Regulament
Bloguri

Liberul arbitru

Teoria filosofică cunoscută sub numele determinism, prezintă câteva hibe “fatale”, din care voi enumera doar 3:
1.Dacă determinismul ar fi ceva real, dacă toate se întâmplă după un plan bine determinat, de ce s-a mai chinuit acel “coordonator” să ţintească pamântul, cu foarte mare precizie, ghidând acel asteroid pentru a distruge multe rase vii, când era mult mai simplu şi evident economic să nu le mai creeze, de la bun început, ştiind bine că nu sunt utile în aritmetica progresului.
2. În conformitate cu cercetările biologilor, în cazul apariţiei unui dezastru nuclear, cele mai dotate fiinţe care vor supravieţui vor fi insectele. Dacă un dezastru nuclear este deja programat, oare “visul” coordonatorului sorţii pământului este acela de a obţine un insectar? Cam greu de conceput şi înghiţit aşa ceva. Mă rog, de către cei care nu sunt adepţii determinismului.
3. Gemenii monozigoţi, în momentul naşterii, au caracteristici identice, iar dacă acceptăm teoria determinismului cei doi gemeni ar trebui să-şi păstreze aceste trăsături identice până în clipa morţii lor, fără ca dezvoltarea lor să fie influenţată de factori externi, aleatori.

Am vizionat, pe Discovery, un film (evident ştiinţific) cu Stephen Hawking. Bănuiesc că majoritatea ştiu la cine mă refer, aşa că pot accepta critici doar din partea celor care nu-i conferă acestuia suficientă credibilitate.
Deci, acest ilustru Hawking ne destăinuie că a fost, un timp, adeptul teoriei determinismului, crezând, prin urmare, că liberul arbitru este o ficţiune.
În momentul în care a început să studieze materia la nivel subatomic a fost frapat de elementul aleatoriu (definit pe larg şi în fizica cuantică). Particulele componente ale unui atom (electroni, protoni, neutroni şi quarcii – particulele elementare din care sunt alcătuite primele trei) au mişcări complet aleatorii, fără să li se poată prevede punctul în care se vor afla în următorul moment, fără să li se poată ataşa o ecuaţie a mişcării lor. Evident, cei care au cunoştinţe în domeniul fizicii cuantice cunosc acest element: comportamentul aleatoriu. Cei care nu ştiu, dar nici nu vor să creadă, pot pune mâna pe carte să înveţe…
Din acest moment, când a descoperit că materia, la nivel subatomic, se comportă aleator, nu a mai fost decât un pas pentru a extinde această “proprietate” întregii materii.
Pentru a lămuri şi pe profani, în final, cu ajutorul unei grupe de studenţi aleşi de el, Hawking a prezentat un exerciţiu pentru a se putea înţelege sensul şi realitatea liberului arbitru.

Sincer, pentru mine era suficientă, din partea acestui ilustru fizician, o singură propoziţie, prin care să confirme realitatea liberului arbitru.
Moderatori angel_angel39 Galateea admin

Comentarii

poza moona81

moona81

  • Publicat Acum peste 2 luni
Parerea mea e ca unii isi bat capul cu tor felul de teorii,in loc sa...traiasca pur si simplu.Si va mai plangeti ca sunteti...stresatihee hee
poza gicageo

gicageo

  • Publicat Acum peste 2 luni
Dacă mai sus citatul , este un "ilustru fizician "...eu mă pot numi "ilustru matrimonian " !??happy
poza Akbar

Akbar

  • Publicat Acum peste 2 luni
Tardigrade, respectul meu, pentru un comentariu documentat.
Ecuatiile probabilistice stau si la baza calculului varstei de pensionare si a varstei medii. Dar asta nu inseamna nimic legat de determinism, referitor la viata unei persoane, sau ceea ce face ea pe percursul acestei vieti.
Iti spun, in mod sigur, ca probabilitatea de a creste mortalitatea ar creste semnificativ daca oamenii, fiind convinsi ca le este predestinata clipa mortii, ar traversa strada indiferent de culoarea semaforului si/sau nu s-ar asigura la traversare.
De ce sa mai apelam la doctori, de ce sa mai dam o gramada de bani pe medicamente, daca suntem convinsi ca nici doctorii, nici medicamentele nu ne hotarasc clipa si cauza mortii?
Sau suntem deterministi doar asa, cand trebuie sa ne oferim parerea, dar cand suntem afectati de ceva uitam de asta si suntem convinsi ca putem schimba ceva...

Iti recomand un dialog cu Stephen Hawking, sa vedem cine pe cine lamureste. Poate ii donezi si dumnealui niste pastile. Nu de alta, dar eu nuu mi-am prezentat opiniile proprii decat in preambul (cele 3 puncte), restul fiind preluat de la mult stimatul fizician.
poza Akbar

Akbar

  • Publicat Acum peste 2 luni
Ptiu, necuratule, te pomenesti ca oi fi bastardul meu? Ca prin bucale, nu am tinut la zi carnetelul...
poza angel_angel39
Moderator

angel_angel39

  • Publicat Acum peste 2 luni
q) Nu sunt acceptate blogurile care au atasate fotografii adult sau care contin nuditate. Sunt interzise blogurile sau comentariile care contin sfaturi legate de sex, glume cu continut sexual explicit, povestiri erotice, sfaturi despre imbunatatirea performantelor sexuale, discutii despre bolile cu transmitere sexuala, despre sanatatea sexuala, lin****i catre siteuri cu continut adult sau videouri cu continut adult.
poza Akbar

Akbar

  • Publicat Acum peste 2 luni
Kay, daca insisti sa comentezi doar la misto, am posibilitatea sa-ti blochez comentariile pe blogurile mele. Ai deja un cartonas galben. Nu insista, te rog, in stilul mentionat...
poza Akbar

Akbar

  • Publicat Acum peste 2 luni
Din regulament:
h) Discutiile generale decente despre sex si sexualitate nu inseamna pornografie.

Mi se pare excesiva si contrara regulamentului (u _ Moderatorii si administratorii trebuie sa dea dovada de toleranta fata de utilizatori) formularea:
<<comentarii generate de utilizatori care sunt destinate adulților prin natura lor.>>
Ar insemna ca nu putem vorbi de masini, casatorii, concedii si tot ce detin sau fac adultii?!?
poza Akbar

Akbar

  • Publicat Acum peste 2 luni
M-am conformat eu si am sters comentariile "improprii". Scuze, domnisoara moderatoare.

Kay, reformulez intrebarea:
Cand traversezi strada te uiti sa nu vina vreo masina, sau te asiguri ca stopul este verde? Daca iti iei masuri asiguratorii, inseamna ca nu crezi in teoria determinismului.
poza Akbar

Akbar

  • Publicat Acum peste 2 luni
Kay, mai mult conteaza ce anume crezi tu, nu ceea ce cred altii.
poza angel_angel39
Moderator

angel_angel39

  • Publicat Acum peste 2 luni
Buna seara

Rezultate ale căutării cu conținut pentru adulți
Se interzice plasarea anunțurilor Google în paginile cu rezultate ale căutării cu conținut pentru adulți. Printre exemple se numără:

pagini cu rezultatele căutărilor generate de termeni care sugerează conținut pentru adulți;
imagini sau videoclipuri care conțin cuvinte cheie sau etichete care sugerează conținut pentru adulți;
comentarii generate de utilizatori care sunt destinate adulților prin natura lor.

Nu suntem la bitul din colt,sa facem schimb de intimitati

Sterge comentariile nepotrivite,sau blogul va fi sters
Multumesc