Regulament
Bloguri

14 aprilie 1457 Direptate

"În anul cum se socotește de la nașterea lui Christos 1457, în luna lui aprilie, în săptămâna mare dinaintea Paștilor, veni Stefan Vodă, fiul lui Bogdan Vodă, cu o mică oaste. Și veniră asupra lor Aron Vodă la un părău sau apă cu numele Hreasca, la Doljești. Așa, goni Ștefan Vodă pe Aron Vodă din țară și rămase însuși domn prin silnicie.
„Deciia Ștefan vodă strâns-au boierii țării și mari și mici și altă curte măruntă dimpreună cu mitropolitul Theoctistu și cu mulți călugări, la locul ce să chiamă Direptatea și i-au intrebatu pre toți: este-le cu voie tuturor să le fie domnu ? Ei cu toții au strigat într-un glas: “În mulți ani de la Dumnezeu sa domnești”. Și decii cu toții l-au rădicatu domnu și l-au pomăzuitu spre domnie mitropolitul Theoctistu. Și de acolea luo Ștefan vodă steagul țărâi Moldovei și să duse la scaunul Sucevii" Grigore Ureche - Letopisetul Tarii Moldovei

"Despre Ștefan cel Mare cu toții știm câte ceva, însă ceea ce este cu adevărat impresionant este faptul că a reușit să domnească 47 de ani, timp în care a dus 47 de lupte (din care a pierdut doar una - de fapt mai mult o remiză decât o înfrângere) și a întemeiat, refăcut sau înzestrat peste 44 de mănăstiri și biserici; și toate acestea într-o perioadă în care o domnie dura câțiva ani sau chiar luni.
Unul dintre cele mai prețioase obiecte rămase de la domnul Moldovei este sabia sa. Sabia a fost primită de Ștefan cel Mare după bătălia de la Vaslui din partea papei Sixt al VI-lea, în semn de recunoaștere a rolului decisiv al Moldovei în apărarea creștinătății. Sabia a fost realizată din oțel de Toledo, cel mai bun material existent în Evul Mediu pentru fabricarea armamentului. Mânerul în forma de cruce al sabiei este împodobit cu stema Moldovei.
În cursul secolului al XVI-lea, sabia a ajuns la Istanbul, unde este păstrată și astăzi la muzeul Topkapî. Există două variante distincte referitoare la modul în care sabia a părăsit Moldova. Conform uneia dintre ele, sabia a fost dăruita de Ștefan cel Mare sultanului, cu putin timp înainte de a muri. În acest fel, Ștefan a dorit să recunoască meritele unui adversar redutabil. Cea de-a doua legendă plasează momentul pierderii sabiei la sfârșitul primei domnii a lui Petru Rareș. Fiu al lui Ștefan cel Mare, Petru a încercat să redeschidă lupta cu Imperiul Otoman în 1538. Campania de represalii a sultanului Soliman Magnificul avea să ducă la pierderea domniei și la refugierea lui Rareș în Transilvania. Trupele otomane au impus ca domn al Moldovei pe Ștefan al V-lea, cunoscut ca „Lăcustă-Vodă“. Turcii au jefuit tezaurul Moldovei înainte de a se retrage, luând cu ei și sabia lui Ștefan cel Mare. Timp de 460 de ani, sabia nu a mai părăsit Turcia. Ea a fost expusă ultima dată în țara noastră în iulie 2004, la Muzeul Național de Artă al României. Cu această ocazie Guvernul Turciei a donat o copie a sabiei statului roman. Copia sabiei lui Ștefan cel Mare, ea însăși o operă de artă, a fost donată Mănăstirii Putna de către Guvernul României cu prilejul manifestărilor ce au avut loc la Putna la 1 iulie 2004.
Sabia care se află expusă la Topkapî are lungimea totală de 125 cm - lama de 102 cm, cu un mâner îmbrăcat în fir din argint împletit; cântărește cca. 2,5 kg. Mânerul sabiei se termină cu un buton aplatizat sub formă de disc, placat probabil cu aramă. Pe fața superioară a discului apare inscriptia : Eu domnul Stefan, voievod! împreună cu semnul crucii." Sursa : doxologia.ro

Așa generații de uituci, autosuficienti, prefăcuți, ignoranți, imitatori și tiktokari am ajuns în țara asta încât azi nu suntem în stare să omagiem sai sa plângem eroii nației dar ne roade rău de ce visează noaptea un nimeni în drum și simte nevoia sa le spună și altora pe video sau live prin parlamente diverse. De fapt la d-alea cu bani, ca nu s-a oțărât încă la africani sau la insulari.
Ultimele luni îmi par desprinse din prosteala aia cu ice bucket pe care o credeam totuși dusă. Nu, nene, lumea e fericită sa se alinieze în prosteală. Pune unu bleu galben pe el sau pe net, toată turma intră în trend. Face unu sarmale/ gogoși și ia 3 pături cocolino subțiri și merge în vamă cu ele, gata 50 de tiruri după el. Unul nu deraiaza pana acolo prin fata unui orfelinat, al unui sat amărât cu 5 bătrâni uitați de lume care ar manca și fasole goala nu sarmale. Acu începe trendul cu artiștii suferinzi care donează din prețul biletului umflat prealabil. Alo, baraca, păi ce bilet când s-a dat iar liber la festivaluri gen zilele orașului plătite de fraierii contribuabili.
Unul n-are treabă de istoria țării, toți se tăvălesc pt suferințele altor popoare ca la noi am rezolvat tot, am eradicat sărăcie, boli, mizerie.....
Ne pierdem în discuții cu orele despre principii, ca la acțiuni ne băgăm sub pat. Ce ne mai trebuie noua tezaur, despăgubiri de război, teritorii sau sabia lui Ștefan cel Mare?
Mai ales sabia, dacă se trezește vreunul sa fie demn, curajos, sa iasă din sclavie și colonizare? Să taie privilegiile boierilor și corporațiilor, sa întărească granițele sa nu mai între niciun cauciuc uzat și nicio pungă cu iarbă, să sprijine ortodoxia și sa scurteze, nu de cap, ci de putere pe cei care decid atrocități de felul îngropării morților în 2020- 2021.
Mda, șanse infime sa apară un astfel de om, când toți se lasă unul pe altul și nimeni nu se da cu fundul de pământ prin piața Victoriei pt astfel de cauze. Nu e la modă.
Ba chiar celebrarea, chiar și printr un blog, al unui eveniment istoric îți poate garanta o eticheta de chiriaș la Obregia.
Păi când lumea își pune la profil steagul Franței pt revista de caricatura, cangurul pârlit pt incendiile din Australia, donează pt acoperișul de la ND, învelește repede cu pătura refugiata îmbrăcată în bluzita subtirica LV, îngheață 3 ore pe arena națională la concertul caritabil, ce pretenție sa ai sa facă o postare despre ceva românesc.
Ștefan împroprietărea oșteni- plugari cu obligația sa apere pământul țării și a încercat să nu lase " niciun loc pustiu", noi azi am vândut masiv arabilor, grecilor și israelienilor pe nimic. La o eventuală chemare la oaste ne vom bizui pe bombardierii cu cămașă albă cu mâneci îndoite, blugi mulați și mocasini ciclam de piele întoarsă, fără șosete, sau ținute strategic în borseta de pe piept.
Eu cred ca vom avea succes, inamicul nemaiatacand de milă, confundandu-le genul.
Moderatori angel_angel39 Galateea admin

Comentarii

matrimoniale - membru fara poza

markus_d

  • Publicat Acum peste 2 luni
coffee
poza PisicaNeagra33

PisicaNeagra33

  • Publicat Acum peste 2 luni
Yildiz smug preferata mea
poza PisicaNeagra33

PisicaNeagra33

  • Publicat Acum peste 2 luni
Sublim, aproape 50% po****ție se declara protestanți worried
poza PisicaNeagra33

PisicaNeagra33

  • Publicat Acum peste 2 luni
Tot pt cei care acu au deschis ochii pe planetă: ghici în ce țară făceau escală avioanele după ce ne bombardau, ca să alimenteze.
Ce am făcut noi fix în 4 aprilie anul ăsta? Da. F inteligenți suntem.
poza PisicaNeagra33

PisicaNeagra33

  • Publicat Acum peste 2 luni
Tot pt același public, dacă s ar întreba și el ca într un roman polițist cine e "adversarul", credeam ca indiciile din blog sunt clare dacă vb de ortodoxie, săptămâna mare, colonii, etc.. oare cine a bombardat țări ortodoxe în perioada asta a anului, inclusiv pe noi?
poza PisicaNeagra33

PisicaNeagra33

  • Publicat Acum peste 2 luni
Informația era pt cititoarele de reviste cosmo și practic în bucătărie care ne citesc din umbră fără a fi pe secțiune, noi aici fiind doar culți în cap și posesori de memorie internă de minim 1T.
poza PisicaNeagra33

PisicaNeagra33

  • Publicat Acum peste 2 luni
Dl Sublim, kaghebista nu e casnică cum ai zis matale în blogul anterior, muncește pt a îmbogăți patria cu taxe și impozite, așa că mai face și pauze pe aici.
poza PisicaNeagra33

PisicaNeagra33

  • Publicat Acum peste 2 luni
Deci avem 2 osteni până acum, Sublim și Sugestiv.
applause

Eu știind exact locul în care este sabia, o sa o recuperez într o noapte, când toate pisicile sunt negre, mai greu va fi sa găsesc un Fane tânăr și blond.
Pt cine nu știe, Ștefan avea 18 ani la începerea domniei.
poza PisicaNeagra33

PisicaNeagra33

  • Publicat Acum peste 2 luni
Pe care oamenii l au ales cu adevărat...
Dar se mai duce poporul pe camp la " Direptate" sa mai strige în cor ca aleg pe X?
Poate da. Însă din experienta recentă vom banui ca 75% din ei au ochii bleu.