilor, de la toate nivelurile, sa-i invete pe elevi (studenti) chestiunile elementare strict necesare pentru intelegerea cursurilor ce urmeaza sa li se predea? Ei bine, cel mult 1/10 din durata cursului pe care il predau.
Dar stimabilii profesori prefera sa dea vina pe altii, in loc sa aiba siguranta ca elevii lor inteleg si vor invata materia lor.
Moderatori angel_angel39 Galateea admin

Comentarii

poza polonic

polonic

  • Publicat Acum peste 2 luni
...nu stiu sa adaug poze ca postam schema intrerupatorului cap scara ( eventual si cu cele cruce ) big grin
poza polonic

polonic

  • Publicat Acum peste 2 luni
cat timp societatea e indrumata in anumita directie se pot rostogolii de trei ori peste cap transformadu se in spiridusi profesorii ca nu au prea mare sort de izbanda ... ( si asta ma refer la cei care inca se mai pot numi profesori )
ma uit cum e incurajat cultul asta al corpului ( indeosebi frizurii ) de parca vrem sa l ofticam pe lenin big grin pana si fotbalistii dupa 90 de minute de alergat zici ca s scosi din cutie . acum nu zic sa fim delasatori insa cred ca s a ajuns prea departe
cum spuneam ... cei din "public relations" lucreaza la emotii de baza si piramide...winking fiecare participam la treaba asta in felul nostru .suntem mici "formatori de opinie" in grupurile noastre de prieteni/vecini/colegi etc . mai ieri alalteieri nadia comaneci ne recomanda margarina si rebengiuc nu mai stiu ce pui din ala dopat big grin . in felul asta ( in cadrul asta /pe structura asta sociala ) poti da legi peste legi si reforme peste reforme ca ot acolo ajungem

P.S. : poza de la blogul lui amedeux e geniala !!! "vrei buleala du te la facultate , vrei educatie , du te la biblioteca !!! "
poza alexducu

alexducu

  • Publicat Acum peste 2 luni
thumbs up