poza membru
Regulament
Bloguri

Guru

Deoarece am remarcat că sunt persoane care folosesc în mod greşit cuvântul guru, apelez la Dex pentru definiţia corectă a acestuia:
GÚRU, guru, s. m. (Livr.) (În tradiția hindusă) Învățător sau maestru spiritual, în special cel care acordă inițierea unor ucenici; p. ext. persoană care își inițiază discipolii în tehnicile de realizare a desăvârșirii. ♦ Înțelept, filosof, mentor spiritual; p. restr. preot al diverselor secte hinduse. – Din engl. guru, fr.gourou.

Evident, există şi posibilitatea de a folosi acest cuvânt în mod peiorativ (dispreţuitor), definit astfel în Dex:
guru, guru s. m. (peior., pub.) 1. escroc de mare anvergură specializat în mani****rea în masă a credulilor sub masca unei ocupații sau a unei activități cu pretenții științifice.

Desigur, cand foloseşti cuvântul în sens peiorativ, ar trebui să ai şi dovezi că cel căruia îi este adresat este excroc, respectiv că “stoarce de bani” de la nişte creduli. Altfel utilizarea acestuia reprezintă o ofensă (din punct de vedere legal) sau o dovadă de prostie din partea celui care îl utilizează.

Deoarece există cele două definiţii, care au caracter diametral opus, nu înţeleg ce gândesc cei care utilizează sintagma “fals guru”. Iar cei care citesc, pot înţelege atât “fals maestru”, cât şi “fals escroc” (adică tocmai un maestru)…

Din acest motiv vă recomand să utilizaţi forma livrească guru când va gândiţi la un maestru, iar pentru forma peiorativa folosiţi cuvântul escroc, în acest fel putând fi lecturaţi clar şi concis.

Deşi eu am fost asemuit cu un guru, de-a lungul timpului (fie livresc, fie peiorativ), vreau să pun lucrurile la punct, lămurind pe cei ce nu ştiu prea multe că nu sunt un guru.
Pentru varianta livrească, vă asigur că nu am nici un fel de discipoli sau ucenici.
Pentru varianta peiorativă, înainte de a continua să o folosiţi, asiguraţi-vă că aveţi dovada concretă că aş fi păcălit pe cineva care mi-a oferit orice sumă de bani, sau alte foloase materiale.

Sper ca includerea celor două definiţii să fie utilă celor care nu s-au aplecat asupra înţelesului acestui cuvânt.
Iar dacă cineva crede că ar putea avea şi un alt înţeles, îl rog ca, atunci când îl foloseşte, să ne precizeze şi ceea ce înţelege el (ea) prin acest cuvânt.
Moderatori angel_angel39 Galateea admin

Comentarii

poza Akbar

Akbar

  • Publicat Acum peste 2 luni
Pretty, ghilimelele nu au doar rolul de a intelege antonimul, ci si multe alte roluri. De exemplu a sublinia un cuvant, sau mai multe.
In plus, daca voiai sa se inteleaga contrariul, prin ghilimele, nu mai era cazul sa faci referire (tot cu ghilimele) la escroc, care este antonimul guru-ului. Literar, folosind in aceeasi propozitie ghilimelele la un cuvant cat si la antonimul sau, excluzi, sine die, rolul de antonim al ghilimelelor.
poza Akbar

Akbar

  • Publicat Acum peste 2 luni
Pretty, un guru (adevarat) nu-si cauta adepti sau sustinatori. El doar impartaseste cunostintele si experienta sa celor care vor sa invete.
Escrocii cauta sustinatori si adepti, incercand sa fie validati drept guru, pentru a obtine beneficii materiale prin inselatorie.

Mai exista si categoria celor care poseda anumite abilitati cu care poate ajuta pe cei cu nevoi. Ii recunosti dintre cei falsi, fiindca nu pretind sume de bani (de obicei exagerate) pentru binele facut.