Regulament
Bloguri

1 Martie

Pentru ca este an bisect,mai avem cateva ore ,bune,pana maine,pentru a ne putea aproviziona cu martisoare.Ieri am cumparat pentru 20 de tinere adolescente,diferite ca personalitate si gusturihappyImi amintesc de tinerete si copilarie,cand primeam cate un pumn de martisoare,pe care le etalam,cu mare mandrie,rasfirate pe tot pieptul ,sa nu cumva sa obturez ,,privelistea,, vreunuia.Parca eram generalhappy
Baiatul care-mi placea era singurul care niciodata nu-mi dadea martisor,nu ma pupacea ,de ziua mea cand serveam bomboane,si nu ma dansa pe la reuniuni.Dar nu uita, niciodata ,sa vina sa-i fac tema la franceza din care nu mai stiu o boaba sau plansa la desen...pt ca,nu-i asa?...eram cea mai bunaolling on the floor.
In zilele noastre ,,traditionalul,, imbraca diferite forme,de la esarfe la bibelouri,hai sa vedem ce inseamna martisorul...happyMartisorul este o sarbatoare traditionala romaneasca veche de peste 8000 de ani si a fost sarbatorita inca de pe vremea getilor. Martisorul celebreaza sosirea primaverii si renasterea naturii. De martisor fetele si femeile trebuie sa poarte fire lana rosie si albe, pentru sanatate, noroc si un an nou bun.

In vechiul calendar al romanilor, in ziua de 1 martie se sarbatorea Matronalia, ziua lui Marte, zeul fortelor naturii, al primaverii si al agriculturii. La noi insa, martisorul reprezinta simbolul primaverii si al revenirii la viata, este un simbol care aduce credinta, optimism si veselie. In folclorul romanesc, exista mai multe legende despre martisor si aparitia lui in randul sarbatorilor.
Lupta dintre bine si rau

Un mit al poporului român cu privire la mărţişor povesteşte cum Soarele a coborât pe Pământ în chip de preafrumoasă fată. Dar un zmeu a furat-o şi a închis-o în palatul lui. Atunci păsările au încetat să cânte, copiii au uitat de joacă şi veselie, şi lumea întreagă a căzut în mâhnire. Văzând ce se întâmplă fără Soare, un tânăr curajos a pornit spre palatul zmeului să elibereze preafrumoasa fată. A căutat palatul un an încheiat, iar când l-a găsit, a chemat zmeul la luptă dreaptă.
Tânărul a învins creatura şi a eliberat fata. Aceasta s-a ridicat înapoi pe Cer şi iarăşi a luminat întregul pământ. A venit primăvara, oamenii şi-au recăpătat veselia, dar tânărul luptător zăcea în palatul zmeului după luptele grele pe care le avuse. Sângele cald i s-a scurs pe zăpadă, până când l-a lăsat pe tânăr fără suflare. În locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei — vestitori ai primăverii.
Se zice că de atunci lumea cinsteşte memoria tânărului curajos legând cu o aţă două flori: una albă, alta roşie. Culoarea roşie simbolizează dragostea către frumos şi aminteşte de curajul tânărului, iar cea albă este a ghiocelului, prima floare a primăverii.


Lupta primăverii cu iarna

Conform unei legende po****re, in prima zi a lunii martie, frumoasa Primavara a iesit la marginea padurii si a observat cum, intr-o poiana, intr-o tufa de porumbari, de sub zapada rasare un ghiocel. Ea a hotarat sa-l ajute si a inceput a da la o parte zapada si a rupe ramurile spinoase. Iarna, vazand aceasta, s-a infuriat si a chemat vantul si gerul sa distruga floarea.
Ghiocelul a inghetat imediat. Primavara a acoperit apoi ghiocelul cu mainile ei, dar s-a ranit la un deget din cauza maracinilor. Din deget s-a prelins o picatura de sange fierbinte care, cazand peste floare, a facut-o sa reanvie. In acest fel, Primavara a invins Iarna, iar culorile martisorului simbolizeaza sangele ei rosu pe zapada alba.


Martisorul Babei Dochia

O alta legenda spune ca atunci cand se afla la pascut cu turma sa de oi, Baba Dochia a gasit o para. Dochia a legat para cu un fir de ata pe care l-a aseazat pe desaga sa. Ziua in care Baba Dochia a gasit para era prima zi a lunii martie. Se spune astfel ca Baba Dochia a fost prima persoana care a purtat un martisor.
Martisorul semnifica astfel prima zi de primavera, momentul in care intreaga natura revine la viata si apar primele flori, ghioceii. Martisorul realizat dintr-un fir alb si unul rosu este un pandantiv care aduce noroc, sanatate si fericire. In unele zone, de martisor nu se lucreaza pentru a nu o supara pe Baba Dochia, care va trimite iarna si frigul inapoi.

În prezent, mărţişorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că aceasta va aduce belşug în casele oamenilor. Se zice că dacă cineva îşi pune o dorinţă în timp ce atârnă mărţişorul de pom, aceasta se va împlini numaidecât. La începutul lui aprilie, într-o mare parte a satelor României şi Moldovei, pomii sunt împodobiţi de mărţişoare!

http://mybebe.md/vizualizare/comunitate- … -189/
Moderatori angel_angel39 pustietate_in_floare Ji_Ji admin

Comentarii

poza angel_angel39
Moderator

angel_angel39

  • Publicat Acum peste 2 luni
Deceneu,
O primavara frumoasa!good luck
poza gicageo

gicageo

  • Publicat Acum peste 2 luni
Daniela, vezi că de la multă sare și cocă se face hipertensiunea !!!.....
poza angel_angel39
Moderator

angel_angel39

  • Publicat Acum peste 2 luni
Daniday dreaming
Cat de minunat!happy
poza angel_angel39
Moderator

angel_angel39

  • Publicat Acum peste 2 luni
Nu ,nu mai ai aceeasi traire.
Poate doar,cei mici,inocenti.
Mai sunt si o parte din barbati ,care se gandesc si la colege si la rude si la toate doamnele din viata lor.
Am un ,,prieten,, secrethappy a cumparat pt toate colegele ,etc,si se gandea,deja,pt 8 martie!
Fiul meu,itr- un an,a facut cu colegii,din plastelina speciala,la cuptor...o broasca,asa buzata!!!!happyhappy
Dar,mi- a placut mai mult decat orice alt martisor!good luck
poza angel_angel39
Moderator

angel_angel39

  • Publicat Acum peste 2 luni
Dani,rosegood luck
Asemenea!
Nu zic mai mult,urarile le fac maine!winking
poza angel_angel39
Moderator

angel_angel39

  • Publicat Acum peste 2 luni
Gicutahappy

Cami60rosegood luck
poza gicageo

gicageo

  • Publicat Acum peste 2 luni
Angel..de n-ai fi tu cu blogurile tale , mare plictiseală ar mai fi pe aici !!!....
poza angel_angel39
Moderator

angel_angel39

  • Publicat Acum peste 2 luni
Al3,rosegood luck
Nu zic mai mult ca stric blogul de mainehappy
poza angel_angel39
Moderator

angel_angel39

  • Publicat Acum peste 2 luni
Miss Tutahappy
poza angel_angel39
Moderator

angel_angel39

  • Publicat Acum peste 2 luni
Moonrosegood luck
O primavara cu iubire sa ai!