Regulament
Bloguri

Liberul arbitru

Teoria filosofică cunoscută sub numele determinism, prezintă câteva hibe “fatale”, din care voi enumera doar 3:
1.Dacă determinismul ar fi ceva real, dacă toate se întâmplă după un plan bine determinat, de ce s-a mai chinuit acel “coordonator” să ţintească pamântul, cu foarte mare precizie, ghidând acel asteroid pentru a distruge multe rase vii, când era mult mai simplu şi evident economic să nu le mai creeze, de la bun început, ştiind bine că nu sunt utile în aritmetica progresului.
2. În conformitate cu cercetările biologilor, în cazul apariţiei unui dezastru nuclear, cele mai dotate fiinţe care vor supravieţui vor fi insectele. Dacă un dezastru nuclear este deja programat, oare “visul” coordonatorului sorţii pământului este acela de a obţine un insectar? Cam greu de conceput şi înghiţit aşa ceva. Mă rog, de către cei care nu sunt adepţii determinismului.
3. Gemenii monozigoţi, în momentul naşterii, au caracteristici identice, iar dacă acceptăm teoria determinismului cei doi gemeni ar trebui să-şi păstreze aceste trăsături identice până în clipa morţii lor, fără ca dezvoltarea lor să fie influenţată de factori externi, aleatori.

Am vizionat, pe Discovery, un film (evident ştiinţific) cu Stephen Hawking. Bănuiesc că majoritatea ştiu la cine mă refer, aşa că pot accepta critici doar din partea celor care nu-i conferă acestuia suficientă credibilitate.
Deci, acest ilustru Hawking ne destăinuie că a fost, un timp, adeptul teoriei determinismului, crezând, prin urmare, că liberul arbitru este o ficţiune.
În momentul în care a început să studieze materia la nivel subatomic a fost frapat de elementul aleatoriu (definit pe larg şi în fizica cuantică). Particulele componente ale unui atom (electroni, protoni, neutroni şi quarcii – particulele elementare din care sunt alcătuite primele trei) au mişcări complet aleatorii, fără să li se poată prevede punctul în care se vor afla în următorul moment, fără să li se poată ataşa o ecuaţie a mişcării lor. Evident, cei care au cunoştinţe în domeniul fizicii cuantice cunosc acest element: comportamentul aleatoriu. Cei care nu ştiu, dar nici nu vor să creadă, pot pune mâna pe carte să înveţe…
Din acest moment, când a descoperit că materia, la nivel subatomic, se comportă aleator, nu a mai fost decât un pas pentru a extinde această “proprietate” întregii materii.
Pentru a lămuri şi pe profani, în final, cu ajutorul unei grupe de studenţi aleşi de el, Hawking a prezentat un exerciţiu pentru a se putea înţelege sensul şi realitatea liberului arbitru.

Sincer, pentru mine era suficientă, din partea acestui ilustru fizician, o singură propoziţie, prin care să confirme realitatea liberului arbitru.
Moderatori angel_angel39 pustietate_in_floare Ji_Ji admin

Comentarii

poza tardigrade

tardigrade

  • Publicat Acum peste 2 luni
zaraza, virusii sunt cele mai simple organisme posibile. sunt doar o secventa de cod adn, atat. este in discutie daca ei pot fi considerati viata, conform definitiei acceptate azi ca reprezentand viata, pentru ca NU au metabolism, NU se multiplica singuri (se insereaza in codul adn al celulei infectate si AIA ii reproduce). nu sa mai aruncati asa cu capu' inainte, mai usor happy
sunt convins ca bioloaga doctor docent luptatoare cu virusii prin jungla iti va putea explica mai bine decat mine happy
poza Emill

Emill

  • Publicat Acum peste 2 luni
Ai dreptate! happy
poza moona81

moona81

  • Publicat Acum peste 2 luni
Parerea mea e ca unii isi bat capul cu tor felul de teorii,in loc sa...traiasca pur si simplu.Si va mai plangeti ca sunteti...stresatihee hee
poza gicageo

gicageo

  • Publicat Acum peste 2 luni
Dacă mai sus citatul , este un "ilustru fizician "...eu mă pot numi "ilustru matrimonian " !??happy
poza Emill

Emill

  • Publicat Acum peste 2 luni
Einstein pentru clasa a VIII-a

Un om se afla intr-un tren, care se deplaseaza cu viteza V. La distanta d se afla un alt om pe pamant, care emita o unda, care are viteza s.

1) Primul caz, cand consideram sistemul de referinta pe omul care sta pe pamant si trenul se deplaseaza cu viteza V.
Ecuatia spatiului cand unda ajunge la omul din tren.

1) st=d+Vt rezulta t=d/(s-V)

2) Cazul doi cand sistemul de referinta este pe tren, deci omul care sta pe pamant se deplaseaza cu viteza V.
Ecuatia spatiului cand unda ajunge la omul din tren.

2) st=d rezulta t=d/s

Deci
1) t=d/(s-V)
2) t=d/s

Se observa ca timpii difera! Asta este teoria lui Einstein!

Presupune ca distanta se transpune dintr-un sistem in alta cu o constanta si gaseste o constanta care se numeste transformata Lorentz!

Einstein ascunde aceasta demonstratie cu ajutorul matematicii la nivel inalt si rade de cei care nu inteleg nimic si totusi aplauda!

https://3c1703fe8d.site.internapcdn.net/ … e.jpg
poza Emill

Emill

  • Publicat Acum peste 2 luni
Urban Dictionary: Einsteinism
http://urbandictionary.com/define.php?te … inism

Einsteinism-Einsteinism is the fallacious and unscientific physical theory that consists of Einstein's writings in the field of the relativity theory and subsequent theoretical works that endorse it. Einsteinism is also called Einstein's special and general theory of relativity, because the two main branches of Einsteinism are the so called "special theory" and the "general theory". However, the name Einsteinism is a more appropriate name in view of the generally fallacious reasoning and unscientific argumentation used by Einstein in his writings in the field of the relativity theory.
http://en.rightpedia.info/w/Einsteinism
poza Emill

Emill

  • Publicat Acum peste 2 luni
Ammothea,
„Dacă nu poți explica ceva unui copil de șase ani, atunci nici tu nu ai înțeles.” — Albert Einstein
Nu stim ce este la nivel subatomic. Este doar un model atomic, care corespunde de cele mai multe ori din punct de vedere al comportamentului, dar nu intodeauna. nca nu stim daca este "particula" sau "unda"! De aceeia se vorbeste de dualitatea unda-particula!
Este o noua "religie", facuta de iubitori de literatua SF! big grin
poza Akbar

Akbar

  • Publicat Acum peste 2 luni
Tardigrade, respectul meu, pentru un comentariu documentat.
Ecuatiile probabilistice stau si la baza calculului varstei de pensionare si a varstei medii. Dar asta nu inseamna nimic legat de determinism, referitor la viata unei persoane, sau ceea ce face ea pe percursul acestei vieti.
Iti spun, in mod sigur, ca probabilitatea de a creste mortalitatea ar creste semnificativ daca oamenii, fiind convinsi ca le este predestinata clipa mortii, ar traversa strada indiferent de culoarea semaforului si/sau nu s-ar asigura la traversare.
De ce sa mai apelam la doctori, de ce sa mai dam o gramada de bani pe medicamente, daca suntem convinsi ca nici doctorii, nici medicamentele nu ne hotarasc clipa si cauza mortii?
Sau suntem deterministi doar asa, cand trebuie sa ne oferim parerea, dar cand suntem afectati de ceva uitam de asta si suntem convinsi ca putem schimba ceva...

Iti recomand un dialog cu Stephen Hawking, sa vedem cine pe cine lamureste. Poate ii donezi si dumnealui niste pastile. Nu de alta, dar eu nuu mi-am prezentat opiniile proprii decat in preambul (cele 3 puncte), restul fiind preluat de la mult stimatul fizician.
poza Emill

Emill

  • Publicat Acum peste 2 luni
Stiti ce este un model in general si modelul atomic in particular? big grin
poza Emill

Emill

  • Publicat Acum peste 2 luni
Heeeiii...ce este aia particula?! olling on the floor Istetilor!